Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗБК / Конспект лекцій ЗБК-АДА,МБГА4 виправлений.doc
Скачиваний:
372
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
18.87 Mб
Скачать

1.9. Міцність бетону при тривалій дії навантаження

За експериментальними даними при тривалій дії навантаження та високих напруженнях під впливом значних непружних деформацій та структурних змін бетон руйнується при напруженнях нижчих за тимчасовий опір осьовому стисканню Rb. Межа міцності бетону на осьовий стиск при тривалій дії навантаження складає приблизно 0,9Rb. Якщо при експлуатації конструкції в сприятливих для росту міцності умовах рівень напружень b/Rb поступово зменшується, то негативний вплив фактору довготривалого навантаження може не проявлятися.

1.10. Міцність бетону при багаторазових повторних навантаженнях

Межа міцності бетону при багаторазових повторних навантаженнях або межа витривалості бетону Rq залежить від числа циклів навантаження і розвантаження та від відношення максимальних та мінімальних напружень, або асиметрії циклу min/max.

Рис. 1.5. Залежність межі міцності бетону при багаторазових повторних навантаженнях від числа циклів завантаження

На рисунку 1.5 по осі абсцис відкладемо число циклів n завантаження і розвантаження зразка, а по осі ординат — значення відносної межі витривалості R/Rb. Із збільшенням числа циклів n знижується значення межі витривалості R.

Практична межа витривалості R (на обмеженій базі n=2*106) залежить від характеристики циклу майже лінійно. Її найменше значення становить

. (1.4)

1.11. Динамічна міцність бетону

При динамічній дії навантаження значної інтенсивності за короткий проміжок часу (удар, вибух тощо) спостерігається збільшення тимчасового опору бетону — динамічна міцність.

Чим менший час завантаження бетонного зразка динамічним навантаженням, тим більший коефіцієнт динамічної міцності бетону Кд. Цей коефіцієнт дорівнює відношенню тимчасового динамічного опору бетону Rд до призмової міцності Rb. Наприклад, якщо час завантаження динамічним руйнівним навантаженням становить 0,1с, то коефіцієнт Кд=1,2. Явище динамічного зміцнення пояснюється енергопоглинаючою здатністю бетону, що працює протягом короткого проміжку часу тільки пружно.

1.12. Види деформацій в бетоні. Об’ємні деформації

Розрізняють деформації двох основних видів: об’ємні, які виникають у всіх напрямках під впливом усадки, зміни температури та вологості, і силові, які розвиваються головним чином в напрямку дії сил. Силові поздовжні деформації супроводжуються, як правило, поперечними (початковий коефіцієнт Пуассона для бетону =0.2).

Бетон — пружно-пластичний матеріал, і тому в ньому поряд з пружними виникають непружні або пластичні (такі, що не відновлюються після зняття навантаження) деформації.

Силові деформації залежно від характеру навантаження та його тривалості поділяються на три види: при одноразовому завантаженні короткочасним навантаженням, при довгочасній дії навантаження і при багаторазово повторюваній дії навантаження.

Об’ємні деформації від усадки бетону для важких бетонів становлять sh=3*10-4 і більше, а для бетонів на пористих заповнювачах - sh4,5х10-4.

Об’ємні деформації, що пов’язані зі зміною температури залежать від коефіцієнта лінійної температурної деформації бетону bt. При зміні температури від 500С до +500С для важкого бетону bt=1*10-5 0С-1. Цей коефіцієнт залежить від виду цементу, заповнювачів, вологості бетону і може змінюватися в межах 30%.

Соседние файлы в папке ЗБК