Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник з ЕКГ.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
156.35 Кб
Скачать

2. Гіпертрофія передсердь.

2.1. Гіпертрофія лівого передсердя.

При гіпертрофії лівого передсердя збільшується його ЕРС, що викликає відхилення результуючого вектора зубця Р вліво і назад.

ЕКГ-ознаки:

- Збільшення ширини зубця РII більш 0,10-0,12 с;

- Відхилення електричної осі зубця Р вліво, при цьому РI>> РII> РIII;

- Деформація зубця Р у відведеннях I, II, aVL у вигляді набігає хвилі з відстанню між вершинами більше 0,02 с;

- У першому грудному відведенні збільшується негативна фаза зубця Р, яка стає глибше 1 мм і триваліше 0,06 с.

Передсердний комплекс при гіпертрофії лівого передсердя називають "Р-mitrale", найбільш часто спостерігається у хворих з ревматичних мітральним стенозом і недостатністю мітрального клапана, рідше - на гіпертонічну хворобу, кардіосклерозі.

2.2. Гіпертрофія правого передсердя.

При гіпертрофії правого передсердя збільшується його ЕРС, що знаходить відображення на ЕКГ у вигляді збільшення амплітудних і часових параметрів. Результуючий вектор деполяризації передсердь відхиляється вниз і вперед.

ЕКГ-ознаки:

- Високий гострий ("готичної форми) зубець Р у II, III, aVF відведеннях;

- Висота зубця в II стандартному відведенні> 2-2,5 мм;

- Ширина його може бути збільшена до 0,11 с;

- Електрична вісь зубця Р відхилена вправо - РIII> РII> РI. У відведенні V1 зубець Р стає високим, загостреним,

рівностороннім або зареєстровано двофазним з різким переважанням першої позитивної фази.

Типові зміни при гіпертрофії правого передсердя називають "Р-pulmonale", тому що вони нерідко реєструються у хворих з хронічними захворюваннями легенів, при тромбоемболіях в системі легеневої артерії, хронічному легеневому серці, вроджених вадах серця.

Поява даних змін після гострих ситуацій з швидкого зворотного динамікою позначають як перевантаження передсердь.

2.3. Гіпертрофія обох передсердь.

На ЕКГ при гіпертрофії обох передсердь реєструються ознаки гіпертрофії лівого (розщеплені і розширені зубці РI, II, aVL, V5-V6) і правого передсердя (високі загострені PIII, aVF). Найбільші зміни виявляються в першому грудному відведенні. Передсердний комплекс на ЕКГ в V1 двофазний з високою, гостроверхій позитивної і глибокої уширенной негативною фазою.

IV. СИНДРОМ осередкових поразок МІОКАРДА.

Під вогнищевим ураженням міокарда мається на увазі локальне порушення кровообігу в певній ділянці серцевого м'яза з порушенням процесів деполяризації і реполяризації і проявляється синдромами ішемії, пошкодження і некрозу.

1. Синдром ішемії міокарда.

Возніковеніе ішемії призводить до подовження потенціалу дії міокардіальних клітин. У результаті цього подовжується кінцева фаза реполяризації, відображенням якої є зубець Т. Характер змін залежить від розташування вогнища ішемії та позиції активного електрода. Локальні порушення коронарного кровообігу можуть проявлятися прямими ознаками (якщо активний електрод звернений до вогнища ураження) і реципрокного ознаками (активний електрод розташований в протилежній частині електричного поля).

При субендокардіальному ішемії подовження потенціалу дії призводить до зміни послідовності реполяризації; вектор реполяризації при цьому буде орієнтований від ендокарда до епікарді. Зміни напрямки реполяризації викличе пряма ознака субепікардіальний - поява негативного, загостреного симетричного зубця Т.

Наявність вогнища ішемії в субендокардіальних шарах, подовжуючи тривалість потенціалу дії, не викликає зміни послідовності реполяризації. Вектор реполяризації спрямований, як і нормі, від ендокарда до епікарді, проте удленіе потенціалу дії призводить до наростання амплітуди і тривалості позитивного зубця Т, який стає загостреним, рівностороннім.

При прогресуванні процесу, ішемія переходить в так зване пошкодження, що характеризується гіподеполярізаціей (появою в зоні ушкодження значно меншого, ніж у непошкодженому ділянці, негативного потенціалу). Виникла в результаті цього різниця потенціалів викличе освіту "струму ушкодження"; спрямованого від здорової зони до зони ушкодження.

При субепікардіальному пошкодженні вектор спрямований від ендокарда до епікарді (до активного електроду), що викличе підйом сегіента ST вище ізолінії.

Трансмуральний пошкодження проявляє себе аналогічними, але особливо різкими зрушеннями сегмента ST.

При субендокардіальному пошкодженні вектор спрямований від епікарда до ендокарда (від активного електрода). Це призводить до зміщення сегмента ST вниз.

Пошкодження м'язових волокон не може продовжуватися довго. При улічшеніі кровообігу пошкодження переходить в ішемію. При тривалому пошкодженні м'язові волокна гинуть, розвивається некроз.

Некроз проявляється зменшенням або зникненням векторів деполяризації постраждалої стінки і переважанням векторів протилежною.

На ЕКГ некроз відбивається змінами комплексу QRS. При трансмуральном (наскрізному) некрозі зникають всі позитивні відхилення під активним електродом. На ЕКГ це проявляється комплексом QS. Якщо некроз захоплює частину стінки (частіше у ендокарда), прямою ознакою некрозу буде комплекс QR або Qr, де зубець r (R) відображає процес збудження збережених порушенням шарів, а Q відображає випадання векторів зони некрозу.

При розвитку обмежених вогнищ некрозу в товщі міокарда, зміни можуть висловитися лише в зниженні амплітуди зубця R.

