Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗБК / Конспект лекцій ЗБК-АДА,МБГА4 виправлений.doc
Скачиваний:
372
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
18.87 Mб
Скачать

1.7. Кубикова та призмова міцності бетону

При осьовому стисканні куби руйнуються внаслідок розриву бетону в поперечному напрямку (рис. 1.2).

Нахил тріщин розриву обумовлений наявністю сил тертя між гранями кубів та подушками преса. Сили тертя, які направлені до середини куба створюють ефект обойми. Стримуючий ефект сил тертя спадає до середини куба, тому після руйнування куб перетворюється в зрізані піраміди, що стикуються меншими основами (рис. 1.2, а). У разі відсутності сил тертя ефект обойми зникає і куб у процесі руйнування розсипається на окремі призмочки (рис. 1.2, б). Межа міцності при цьому зменшується приблизно вдвічі. Згідно з діючими стандартами куби випробовують без змащування поверхонь.

Рис. 1.2. Характер руйнування бетонних лубів: а — при наявності сил тертя на опорних площинах; б — при відсутності сил тертя

Експериментально встановлено, що із зменшенням розмірів куба, межа міцності зростає, а із збільшенням розмірів куба — зменшується. У порівнянні зі стандартним кубом (15х15х15см) міцність куба з розмірами 20х20х20см становить 0,93R, а з розмірами 10х10х10см — 1,1R. Це пояснюється зміною ефекту обойми і наявністю сил тертя.

ЗБК за формою відрізняються від кубів, тому кубикову міцність бетону безпосередньо в розрахунках не використовують. Основною характеристикою міцності бетону на стиск є його призмова міцність Rb — тимчасовий опір осьовому стисканню бетонних призм.

Р

ис. 1.3. Графік залежності призмової міцності бетону від відношення розмірів зразка

Дослідження показали, що призмова міцність бетонних призм з розмірами менша за кубикову і що вона зменшується із збільшенням відношення(рис. 1.3).

При вплив сил тертя не відчувається, а значенняRb стає стабільним і становить приблизно 0,75R.

За характеристику міцності стиснутої зони бетону елементів, що працюють на згинання, також приймають призмову міцність бетону Rb.

1.8. Міцність бетону на розтяг, зріз та сколювання

Міцність бетону на розтяг залежить від міцності цементного каменю і зчеплення його з зернами заповнювачів. Вона приблизно у 10...20 разів менша за міцність на стиск, причому відносна міцність на розтяг зменшується із збільшенням класу бетону. Підвищити міцність бетону на розтяг можна за рахунок збільшення кількості цементу, зменшення водоцементного відношення В/Ц. використання щебеню з шорсткою поверхнею.

Тимчасовий опір бетону на осьовий розтяг можна визначати за емпіричною залежністю

Rbt = 0,5. (1.2)

Внаслідок неоднорідності структури бетону ця формула не завжди дає точне значення Rbt. Більш точніше міцність бетону на розтяг можна визначити експериментально, випробовуючи зразки на розрив у вигляді вісімок, на розколювання — у вигляді циліндрів, на згин — у вигляді балочок (рис. 1.4).

Рис. 1.4. Схеми випробовування зразків для визначення міцності бетону на розтяг

За руйнівним моментом бетонної балки

, (1.3)

де — момент опору прямокутного перерізу;

= 1,7 — коефіцієнт, що враховує криволінійний характер епюри в бетоні розтягнутої зони.

Міцність бетону на зріз визначають за формулою

Rsh=0,7абоRsh=2Rbt. (1.4)

В ЗБК чистий зріз зустрічається рідко. Як правило, він супроводжується дією поздовжніх сил.

На сколювання бетон працює при згинанні залізобетонних балок до появи в них похилих тріщин. Сколювальні напруження по висоті перерізу змінюються за квадратною параболою. Тимчасовий опір на сколювання при згині у 1,5...2 рази перевищує міцність бетону на розтяг Rbt.

Соседние файлы в папке ЗБК