Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Arkh_GKZ_lektsii.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.57 Mб
Скачать

І.5 Методи проектування і техніко-економічної оцінки проектних рішень

Проект будівлі або споруди являє собою комплекс креслень, розрахунків і пояснювальної записки, необхідних для зведення будівлі та обґрунтування прийнятих рішень. Проект супроводжується кошторисом, в якому визначені необхідні для зведення будівлі витрати будівельних матеріалів, затрати праці та вартість об'єкту.

Проекти розробляються колективами спеціалістів проектних організацій (архітектори, інженери-конструктори, інженери-технологи, спеціалісти по інженерному обладнанню, технології та організації будівництва, економісти).

Вихідним документом для розробки проекту є завдання на проектування. Його складає організація-замовник. У завданні вказується місце будівництва, основні вимоги до проекту, перелік і розміри приміщень, які необхідно передбачити.

Проектування складних об'єктів, як правило, двостадійне: перша стадія – технічний проект і кошторис, друга – робочі креслення. Для більш простих об'єктів індивідуального використання – одностадійне.

Технічний проект включає основні архітектурно-будівельні креслення – плани поверхів, розрізи, фасади, генеральний план. Технічний проект відображає сутність функціонального, композиційного і технічного вирішення проектованої будівлі, а також його кошторисну вартість. Технічний проект представляється на розгляд замовнику.

Після затвердження замовником технічного проекту розробляють робочі креслення. Основний комплект робочих креслень включає генеральний план, архітектурно-будівельні креслення, внутрішній водопровід і водовідведення, опалення і вентиляцію, зовнішні мережі водопостачання і водовідведення, теплових мереж і автоматизації санітарно-технічних систем.

Масштаби зображення на робочих кресленнях: плани поверхів, фасади – 1:200, 1:400, фрагменти цих проекцій – 1:50, 1:100, деталі і вузли – від 1:2 до 1:50. Робочі креслення виконуються у відповідності з вимогами Єдиної системи конструкторської документації (ЄСКД).

Будівництво здійснюється за типовими або індивідуальними проектами. Типові проекти розробляють для зведення об’єктів масового будівництва – житлових будинків, дитячих дошкільних закладів, шкіл, поліклінік, кінотеатрів, універсамів і ін.

Індивідуальні проекти розробляють для будівництва унікальних будівель і споруд

(музеї, театри і ін.).

Кожний типовий проект має технічний паспорт, що включає схеми основних креслень (плани, фасади, розрізи) та економічні показники.

Загальним критерієм економічності проектного рішення є показник витрат повних приведених П, що характеризує економічну ефективність капіталовкладень.

І.6 Фізико-технічні основи проектування будівель і їх огороджувальних конструкцій

Проектування будівель як штучного середовища життєдіяльності повинно забезпечувати такий стан середовища, який сприймається людиною як комфортний. Турбота про створення комфортного середовища здійснюється на всіх етапах проектування. Тільки при правильному вирішенні технічних задач можуть бути забезпечені необхідний рівень тепло-, звуко-, гідроізоляції приміщень, оптимальні параметри повітряного середовища, світовий комфорт і т. ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]