Одночасна наявність зони некрозу, пошкодження та ішемія найчастіше обумовлені виникненням інфаркту міокарда, причому динаміка їх взаємного поєднання дозволяє виділити ознаки 3-х стадій: гострій, підгострій та рубцевої.

У гострій стадії, яка триває 2-3 тижні, виділяють дві підстадії. Перша (стадія ішемії) тривати від декількох годин до 3-х діб) виявляється появою спочатку ішемії (частіше субендокардіальному) з переходом в ушкодження, що супроводжується підйомом сегмента ST, аж до злиття з зубцем Т (монофазна крива). У другу фазу гострої стадії зона ушкодження частково трансформується у зону некрозу (з'являється глибокий зубець Q, аж до комплексу QT), частково, по периферії - в зону шукаємо (з'являється негативний зубець Т). Поступове зниження сегмента ST до ізолінії відбувається паралелльно з поглибленням негативних зубців Т.

Ізоелектричної положення сегмента ST з наявністю глибокого коронарного негативного Т відображає перехід в підгостру стадію, яка продовжується до 3-х тижнів і характеризується зворотним розвитком комплексу QRS, особливо, зубця Т, при стабільному розташуванні на ізолінії сегмента ST.

Рубцова стадія характеризується стабільністю ЕКГ ознак, які збереглися до кінця підгострого періоду. Найбільш постійні прояви - патологічний зубець Q та зменшений за амплітудою R.

Топічна діагностика вогнищевих змін в міокарді.

У залежності від локалізації вогнища ураження розрізняють інфаркти передньої, бічної і задньої стінок (останній у свою чергу підрозділяється на задньо-діафрагмальний (або нижній) і задньо-базальний (високий задній).

V. СИНДРОМ дифузних змін міокарда.

Синдромом дифузних змін міокарда позначають поєднання неспецифічних ЕКГ змін, в основному, реполяризації, пов'язаних з порушенням трофіки міокарда і обумовлених розладом нейро-ендокринної регуляції, порушенням метаболізму, електролітним дисбалансом, фізичним навантаженням, а також застосуванням деяких лікарських препаратів.

ЕКГ ознаки:

- Знижений вольтаж (менше 0,5 мВ) зубців ЕКГ у відведеннях від кінцівок і в грудних відведеннях (більше, ніж у 3-х), якщо тільки причиною його не є екстракардіальні фактори;

- Зміна величини або знака співвідношення зубців комплексу QRS і зубця Т електрокардіограми;

- Поява негативних, сплощені, двофазних зубців Т, їх скорочення або розширення;

- Зміна тривалості інтервалу QT (вкорочення або подовження) в порівнянні з розрахунковою нормою (наприклад, розрахованої за формулою Базетта).

Формула Базетта: для чоловіків - для жінок - де

- Поява зубців U.

Ознакою дифузного ураження міокарда є визначення комбінації перерахованих змін більше, ніж у 3-х грудних відведеннях і хоча б в одному стандартному, або посиленому відведення від кінцівок.

Поєднання з синдромами порушення серцевого ритму.

Синдроми порушення серцевого ритму можуть бути причиною дифузних змін міокарда і їх наслідком.

Поєднання з синдромом вогнищевого ураження міокарда.

Деякі, найбільш часто зустрічаються варіанти синдрому дифузних змін міокарда.

Порушення електролітного балансу.

Недостатній зміст калію в клітинах організму (гіпокаліємія) - може бути обумовлено блювотою, проносом, застосуванням сечогінних засобів, кортикостероїдних гормонів і АКТГ, великими хірургічними втручаннями, діабетичної комою, захворюваннями печінки. Зміни ЕКГ спостерігаються майже завжди при зниженні вмісту калію нижче 2,3 ммоль / л.

ЕКГ ознаки:

- Зниження і сплощення зубця Т;

- Зміщення вниз від ізолінії сегмента ST;

- Поява зубця U

- Вкорочення механічної систоли (інтервал IТ - IIт ФКГ) при одночасному подовженні електричної систоли (інтервал QT ЕКГ) - синдром Хегглін.

Гіперкаліємія - найчастіше причиною її є уремія, великий гемоліз, введення препаратів калію, недостатність надниркових залоз, при великих операціях, при травматичному шоці (синдром роздавлювання).

Зміни ЕКГ - спостерігаються у 100% випадків при вмісті калію понад 6,7 ммоль / л.

ЕКГ ознаки:

- Високі, загострені зубці Т, з характерним звуженням підстави;

- Порушення атріовентрикулярної та внутрішньошлуночкової провідності;

- Зниження і зникнення зубця Р;

- Порушення ритму у вигляді екстрасистолії, пароксизмальної тахікардії, аж до появи мерехтіння шлуночків і зупинки серця;

- Вкорочення механічної систоли в порівнянні з електричною (синдром Хегглін - відношення інтервалу I тон - II тон

ФКГ до інтервалу QT ЕКГ більше одиниці).

Гіпокальціємія - спостерігається при тетанії, хронічних нефритах, спазмофілії.

ЕКГ ознаки:

- Інтервал QT подовжений за рахунок розширення сегмента RS-T;

- Зубеч Т уменьщен (може бути негативним), тобто порушено співвідношення зубців T / R електрокардіограми;

- Зубець U нашаровується на T, утворюючи комбінований зубець TU (Хегглін).

Гіперкальціємія - найчастіше спостерігається при гіперпаратиреозі.

ЕКГ ознаки:

- Інтервал QT різко укорочений;

- Діастолічний інтервал Т-Р значно подовжений;

- Може бути порушення атріовентрикулярної та внутрішньошлуночкової провідності. http://ua-referat.com