Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

28Облік доходів і витрат банку за операціями з цінними паперами

банківські доходи (витрати) за цінними паперами можна поділити на:* про центи і; «• комісійні;* торговельні;* інші.До процентних доходів (витрат) належать доходи (витрати) за борговими цінними паперами з фіксованим прибутком, а також доходи (витрати) у вигляді амортизації дисконту (премії) за цінними паперами. Комісійні доходи (витрати) банк отримує (сплачує) при зберіганні та розміщенні цінних паперів.Торговельні прибутки (збитки) виникають від операцій з перепродажу (торгівлі) цінних паперів.До інших банківських доходів (витрат) належать доходи (витрати) від цінних паперів з невизначеним доходом: дивіденди від акцій, що зберігаються як об'єкт торгівлі та капіталовкладень.Згідно з принципом нарахування банки здійснюють нарахування доходів (витрат) за цінними паперами.Нарахування доходів (витрат) слід проводити щомісяця, незалежно від дати їх отримання та сплати, а також здійснювати амортизацію премії та дисконту за цінними паперами.

29. Валютна позиція банку та її облік.

Важливий вплив на методику обліку операцій комерційних банків в іноземній валюті має стан валютної позиції банку.Валютна позиція банку - співвідношення між його активами та зобов'язаннями, з урахуванням позабалансових вимог і зобов'язань, у певній валюті.

Отже, валютна позиція банку визначається з кожної валюти зокрема. Вирізняють такі види валютної позиції:

Закрита валютна позиція: Активи = Зобов'язанням.

Відкрита валютна позиція: Активи ≠ Зобов'язанням.

Відкрита валютна позиція поділяється на:

Коротка відкрита позиція: Активи < Зобов'язань

Довга відкрита валютна позиція: Активи > Зобов'язань.

Операції, що виконуються у двох різних валютах, впливають на стан та розмір валютної позиції банку.

Технічний рахунок - рахунок, який не несе економічного навантаження і використовується для технічного здійснення операцій.

Рахунок 3801 „Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів" є контр рахунком рахунка 3800 „Позиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів". Він служить для обліку гривневого еквіваленту позиції банку щодо іноземної валюти і банківських металів.

Бухгалтерські проведення за рахунком 3800 здійснюються в подвійній оцінці: у валюті за номіналом і в гривнях за офіційним курсом НБУ. За рахунком 3801 відображається гривневий еквівалент іноземної валюти за курсами договорів. Наприкінці кожного операційного дня суми у гривневому еквіваленті за технічними рахунками 3800 і 3801 того самого коду іноземної валюти повинні бути рівними. Різниця між сумами залишків у відповідній іноземній валюті за аналітичними рахунками 3800 та 3801 відображається за балансовим рахунком 6204 „Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами".

У балансі комерційного банку залишки за вказаними рахунками можуть показуватися як в активі, так і в зобов'язаннях, згідно з характером валютної позиції банку. При цьому вони є рівними за абсолютною величиною, але протилежними за характером (залишок за рахунком 3801 показується зі знаком „мінус"). Сума залишків за цими двома рахунками дорівнює нулю, тому вони не впливають на валютну позицію банку.

Установа банку самостійно визначає порядок ведення аналітичного обліку за технічними рахунками і технічні аспекти переоцінювання рахунків в іноземній валюті.

Загалом формування фінансової звітності здійснюється без урахування залишків за технічними рахунками 3800, 3801.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]