Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая по полит.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
256.51 Кб
Скачать

3.1 . Теорія ключових валют

Історичною грунтом виникнення цієї теорії стало зміна співвідношення сил у світі на користь США на базі посилення нерівномірності розвитку країн . У результаті Другої світової війни США зайняли панівне становище у світовому виробництві , міжнародної торгівлі , накопичили величезні золоті резерви . Водночас економіка більшості країн Західної Європи , Японії була підірвана війною , ослабли позиції їх валют , скоротилися золотовалютні резерви . Панував « доларовий голод» - брак доларів у країн Західної Європи та Японії. Представники теорії ключових валют - американські економісти Дж. Вільямс (автор цього терміна , що з'явився в 1945 році), А. Хансен , англійські економісти Р. Хоутрі , Ф. Грехем та ін.

Сутність даної теорії полягає в прагненні довести:

1 ) необхідність і неминучість поділу валют на ключові (долар і фунт стерлінгів) , тверді ( валюти інших країн « групи десяти » - марка ФРН , французький франк і т. д.) і м'які , або « екзотичні » , валюти , що не грають активної ролі в МЕВ ;

2 ) лідируючу роль долара на противагу золоту ( за їх оцінкою , долар « не гірше , а краще золота » ) ;

3 ) необхідність орієнтації валютної політики всіх країн на долар і підтримки його як резервної валюти , навіть якщо це суперечить їхнім національним інтересам .

Наступність теорії ключових валют з теорією регульованою валюти виявляється в тому , що Дж. М. Кейнс ще на початку 20 -х років XX в . виступав за світову валютну систему , засновану на двох регульованих валютах - фунті стерлінгів і доларі. Однак , захищаючи інтереси Великобританії , яка поступово втрачала лідируючу роль у валютних відносинах , Кейнс критикував у 1923 році прагнення США встановити доларовий стандарт .

Теорія ключових валют відображає політику гегемонії долара на противагу золоту Американський економіст Ф. Нуссбаум назвав долар « богом валют» , видатної валютою , яка витіснила золото X. Обрей стверджував , що валютна стабілізація в світі залежить від долара як лідируючої валюти. А. Хансен виступав за демонетизацию золота і створення регульованої світової валютної системи , яка повинна базуватися на доларі. Ця ідея зробила вплив на еволюцію світової валютної системи . Теорія ключових валют з'явилася обгрунтуванням принципів Бреттонвудської системи , яка базувалася на золоті і двох резервних валютах , зобов'язувала країни - члени МВФ проводити валютну інтервенцію з метою підтримки долара , звільнивши США від цієї заботи.

Криза Бреттонвудської системи оголив неспроможність тверджень про перевагу долара над іншими валютами. Американська валюта виявилася такою ж нестабільною , як і інші національні нерозмінні кредитні гроші. З 60- х років у зв'язку з відносним ослабленням позицій США у світовій економіці "доларовий голод » змінився « доларовим пересиченням » , почалося ослаблення позицій долара як резервної валюти.

3.2 . Теорія регулювання валюти

Кейнсіанська теорія регульованої валюти виникла під впливом світової економічної кризи 1929-1933 рр. . , Коли виявилася неспроможність ідей неокласичної школи , що виступала за вільну конкуренцію і невтручання держави в економіку. У 50- 60 -ті роки кейнсіанство посіло панівне становище в західній економічній науці . На противагу теорії валютного курсу , допускавшей можливість автоматичного його вирівнювання , на базі кейнсіанства була розроблена теорія регульованої валюти , яка представлена ​​двома напрямками .

Перший напрямок - теорія рухливих паритетів або маневріруемого стандарту - розроблено І. Фішером і Дж. М. Кейнсом . Американський економіст Фішер пропонував стабілізувати купівельну спроможність грошей шляхом маневрування золотим паритетом грошової одиниці. Його проект « еластичності » долара був розрахований на золоту валюту. На відміну від Фішера Кейнс захищав еластичні паритети стосовно до нерозмінних кредитних і паперових грошей , так як вважав золотий стандарт пережитком минулого. Кейнс рекомендував знижувати курс національної валюти з метою впливу на ціни , експорт , виробництво і зайнятість у країні , для боротьби за зовнішні ринки. Ці рекомендації були використані Великобританією та іншими країнами з 30 -х років.

Другий напрямок - теорія курсів рівноваги , або нейтральних курсів , підміняє паритет купівельної спроможності поняттям « рівновагу курсу». На думку західних економістів , нейтральним є валютний курс , відповідний стану рівноваги національної економіки . Розглядаючи валютний курс лише як втілення мінових пропорцій , що залежать від попиту та пропозиції валюти , автори на основі взаємозв'язку різних факторів будують системи рівнянь для оцінки змін курсових співвідношень під їх впливом .

На цій основі з'явилися нові теорії:

1 . Раціональних очікувань операторів валютного ринку , яка аналізує вплив їхньої поведінки (купівля або продаж певної валюти ) на курсові співвідношення ;

2 . Надмірно підвищеної реакції валютного курсу на економічні події ;

3 . Гіпотези «новин » як курсоутворюючої фактора;

4 . Концепція портфельного балансу , яка враховує вплив посилюється нині міжнародного руху капіталів , зокрема у формі « портфеля » цінних паперів , на валютний курс .

Теорія нейтральних валютних курсів підкреслює вплив на курс також факторів , які не завжди можуть бути виміряні. У їх числі мита , валютна спекуляція , рух « гарячих » грошей , політичні та психологічні фактори .