Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод вказ курсова ФОІІ 2011.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Вказівки щодо складання розрахунку в таблиці 2 (до операції 24)

Для заповнення графи 2 «Первісна вартість» використовуються дані таблиці 3 «Додаткові дані» про нематеріальні активи згідно зі своїм варіантом. Потім визначаємо суму амортизації за місяць (гр. 4) шляхом ділення первісної вартості (гр. 2) на корисний термін експлуатації (гр. 3). Суми за рядками проставляти без копійок за правилами округлення. Підрахувати загальний підсумок за графою 4, отриманий результат відобразити в журналі господарських операцій.

Вказівки щодо складання розрахунку в таблиці 3 (до операцій 40)

Показник графи 3 «Фонд оплати праці» заповнюється з операції 39, де наведено нарахування основної заробітної плати працівникам підприємства в розрізі цехів, загальновиробничого, адміністративного й іншого персоналу, включаючи заробітну плату робітників з виправлення браку, а також працівників, зайнятих збутом продукції. Після цього визначаємо суми єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду Суми за рядками проставляти без копійок за правилами округлення. За всіма графами підрахувати загальний підсумок. Результати розрахунків записати до журналу господарських операцій, суми графи 4 відносяться до операції 40.

Вказівки щодо складання розрахунку в таблиці 5 (до операції 79)

Загальновиробничі витрати РЦ списуються на витрати РЦ (у дебет субрахунку 232.1) у повній сумі, яку варто визначити, підрахувавши дебетовий оборот за Головною книгою й у журналі 5 субрахунку 91.3. Розподілити загальну суму за субрахунками потрібно пропорційно основній заробітній платі робітників, зайнятих ремонтом устаткування в ЦОД, СЦ і ЕЦ. Основна заробітна плата наведена в операції 39 (пункти 5, 6, 7). Відсотки визначати з одним десятковим знаком після коми.

Загальновиробничі витрати ЕЦ списуються в дебет субрахунка 232.2 у повній сумі, що також визначається шляхом підрахунку дебетового обороту в Головній книзі й у журналі 5 субрахунку 91.4.

Вказівки щодо складання розрахунку в таблицях 6 і 8 (до операцій 80, 81)

Показник „Загальновиробничі витрати за нормальною потужністю” (рядок. 2 і 4 гр. 3) проставляється з таблиці 2 „Додаткові дані” згідно зі своїм варіантом. Величина загальновиробничих витрат (як змінних, так і постійних, що припадають на 1 машино-годину (база розподілу) при нормальній потужності (за планом), визначається:

рядок 3 гр.4 = рядок.2 гр. 3 : рядок.1 гр.3 і

рядок 5 гр.4 = рядок 4 гр.3 : рядок 1 гр.3.

Фактичні загальновиробничі витрати (рядок 7) дорівнюють підсумку обороту за дебетом субрахунку 911 (ЦОД) і 912 (СЦ), який варто визначити згідно з Головною книгою, а також загальному підсумку за дебетом названих субрахунків за записами у журналі 5. Дані журналу 5 і Головної книги повинні бути тотожні. Щоб розпочати визначення підсумкової суми загальновиробничих витрат, переконайтеся в тому, що всі господарські операції (з 1 по 80 включно) знайшли відображення в журналі 5 і Головній книзі.

Загальну суму загальновиробничих витрат варто розділити на змінні (70%) і постійні (30%), відобразивши в графі 3 за рядками 8 і 9 відповідно. У свою чергу постійні поділяються на постійні розподілені (рядок 9.1 гр. 3 = рядок 6 гр. 3 ∙ рядок 5 гр. 4) і постійні нерозподілені (рядок 9.2 гр. 3 = рядок 9 гр. 3. – рядок 9.1 гр. 3). При цьому звертаємо увагу на те, що сума постійних, що розподіляються загальновиробничих витрат (рядок 9.1 гр. 3) не повинна перевищувати суму фактичних постійних загальновиробничих витрат (рядок 9 гр. 3).

Змінні та постійні розподілені загальновиробничі витрати включаються до складу витрат на виробництво продукції. Отже, сума, відображена за рядок 8 у гр. 3 повинна дорівнювати рядок 8 гр. 5 і по рядок 9.1 у гр. 3 повинна дорівнювати рядок 9.1 у гр. 5.

Постійні нерозподілені загальновиробничі витрати включаються до собівартості реалізованої продукції (дебет 901). Таким чином, сума, зазначена за рядок 9.2 гр. 3 повинна відповідати сумі за рядок 9.2 у гр. 6.