Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорядження поверхонь декоративними полімер – ц...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

БЕРДИЧІВСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ ЛІЦЕЙ

Реферат на тему:

«Опорядження поверхонь декоративними полімер – цементними штукатурками на основі сухих будівельних сумішей»

Підготував

учень групи №14

Ягущин Дмитро

2012 р.

План

  1. Рельєфна штукатурка «Рустік – путцмінерал»:

  • Характеристики матеріалу;

  • Технологія нанесення;

  • Правила при роботі з штукатуркою.

  1. Структурна штукатурка «Діамант»;

  2. Сануюча штукатурка «Грюндбанд».

Рельєфна штукатурка «Рустік – путцмінерал»

Штукатурка "Рустік " - (від лат.infosticus - простий, грубий) - рельєфна кладка або облицювання стін камінням із грубо стесаною або опуклою лицьовою поверхнею (так званими рустами). Оживляючи площину стіни грою світлотіні, рустіка створює враження мощі, масивності будівлі. При обробці фасаду штукатуркою рустіка імітується розбивкою стіни на прямокутники і смуги. За характером утворюємого рельєфу поверхні займає проміжне положення між зернистою штукатуркою "Аквадекор " і штукатуркою "Короїд ". При затиранні нанесеного матеріалу утворюються не борозни, а своєрідні "каверни ".

Характеристики матеріалу

Довговічна декоративна штукатурка зі спокійною крихтоподібною структурою і дрібними борознами «Рустікпутц» (Rustic Plaster) на основі штучної смоляної дисперсії (акрилові смоли) атмосферостійка, дихаюча, протиударна, легко наноситься. Має високий ступінь адгезії. Поставляється в білому кольорі. Наносити (застосовувати) можна як у білому вигляді (кольорі), так і в затонованому (пофарбованому в обсязі) вигляді. Тонування можна робити як вручну, так на тонувальної машині SPS з використанням універсальних концентрованих фарбників. При застосуванні затонованої штукатурки, грунтівку Воорстрайквайт (Plaster Primer) необхідно підфарбовувати в той же самий колір, що і штукатурку. 

Застосовується для декоративного оздоблення стін і стель, для внутрішніх та зовнішніх робіт. Підвищена вологостійкість дозволяє застосовувати Рустікпутц (Rustic Plaster) у вологих приміщеннях таких, як ванні кімнати, кухні, туалети і т.д. Термостійкість дозволяє застосовувати Рустікпутц (Rustic Plaster) для декоративного оздоблення камінів, печей на поверхнях, де температура не перевищує 80-90 ° С. Підвищена ударостійкість, зносостійкість забезпечує застосовність в місцях з підвищеним експлуатаційним навантаженням - офісні приміщення, магазини, складські приміщення і т.д. 

Отримана структура після нанесення Пластер Рустікпутц (Rustic Plaster) спокійного крихтоподібного виду з дрібними отворами. В залежності від розміру зерен наповнювача поділяється на дрібний (FIJN) -1,5 мм і середній (MIDDEL) -2-2,5 мм. Розмір зерен наповнювача визначає і товщину одержуваного шару штукатурки. Підходящі основи: цементна штукатурка, бетон, гіпсокартонні плити, ДВП і т.д. Поверхня повинна бути рівною, сухою, чистою і обезжиреною. Щілини, тріщини, подряпини діри повинні бути зашпакльовані. Відстаючі шари фарби повинні бути видалені і відновлені. При зовнішньому використанні видалити мох та ін рослинність. 

Приблизне висихання матеріалу 2 – 4 години, повне затвердіння наступає через 7 – 10 днів.

Витрата матеріалу:  дрібний (FIJN) - приблизно 2.5 кг/м2  середній (MIDDEL) - приблизно 3 кг/м2 

Умови зберігання: мінімально - 18 місяців, у добре закритій упаковці, в сухому, прохолодному місці при температурі вище +5 ° С. 

Сполучний склад:  Акрилатна смоляна дисперсія.  Пігменти:  Двоокис титану.  Розчинник: Вода.  Постійні складові: Калібрований кварцова крихта 87% від ваги.  Питома вага:  Приблизно 2,050.  Рівень блиску: Матовий.  Колір: Білий.  Рівень небезпеки: Ні. 

