Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НОВИЙ проект.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
4.29 Mб
Скачать

В с т у п

Найпоширенішим видом народної творчості є художня різьба по дереву. Вона широко використовується насамперед як декоративна прикраса на предметах домашнього вжитку-на скринях, столах, мисниках, лавах, ліжках, тарелях,топірцях, на деталях житлової архітектури-на лицьовій стороні дверей, воротах та вікнах.

Тарілка( таріль)- цілком звичний для сучасних людей вид столового посуду. Проте не всім відомо, що тарілка з’явилася значно пізніше за вилку і ніж. У VІІІ столітті в королівських дворах Європи їжа накладалася в заглиблення, вирізані в дубових столах; у ХІІІ столітті аристократи клали їжу на круглі шматки хліба; і лише в ХІV-XV століттях тарілки з олова і дерева вперше починають використовувати у Франції.

На теренах України декоративні тарілки стали народною традицією. Декоративні тарілки є не тільки діловим інструментом, а й важливим елементом у формуванні інтер’єру. Тому робота над проектуванням декоративної тарілки була розпочата зі збору інформації про види тарі лей, ознайомлення з історичними даними про дерев’яні тарілки, різними видами деревини і технологіями її обробки.

Вибір матеріалів Послідовність виконання

Декоративну тарілку виточують із клеєних у щит окремих брусочків так, щоб чергувались річні шари, лівий бік, правий,потім знову лівий.Склеюються брусочки на гладку фугу за допомогою клею ПВА.

Після просихання щит розкреслюють діагоналями.З центра циркулем прокреслюють коло діаметром торця.Для зменшення вібрації щита його обрізають по контуру тарелі з допуском на шліфовку.

Закріплюють планшайбу до щита шурупами, та накручують на шпиндель, і за допомогою стамесок виточують круглу тарілку.

При виконанні виробу я використав художнє точіння на токарному верстаті для того, щоб надати тарілці відповідної форми .

Перед початком роботи, для того щоб перевести малюнок на виріб, його було переведено на кальку, потім закріплено кальку через копіювальний папір на виріб і олівцем перенесено малюнок.

У своїй роботі я використав техніку тригранно-виямчате різьблення, основний елемент якого- трикутник. З нього можна зробити багато комбінацій: ромби, змійки, квадрати, зірочки.

Для праці я використав ніж-різак.Спочатку було зроблено наколку, яка виконується таким чином: кінчик леза встромляється вертикально в точку перетину висот трикутника,п’ятка спрямована до однієї з вершин.В центрі ніж заглиблюється на три-чотири міліметри, а до основи трикутника тільки підходить.

Наступний прийом, який я використовував, це надрізка.В залежності від глибини різьблення, ніж тримається під кутом 300-400 до поверхні заготовки.Кінчик ножа ставиться у вершину і ведеться вздовж сторони трикутника, поступово поглиблюючись на 2-3 мм до середини і по мірі наближення до іншої вершини, натиск на дошку зменшується.

Кращим матеріалом для різьблення вважається липа, осика, вільха, тому для своєї роботи я використава липу.

Перед остаточним оздобленням тарілку відшліфовують наждачним папером № 0, але так, щоб не стерти грані різьблення.

Оглянувши виріб, слід визначитись з необхідністю тонування.