Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Операційна система Windows ХР1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
124.42 Кб
Скачать

Головне меню Windows

Щоб відкрити головне меню, треба натиснути на кнопку Пуск (Start), клацнувши на ній, або натиснути на клавішу з логотипом Windows на нових типах клавіатури.

Головне меню призначене для запуску програм і налаштовування комп’ютера

Воно складається з декількох пунктів (команд):

Програми, Документи, На лаштування, Пошук, Довідка, Виконати, Завершення роботи.

Пункт Виконати (Run) використовують для запуску програми, якщо точно знають її назву. Назву вводять у відповідне текстове поле діалогового вікна, яке з’явиться.

Пункт Пошук (Find) застосовують для відшукання папки чи файлу за відомою назвою, або кількома першими літерами назви, або за змістом текстового файлу . Вибір в головному меню пункта Пошук, потім команди Файлы и папки дозволяє відшукати всі файли папки по вказаному критерію:

  • по їх імені або символах, які входять до імені файлу/папки;

  • по розширенню;

  • по даті останньої модифікації;

  • по розміру;

  • по частині тексту з документа.

Пошук файлу/папки можна здійснювати по всьому комп'ютеру або по окремих папках.

Вікно Пошук містить варіанти пошуку: Имя и размещение, Дополнительно, Дата изменения, по розміру.

Пункт Довідка надає доступ до файлів з інформацією проWindows.

Пункт Налаштування (Settings) дає доступ до панелі керування, налаштування принтерів і панелі задач. Тут найважливішою є Панель керування, за допомогою якої налаштовують обладнання, інстралюють і деінстралюють програми та шрифти, коригують час, добирають звукові ефекти, що супроводжують події вмикання, вимикання комп’ютера.

Пункт Документи (Documents) забезпечує швидкий доступ до документів, з якими користувач працював протягом деякого недавнього часу. За допомогою контекстового меню панелі задач список відповідних документів можна очистити.

Пункт Програми призначений для доступу програм, які є в його каскадному підменю . Він також дає уявлення про наявні на комп’ютері програми. Програму запускають так: відшукують потрібну назву і клацають на ній лівою клавішею миші. Символ трикутника в меню означає, що для цієї назви (а це є назва групи програм) розкриється ще одне підменю, в якому треба зробити вибір. Так утворюється каскад підменю. Працюючи з каскадом, потрібно ретельно пересувати курсор миші у горизонтальному напрямку в рядку з назвою програми до символу трикутника, щоб відкрити наступне підменю.

Стандартні програми Windows

Всі базові програми (додатки) Windows, які встановлюються разом з ОС можна знайти в папці Стандартні, яка містить папки-групи:

  • Службові – програми для обслуговування жорсткого диску;

  • Розваги – об’єднують програми для роботи з звуком, відео.

  • Зв’язок – включає в себе програми для з’єднанння комп’ютера з іншими ПК через телефонну лінію домашню локальну мережу або мережу Інтернет.

Запуск програм здійснюється командою Пуск/Програми/Стандартні.

Графічний редактор (Paint)

Програма Paint служить для створення, перегляду, редагування кольорових графічних зображень. Вона дозволяє писати невеликі тексти і редагувати зображення, зняті зі сканера. На українську мову назва програми перекладається, як «Малювати». Малюнки, створені в Paint, можна вмонтовувати в інші документи (наприклад, в Word).

Текстовий редактор (Word Pad)

Текстовий редактор WordPad використовується для створення, перегляду та редагування документів невеликих розмірів різного призначення. По своїм можливостям він слабший за Word for Windows. Техніка роботи з ним така ж, як і в інших програм під Windows.

Калькулятор (Calculator)

Калькулятор - це програма, яка імітує електронний калькулятор. Запуск програми здійснюється через Пуск/Программы/Стандартне/Калькулятор. Калькулятор може працювати в двох режимах: звичайному та як інженерний. Переключення здійснюється через меню Вид. Числа вводяться з клавіатури або мишкою. Результат висвічується після натискання клавіші «=» або Enter.

Блокнот

Блокнот – це нескладний текстовий редактор, який використовується для створення простих документов. Наибілш часто Блокнот використовується для перегляду і редагування текстових (.txt) файлів, але багатьма користувачами Блокнот використовується в якості простого інструменту для створення веб-сторінок.

Службові програми

Дефрагментація диска (DISK DEFRAGMENTER)

Файли записуються на окремих ділянках диску - кластерах. При знищенні файлів виникають вільні місця. Якщо записується новий файл і не може поміститись в одному місці, то він буде розміщений на двох чи більшій кількості кластерів. Виникає фрагментація диска. Час доступу до нього збільшується. Для того, щоб прискорити роботу програм, необхідно виконати дефрагментацію диска за допомогою програми DISK DEFRAGMENTER.

Перевірка диска за допомогою програми SCANDISK

При виникненні різноманітних збоїв системи порушується робота ПК, виникають помилки при роботі. В такому випадку використовується програма SCANDISK. Вона здійснює: перевірку та корекцію FAT, пошук фізичних помилок на поверхні диску і відновлення пошкоджених даних.