Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Титулка для викл мет.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
232.45 Кб
Скачать

Тематичний план лекцій з анатомії людини для студентів стоматологічного факультету

№ з/п

Тема

К-ть год.

Модуль 2 «Спланхнологія. Центральна нервова система і органи чуття»

1

Вступ до спланхнології. Травна система, її становлення в процесі онтогенезу. Анатомія зубощелепної системи. Розвиток зубів. Зубні формули. Оклюзії, прикуси. Аномалії зубощелепної системи.

2

2

Загальна анатомія дихальної системи. Філо- і онтогенез орга­нів дихання. Будова, топографія, функція та вікові особливості органів дихання. Будова і топографія плеври. Середостіння та його органи.

Загальна анатомія сечової системи. Філо- і онтогенез нирки і сечовивідних шляхів. Нирка, її топографія, оболонки, внутріш­ня будова. Нефрон як структурно-функціональна одиниця нир­­ки. Особ­ливості розподілу її кровоносних судин. Нирки ново­­народ­женого. Анатомія сечовивідних шляхів.

Загальна анатомія жіночої та чоловічої статевих систем. Філо- та онтогенез статевої системи.

2

3

Вступ в анатомію центральної нервової системи. Філо- і онтогенез центральної нервової системи. Спинний мозок. Морфологічні основи вчення про рефлекторну діяльність спинного мозку. Проста і складна рефлекторні дуги. Будова головного мозку: довгастий мозок, міст і мозочок, їх зовнішня та внутрішня будова. Четвертий шлуночок. Середній мозок. Проміжний мозок. Гіпоталамо-гіпофізарна система, її зв’язки, функ­ціональне і клінічне значення. Третій шлуночок. Кінцевий мозок. Внутрішня будова півкуль головного мозку. Будова лімбічної кори. Поняття про стріо-палідарну систему. Внутрішня капсула та її про­відні шляхи. Будова кори великих півкуль. Топо­графія кіркових відділів аналізаторів першої та другої сигналь­ної систем.

2

4

Провідні шляхи головного та спинного мозку, їх класифікація. Асо­ціаційні, комісуральні та проекційні шляхи. Висхідні та нисхідні проек­ційні шляхи. Провідні шляхи зорового, слухового аналізаторів, смаку і нюху. Топографія провідних шляхів спинного мозку на поперечному перерізі.

2

Тематичний план практичних занять

з анатомії людини

для студентів стоматологічного факультету

№ п/п

Тема заняття

К-ть год.

Модуль 2 «Спланхнологія. Центральна нервова система і органи чуття»

Паренхіматозні та порожнисті органи (нутрощі). Системи нутрощів. Загальний огляд травної системи. Порожнина рота: частини, стінки, сполучення, слизова оболонка. Тверде та м'яке піднебіння. Зів.

2

Язик: зовнішня будова, слизова оболонка, скелетні та власні м’язи, функція. Ротові залози (великі та малі слинні залози): будова, функція.

2

Загальна будова зуба: частини, поверхні, тканини. Фунуціонально орієнтовані групи зубів. Ознаки належності зубів. Будова періодонту. Поняття про пародонт. Формули зубних рядів.

2

Постійні зуби. Особливості будови верхніх і нижніх різців та ікол.

2

Особливості будови премолярів і молярів верхньої та нижньої щелеп.

2

Особливості будови молочних зубів. Загальні відомості про розвиток зубів. Терміни прорізування молочних і постійних зубів. Фізіологічна утертість зубів.

2

Зубощелепна система як ціле. Зубна, альвеолярна та базальна дуги. Rtg-анатомія зубів. Співвідношення коренів зубів з носовою порожниною, верхньо­щелепною пазухою і нижньощелепним каналом. Поняття про артикуляцію. Види оклюзії. Поняття про молочний, змінний і постійний прикуси. Фізіологічні та патологічні види постійного прикусу. Аномалії розвитку зубів.

2

Будова, топографія, функція глотки, стравоходу і шлунка.