Не використовувати при температурі нижче +8°С, вище +30°С, дощовій погоді. Щойно зацементованій основі дати затверднути 4 – 6 тижнів. Під час використання провітрювати приміщення. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Технологія нанесення

Інструменти для нанесення:

  • Щітка – макловиця чи ролик хутряний;

  • Пів терок металевий (нержавіюча сталь) – розмір 120 (130)Х280 мм чи 120 (130)Х480 мм;

  • Півтерок пластиковий гладкий – розмір 130Х280 мм;

  • Шпатель металевий (нержавіюча сталь) – розмір 8-10 см.

Вимоги до матеріалів SPS:

- Всі банки повинні бути забезпечені номером партії виготовлення на Фабриці SPS (набір цифр на кришці банки), який є паспортом продукту і по якому можна встановити походження матеріалу і його характеристики (найменування, місце, дату і час виготовлення продукту);  - Організація продавець повинна гарантувати правильність зберігання матеріалу та придатність його для роботи;  - Тонування матеріалів рекомендується робити на тонувальної обладнанні SPS. 

Вимоги до умов нанесення:

  • Вологість повітря не більше 60%;

  • При роботі на фасаді – після дощу наносити штукатурку можна лише через добу, після нанесення хоча б добу не повинно бути дощу.

  • Температурний інтервал при нанесенні +25 - +28°С. Протягом доби після нанесення температура не повинна перевищувати +30°С;

  • Не працювати під дією прямих сонячних променів.

Вимоги до підготовки основи для нанесення матеріалів SPS:

Важливе значення перед нанесенням декоративної штукатурки (Пластера) це - правильна підготовка поверхні. Поверхня спочатку має бути рівною і стабільною. Для попереднього вирівнювання_поверхні застосовується стартова шпаклівка або штукатурка._Для тонкошарових 

матеріалів SPS (наприклад - кварцкоат,рауфазер, шпахтельпутц екстра дрібний і т.д.) поверхню необхідно вирівнювати додатково фінішною шпаклівкою або_штукатуркою. Відшаровані ділянки 

штукатурки необхідно видалити і відремонтувати (заштукатурити). Поверхня важається підготовленою, коли проведений її ремонт, вирівнювання та обробка акриловою грунтівкою глибокого проникнення.

Щойно поштукатурена (пошкакльована) поверхня (цементні, вапняно-цементні, гіпсові, акрилові штукатурки і різні сухі клею на цементній основі).

Цементній штукатурці дати вистоятися протягом трьох-чотирьох тижнів (20-30 діб). Решті штукатуркам дати висохнути одну-три доби в залежності від товщини останнього шару і вологості. За допомогою щітки макловиці (хутряного ролика) нанести акрилову грунтовку глибокого проникнення і дати їй висохнути 2-4 години в залежності від вологості приміщення. Поверхня готова для роботи з кварцовими пластерами.

Раніше поштукатурена (пошпакльована) поверхня (цементні, вапняно-цементні, гіпсові, акрилові штукатурки і різні сухі клеї на цементній основі).

Очистити поверхню від пилу, бруду. Промити знежирюючим розчином. Видалити відстаючі шари штукатурки, зашпаклювати нерівності і тріщини. Дати висохнути одну-три доби в залежності від товщини останнього шару і вологості. За допомогою щітки макловиці (хутряного ролика) нанести акрилову грунтовку глибокого проникнення і дати їй висохнути 2-4 години в залежності від вологості приміщення. Поверхня готова для роботи з кварцовими пластерами.

Раніше пофарбовані поверхні (нестійкі шари фарби, водоемульсійна або алкідна фарба.

Нестійкі шари фарби максимально видалити і ретельно промити поверхню. Шари водоемульсійної або алкідної фарби очистити від пилу і бруду, промити знежирюючим розчином. Видалити відстаючі шари, зашпаклювати нерівності і тріщини. За допомогою щітки макловиці (хутряного ролика) нанести акрилову грунтовку глибокого проникнення і дати їй висохнути 2-4 години в залежності від вологості приміщення. Поверхню, пофарбовану алкідною фарбою, грунтувати тільки зашпакльовані місця. Іншу поверхню зашкурити і видалити пил. Поверхня готова для роботи з кварцовими пластерами.