Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.практ.ЭКОНОМИКА.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
16.23 Mб
Скачать

Тема 7. Кінцеві результати діяльності аграрних підприємств

Мета - засвоїти методики визначення:

  • відносної та абсолютної товарності продукції;

  • новоствореної вартості ;

  • фінансових результатів роботи підприємства.

Валова продукція підприємства– це первинний результат взаємодії факторів виробництва. Крім елементів що входять до складу товарної продукції включає приріст незавершеного виробництва, вартість давальницької сировини, а також вартість робіт і послуг.

При визначенні вартості валової продукції сільського господарства до її складу включають вартість основної, побічної і супутньої продукції рослинництва і тваринництва, приріст незавершеного виробництва в цих галузях і вартість вирощування за рік молодих культурних насаджень (до вступу їх у період плодоношення).

Товарна продукція– це частина валової продукції, що призначена для реалізації і що реалізується за межі підприємства різним споживачам. Вона визначається в натуральній і вартісній формах. На кожному підприємстві вартість товарної продукції розраховується за поточними цінами реалізації, рівень яких залежить від каналу і строків реалізації продукції, її якості, кон'юнктури ринку й інших факторів. Грошові надходження від реалізації товарної продукції називають грошовим доходом або грошовою виручкою підприємства. Це – важливий показник господарської діяльності, на основі якого визначають прибуток по кожній галузі і підприємству в цілому.

Кінцева продукція– це частина валової продукції, що спрямована на особисте споживання населенням в межах і за межі підприємства, а також на виробниче споживання або для реалізації за межі підприємства.

Чиста продукція -це новостворена вартість, що являє собою частину валової продукції, представлену фондом оплати праці і прибутком підприємства. Визначається як різниця між вартістю валової продукції (нетоварна її частина оцінюється по собівартості виробництва, а товарна – за поточними цінами реалізації) і виробниче спожитими засобами виробництва.

Чистий доходвід реалізації продукції- кінцевий результат діяльності підприємства, що визначається обчисленням із загального виторгу від реалізації продукції наданих знижок, ПДВ, акцизного збору.

Валовий прибуток– економічний результат діяльності суб’єктів господарської діяльності, визначається як різниця між чистим виторгом від реалізації і собівартістю реалізованої продукції.

Прибуток від операційної діяльності– економічний результат діяльності суб'єкта господарської діяльності, що визначається як валовий прибуток + інші операційні доходи – адміністративні витрати – витрати на збут – інші операційні витрати.

Прибуток від звичайної діяльностідо оподаткування (балансовий прибуток) – це економічний результат діяльності суб'єктів господарської діяльності, визначається як прибуток від операційної діяльності + доход від участі в капіталі + інші фінансові доходи – фінансові витрати – втрати від участі в капіталі – інші витрати.

Прибуток від звичайної діяльності після оподатковування- це економічний результат діяльності суб'єктів господарської діяльності, розраховується як прибуток від звичайної діяльності до оподатковування – податок на прибуток від звичайної діяльності.

Чистий прибуток– економічний результат діяльності суб'єктів господарської діяльності, визначається як прибуток після оподаткування + надзвичайні доходи – податки з надзвичайного прибутку – надзвичайні збитки.

Для аналізу стану економіки підприємства та його окремих галузей визначають відносну й абсолютну товарність виробництва. Тому важливо засвоїти методику визначення рівня товарності за окремими видами продукції і в цілому по підприємству, а також особливості розрахунку абсолютної товарності в рослинницьких і тваринницьких галузях. При цьому особливу увагу слід звернути на існування математичної залежності між обсягом товарної продукції, з одного боку, і рівнем товарності та обсягом виробництва, валової продукції – з іншою.