Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
easyQuizzy MICROBIOLTESTS.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
166.2 Кб
Скачать

167 У травматологічному відділенні спалах гнійних інфекцій, викликаних штамом e. Coli з множинною резистентністю до антибіотиків. Який генетичний фактор зумовив дану властивість збудника? r-плазміда.

168 Після тривалої терапії в стаціонарі антибіотиками у хворого з’явилися скарги на кишкову дисфункцію, метеоризм. Дослідження калу виявило різке зменшення кількості біфідобактерій, кишкової палички та зростання кількості гемолітичної кишкової палички. Чим пояснити даний стан хворого? Дизбактеріоз.

169 Пацієнту, що повернувся з відрядження із Середньої Азії, діагностовано амебіаз. До комплексу лікування лікар включив препарат, який характеризується широким спектром дії відносно найпростіших. Який із препаратів було призначено?

Метронідазол

170 Призначте засіб для етіотропного лікування хворого на туберкульоз легень: Ізоніазид.

171 У студента, який прибув на навчання з екваторіальної Африки, діагностовано тропічну малярію. Виберіть препарат для етіотропного лікування: Хлорохін.

172 У пацієнта, що звернувся до лікаря із скаргами на дизуричні явища, діагностовано тріхомонадний уретрит. Призначте етіотропне лікування: Метронідазол.

173 Після тривалої антибіотикотерапії у 64-річного пацієнта різко погіршився слух. Який з перелічених препаратів міг дати таке ускладнення? Гентаміцин.

174 У хворого діагностовано урогенітальний хламідіоз. Протимікробні препарати якої групи слід призначити для лікування? Макроліди.

175 Для лікування якого захворювання НЕ доцільно застосовувати антибіотики?

Герпетичного енцефаліту

176 Пеніцилін є антибіотиком з бактерицидною активністю, який не проявляє токсичної дії на організм людини. Це зумовлюється: Відсутністю пептидоглікану в оболонках людських клітин.

177 Хворому на гістоплазмоз показане лікування антибіотиками. Назвіть групу антибіотиків, які доцільно використати з цією метою: Протигрибкові

178 Специфічне антимікробне та антипаразитарне лікування шляхом введення в організм хімічних сполук називають: Хіміотерапією

179 З метою знищення мікроорганізмів у довкіллі використовують речовини з швидкою бактерицидною дією. Як називаються ці препарати? Дезинфектанти

180 В лабораторії з метою прискореної стерилізації цукровмісних середовищ текучою парою, її провели за один день: зранку, в обід та ввечері по 30 хвилин. Як правильно слід було простерилізувати середовища? Стерилізувати тричі з інтервалом 24 години

181 У бактеріологічній лабораторії підготували до стерилізації м’ясо-пептонний бульйон. Який із способів стерилізації слід застосувати? Автоклавування при 121°С 30 хв.

182 У лабораторії проводились дослідження з приводу діагностики правцю. Яким методом стерилізації треба знищити виділенні культури? Автоклавуванням

183 Специфічне антимікробне та антипаразитарне лікування шляхом введення в організм хімічних сполук називають: Хіміотерапією

184 В бактеріологічній лабораторії необхідно простерилізувати поживне середовище, що містять нативний білок. Який спосіб стерилізації слід вибрати?

Тіндалізацію

185 У бактеріологічній лабораторії необхідно простерилізувати поживні середовища, які містять речовини, що руйнуються при температурі 100ºC (сечовина, вуглеводи). Який спосіб стерилізації повинні обирати в лабораторії?

Текучою парою, дробно

186 Після закінчення роботи в навчальній бактеріологічній лабораторії студент повинен привести в порядок своє робоче місце, знезаразити стіл та інші предмети. Яку хімічну сполуку він повинен для цього використати? Хлорамін.

187 Хворому поставлено діагноз газова гангрена. Після ідентифікації збудника досліджуваний матеріал і посіви необхідно знищити. Який метод слід використати?

Стерилізацію парою під тиском

188 З метою знезараження повітря в асептичному боксі було проведено ряд заходів, які належать до загальноприйнятих способів асептики. Який метод найдоцільніше використовувати для знезараження повітря після роботи? Ультрафіолетиве опромінення (кварцування)

189 В баклабораторію був доставлений кетгут з метою його перевірки на стерильність. Після дослідження встановлено, що кетгут забруднений бацилами. Який спосіб необхідно вибрати для стерилізації кетгуту? Автоклавування.

190 У лікарні вирішено проводити контроль якості стерилізації інструменту в автоклаві за допомогою біологічного методу. Які мікроорганізми найдоцільніше використати в якості тест-контролю? Спорові

191 У кабінеті акупунктури слід знезаразити голки, якими проводяться процедури. Який спосіб знезараження слід вибрати? Замочування у спирті.

192 У бактеріологічній лабораторії виникла потреба простерилізувати середовища Гіса. Який метод метод слід при цьому використати: Дробну стерилізацію текучою парою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]