Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод сг бак (РОЗДІЛ 1).doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Методика вивчення дисципліни, виконання лабораторних робіт і техніка безпеки

Для засвоєння вивченого матеріалу з дисципліни “Сільськогосподарські та меліоративні машини” студентам необхідно старанно підготовляти кожну заплановану лабораторну роботу, завчасно вивчати її зміст і послідовність виконання.

Перед початком лабораторної роботи проводиться попереднє опитування студентів для перевірки їх готовності до заняття. Студенти повинні самостійно опрацювати лекційний матеріал, ознайомитися з методикою виконання, змістом та структурою лабораторної роботи й оформити її згідно з вимогами. Крім того, необхідно накреслити таблиці вихідних даних та результатів експериментів, приготувати необхідне обладнання для проведення аналітичних розрахунків, побудови графіків тощо.

Під час лабораторного заняття конструкцію сільськогосподарської техніки вивчають на її натурних зразках або макетах безпосередньо на робочих місцях, біля стендів. Для ознайомлення студентів з особливостями регулювань і підготовки до роботи окремих с.-г. машин та знарядь використовуються лабораторні установки.

Вивчення машин за плакатами у поєднанні з вивченням механізмів, вузлів і деталей машин у натурі забезпечує поглиблення знань з їх будови й регулювань.

Після виконання кожної лабораторної роботи студенти оформляють звіт, який захищають у ведучого викладача у кінці заняття. Звіти слід писати технічно грамотно й акуратно. Схеми, ескізи й таблиці потрібно виконувати олівцем з використанням креслярських приладів. Оцінка (в балах) за виконане лабораторне заняття виставляється студенту в його навчально-методичну карту і журнал обліку роботи викладача. У кінці лабораторної роботи вибірковим опитуванням підсумовується її виконання і засвоєння матеріалу, акцентуються позитивні й негативні моменти, аналізується ставлення студентів до заняття та робиться висновок про досягнення мети.

У випадку відсутності студента на лабораторному занятті він зобов’язаний його відпрацювати у вільний від занять час. Відпрацювання полягає у самостійному опрацюванні матеріалу під наглядом ведучого викладача (майстра виробничого навчання), оформленні та захисті звіту про виконану роботу з диференційованою оцінкою.

Якщо пропущене заняття не відпрацьоване, то студент до підсумкового модульного контролю не допускається.

За кредитно-модульної системи організації навчального процесу (100 балів з дисципліни) виділяється поточна успішність, підсумковий контроль, індивідуальна робота, які за реально набраними балами оцінюються у національній системі: 90–100 балів – відмінно; 75–89 балів – добре; 60–74 бали – задовільно; 35–59 балів – незадовільно з правом перездачі; 1-34 бали - незадовільно без права перездачі (з повторним вивченням дисципліни).

Виконання лабораторних робіт на кафедрі с.-г. машин пов’язане з використанням лабораторних установок, натурних зразків с.-г. техніки та її макетів, окремі з яких мають значні габарити, загострені та активні робочі органи. Тому перед початком виконанням лабораторних робіт проводиться навчання студентів методам безпеки праці, для реєстрації якого використовується журнал, де записують вступний інструктаж з техніки безпеки, а інструктаж, що проводиться на робочому місці, у журнал не записується.

Під час виконання лабораторних робіт треба суворо дотримуватися таких правил безпеки праці:

  • до роботи допускаються тільки ті студенти, які добре засвоїли правила безпеки праці;

  • слід дотримуватися особливої обережності під час регулювання робочих органів, піднімання, переміщення, встановлення на місце важких і громіздких деталей, вузлів і агрегатів машин;

  • під час піднімання або опускання начіпних машин і знарядь забороняється перебування сторонніх осіб, крім тих, хто безпосередньо виконує операції;

  • під час вивчення конструкцій посівних і садильних машин забороняється самовільно вмикати механізми приводу їх робочих органів;

  • перед запуском машин у роботу слід перевірити, чи не залишився інструмент або інші сторонні предмети на живильних транспортерах і елеваторах комбайнів, зерноочисних машин тощо;

  • перед прокручуванням машин або окремих робочих органів від руки треба переконатися, що в цьому немає небезпеки;

  • забороняється перебувати перед різальними апаратами збиральних машин і комбайнів, що готові до роботи;

  • під час вивчення технологічного процесу роботи зернозбирального комбайна СК-5 (ДОН-1500), що перебуває в лабораторії кафедри з піднятими захисними кожухами і щитками, слід бути особливо обережним біля обертових його частин, ланцюгових і пасових передач, мотовила жатки, молотильного апарата, копнувача після запуску двигуна;

  • забороняється перебувати або працювати в широкому і незаправленому одязі біля обертових частин машини;

  • студентам забороняється торкатися руками та іншими відкритими ділянками тіла до машин, що мають електричний привід;

  • під час вивчення технологічних процесів роботи машин з відсутніми (спеціально знятими) захисними щитками на обертових частинах і привідних пасах студентам слід перебувати від них на відстані не менше одного метра;

  • студентам категорично забороняється самовільно пускати в роботу машини, лабораторні установки, демонстраційне та інше обладнання;

  • категорично забороняється палити цигарки або тримати відкритий вогонь біля машини.

Окремі лабораторні роботи виконуються комплексним методом, суть якого полягає у вивченні кількох тем або груп машин, які входять до певного розділу навчальної програми.

Серед прогресивних методів використовується проблемне навчання, яке полягає у створенні проблемних ситуацій. Такі ситуації студенти повинні добре розуміти і визначити шляхи вирішення їх під час виконання лабораторної роботи або самостійного опрацювання матеріалу.

Для кращого засвоєння матеріалу під час вивчення окремих груп машин задіяні лабораторні установки. Методики проведення експериментів з їх використанням необхідно розглядати заздалегідь, а детальне ознайомлення з ними - безпосередньо під час виконання конкретної лабораторної роботи.