Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

12. Порядок обліку фінансових результатів діяльності банку та їх розподілу

Фінансовий результат діяльності банку визначається порівнянням доходів звітного періоду з витратами даного періоду. Методика визначення фінансового результату передбачає, що він розраховується як різниця між загальною сумою всіх статей доходів банку та загальною сумою всіх статей його витрат. Фінансовий результат може виступати у формі прибутку або збитку банку.

Порядок обліку результату діяльності банку за звітний рік є таким. Наприкінці року залишки за рахунками доходів і витрат закриваються (станом на перший робочий день нового року вони дорівнюють нулю). При цьому за умови перевищення доходів над витратами банк отримує прибуток, який відображається за кредитом рахунка 5040 „Прибуток звітного року, що очікує затвердження"; за умови перевищення витрат над доходами - збиток, який обліковується за дебетом рахунка 5041 „Збиток звітного року, що очікує затвердження".

Коригуюче проведення здійснюється за умови, що подія, зміст якої воно відображає, стосується операції, фактично проведеної у звітному періоді.

Суми прибутку чи збитку банку (з урахуванням результатів коригуючих проведень) обліковуються за рахунками 5040 або 5041 до їх затвердження та розподілу Загальними зборами акціонерів банку.

Напрями розподілу прибутку банку визначають та затверджують загальні збори акціонерів.

У бухгалтерському обліку розподіл прибутку банку відображається

Формування резервного фонду Дт 5040Кт 5021 „Резервні фонди".

Нарахування дивідендів акціонерам банкуДт 5040

Кт 3631 „Кредиторська заборгованість перед акціонерами банку за дивідендами";

Здійснення капіталізації дивідендів, що спрямовуються на збільшення статутного капіталу Дт 5040Кт 5003 „Дивіденди, направлені на збільшення статутного капіталу".

Залишок нерозподіленого прибутку банку обліковується за балансовим рахунком 5030 „Нерозподілені прибутки минулих років", що відображається в обліку таким бухгалтерським проведенням:Дт 5040Кт 5030.

13. Документація, Документообіг, облік і контроль видаткових касових операцій

Видача грошей з кас установи банку проводиться за такими документами:а) за грошовими чеками (підприємствам, організаціям, установам);б) за видатковим касовим ордером (індивідуальним позичальникам, які одержують позику в банку, вкладникам і пенсіонерам; видача зарплати, у підзвіт на відрядження і господарські потреби та інші цілі);в) за документом на отримання переказу готівкою, установленим відповідною платіжною системою;г) заяви на видачу готівки.

Наприкінці операційного дня касир звіряє суму прийнятих під звіт грошей з сумою видаткових документів і залишком грошей та складає Довідку касира видаткової каси, підписує довідку, а наведені в ній касові обороти звіряє з записами в касовому журналі контролера. Звірка підтверджується підписом касира в касовому журналі і контролера - на довідці касира.

Залишок грошей, сформований в установленому порядку, і видаткові касові документи за день разом із довідкою касира видаткової каси касир здає під розписку в Книзі обліку прийнятих і виданих грошей завідувачеві каси, який, перевіривши довідку, підписує її та підшиває в документи дня.

Готівка, видана з каси установи банку, повинна бути відображена за дебетом відповідних рахунків за балансом установи банку, з яких вона списується, і кредитом рахунка 1001 „Банкноти та монети в касі банку" або 1002 „Банкноти та монети в касі відділень банку".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]