Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Операційна система Windows ХР1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
124.42 Кб
Скачать

Тема. Операційна система WINDOWS

План

  1. Характеристика ОС WINDOWS.

  2. Запуск Windows. Завершення роботи Windows.

  3. Графічний інтерфейс, його елементи.

  4. Структура типового вікна. Робота з вікнами.

  5. Головне меню WINDOWS. Панель задач.

  6. Панель управління.

1. Windows та область її використання

Ефективність роботи на комп’ютері залежить не тільки від його апаратного забезпечення: моделі процесора, його тактової частоти, об’єму оперативної пам’яті, жорсткого диску, і т. і., але й встановленою на ньому ОС. ОС - це програма, яка здійснює управління всіма пристроями ПК і процесом обробки на ньому інформації. Windows є високопродуктивною, багатозадачною, високоефективною операційною системою з графічним інтерфейсом та розширеними можливостями. Призначена для настільних та переносних ПК. Багатозадачність означає, що ви можете одночасно працювати з кількома програмами (наприклад, слухати музику, малювати картинку, друкувати документ). Windows підтримує технологію Plug and Play (включи та працюй), яка автоматизує складний процес підключення до ПК нових периферійних пристроїв і різних плат та їх відключення, це 32-розрядна ОС.

2. Запуск та завершення роботи з windows

Після включення комп’ютера базова система вводу-виводу (Basic Input Output System, BIOS) перевіряє роботу пам’яті, апаратних засобів комп’ютера і підключених до нього пристроїв. В першу чергу перевіряється сам мікропроцесор на правильність виконання базових команд, тестується таймер, клавіатура і т. ін. На наступних етапах проводиться перевірка та ініціалізація відеокарти, дисків, оперативної пам’яті, послідовних і паралельних портів.

Результати перевірки повідомляються різними способами:

  • подаються звуковими сигналами;

  • відображаються на екрані.

В повідомленні на екрані вказується модель процесора (Main Processor) і співпроцесора, розміри дисків, тип дисплея і дисків. Якщо буде виявлена неполадка, то появиться повідомлення про помилку. Після тестування комп’ютера операційна система WINDOWS автоматично запускається з жорсткого диска.В випадку виникнення проблем з запуском WINDOWS необхідно використовувати системну дискету, створену за допомогою WINDOWS.

Після того, як ОС Windows буде завантажена в нормальному режимі, ви побачите графічний інтерфейс (стандартний). Основними компонентами графічного інтерфейсу є робочий стіл, панель задач, піктограми і ярлики. Крім стандартного можна використовувати Web-інтерфейс, в якому використовується активний робочий стіл (Active Desktop).

При роботі в Windows ні в якому разі не можна виключати комп’ютер до тих пір, поки коректно не вийти із системи. Для закінчення роботи з WINDOWS необхідно закрити всі запущені програми. Не варто завершувати роботу з операційною системою простим виключенням або перезапуском комп’ютера, оскільки після цього можуть виникнути неполадки в логічній структурі диску і пошкодити файли. Виправити ці неполадки можна буде тільки з допомогою програми ScanDisk. У Windows XP виключення комп’ютера виконується командою – Пуск/Виключення. Завершити роботу можна натисненням комбінації клавіш Alt + F4.

Ждучий режим

дозволяє перевести комп’ютер в режим пониженого енергоспоживання, комп’ютер переводиться в економний режим роботи (зупиняються жорсткі диски, гаситься екран монітора).

Виключення

зберігаються всі системні установки і комп’ютер вимикається.

Перезавантаження

зберігаються всі системні установки і комп’ютер підготовляється до виключення, але після завершення сеансу роботи ОС завантажується повторно

При роботі з деякими програмами комп’ютер може «зависнути» і не реагувати на натискання клавіш або кнопок «миші». Причиною цього, як правило, є неправильне управління пам’яттю працюючих програм. В такому випадку попробувати закрити цю програму за допомогою “гарячого” перезапуску, а якщо це не дасть бажаного результату – “холодним” перезапуском.“Гарячий” перезапуск здійснюється без виключення живлення натисканням послідовності клавіш Ctrl+Alt+Del. В цьому випадку вся інформація, яка знаходилась в оперативній пам’яті і не була записана на жорсткий диск, буде втрачена. При натисканні вказаної послідовності появляється вікно Завершение работы программы (Close Program). В цьому вікні є перелік програм, які можна закрити. Програма, яку треба закрити, вибирається за допомогою стрілок вверх, вниз або мишкою. Потім натискається кнопка Снять задачу (End Task). Це дозволяє закрити «зависнувшу» програму, необхідність в перезапуску комп’ютера відпадає. Якщо ж повторно нажати Ctrl+Alt+Del, то здійснюється перезапуск комп’ютера, а дані, які знаходились в ОЗП, пропадають.В деяких випадках єдиним способом завершення з програмою, яка «зависла», є виключення живлення і повторне його включення, тобто «холодний» перезапуск комп’ютера.