2

Будова, топографія і функція тонкої та товстої кишок, підшлункової залози.

2

Топографія очеревини та її відношення до органів. Зв'язки оче­ре­вини, брижі, сальники, сумки. Будова топографія та функція печінки. Рентгеноанатомія органів травлення.

2

Органи дихання. Зовнішній ніс, носова порожнина, будова, функція.

2

Гортань, трахея, будова, топографія, функція. Бронхіальне дерево.

2

Легені, плевра, будова, топографія і функція. Середостіння, поділ та вміст. Рентгеноанатомія органів дихальної системи.

2

Сечові органи. Зовнішня та внутрішня будова нирки. Нефрон як структурно-функціональна одиниця нирки. Кровопостачання нирки, її топографія. Будова і топографія сечоводів, сечового міхура.

2

Чоловічі статеві органи. Будова яєчка та його придатка. Сім'я­виносні шляхи. Сім'яні пухирці, простата, цибулино-уретральні залози. Зовнішні чоловічі статеві органи. Сім’яний канатик. Обо­лон­ки яєчка. Будова чоловічого сечівника. Топографія органів малого таза у чоловіків.

2

Жіночі статеві органи. Будова, положення і функція яєчника. Матка, її розвиток, форма, частини, будова, топографія, маткова труба. Будова і топографія піхви, зовнішніх жіночих статевих органів та жіночого сечівника. Топографія органів малого таза у жінок.

2

М'язи і фасції промежини чоловіків і жінок. Рентгенанатомія сечостатевих органів.

2

Анатомія органів імунної системи (загруднинна залоза – тимус, кістковий мозок, селезінка, лімфатичні вузли, мигдалики).

2

Анатомія органів ендокринної системи (щитоподібна залоза, прищитоподібні залози, надниркові залози. Ендокринна частина підшлункової залози, гіпофіз, епіфіз).

2

Будова спинного мозку. Оболони і судини спинного мозку. Проста і складна рефлекторні дуги.

2

Будова нижньої поверхні головного мозку. Топографія 12-ти пар черепних нервів.

2

Будова довгастого мозку і моста.

2

Будова мозочка і перешийка ромбовидного мозку. IY шлуночок.

2

Топографія ядер черепних нервів у ромбовидній ямці..

2

Середній мозок. Покрівля середнього мозку. Ніжки і водопровід мозку

2

Проміжний мозок. Будова зорового горба, над- і загорбової частин. Будова підзгір’я. Вегетативні ядра гіпоталамуса. Третій шлуночок.

2

Кінцевий мозок. Борозни, закрутки, ядра аналізаторів верхньобічної, медіальної та нижньої поверхонь півкуль головного мозку. Острі­вець.

2

Будова білої речовини півкуль. Мозолисте тіло, склепіння, базальні ядра..

2

Внутрішня капсула, лімбічна кора. Бічні шлуночки

2

Оболони головного мозку. Пазухи твердої мозкової оболони. Субдуральний та субарахноїдальний простори. Шляхи циркуляції спинномозкової рідини. Кровоносні судини головного мозку.

2

Провідні шляхи головного і спинного мозку, їх класифікація. Асо­ціаційні, комісуральні та проекційні шляхи. Висхідні проекційні шляхи.

2

Низхідні проекційні шляхи. Екстрапірамідні провідні шляхи. Топографія провідних шляхів спинного мозку на поперечному перерізі.

2

Характеристика органів чуттів. Будова очного яблука. Додаткові органи ока. Провідний шлях зору та зінично-акомодаційного рефлексу.

2

Орган слуху і рівноваги. Будова зовнішнього, середнього і внутрішнього вуха. Провідний шлях слуху.

2

Органи смаку та нюху. Провідні шляхи смаку і нюху. Шкіра та її похідні. Молочні залози.

Провідні шляхи зорового, слухового аналізаторів, смаку та нюху.

2

Практичні навички з навчального матеріалу модуля №2 «Спланхнологія. Центральна нервова система і органи чуття»

2

Підсумковий модульний контроль

2