Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скляр охрана труда.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
97.28 Кб
Скачать

4.5 Надання першої медичної допомоги

при аваріях та пожежах

Для надання першої медичної допомоги в дорозі передбачено оснащення транспортних засобів аптечкою.

Першу допомогу при автомобільних травмах нерідко доводиться надавати у вельми складній і несприятливій обстановці. Це пояснюється тим, що ДТП часто виникають в умовах інтенсивного дорожнього руху або у віддаленій місцевості на безлюдних дорогах, в спекотний літній день, дощ туман, а взимку в снігопад, хуртовина, мороз, у темний час доби і т.д. Підхід до потерпілого може бути ускладнений, якщо двері та вікна автомобіля неможливо відкрити або тіло затиснута між деформованими частинами автомобіля.

У таких випадках першочерговим завданням є вилучення потерпілого з автомобіля або звільнення його тіла. Це вимагає вміння і великої обережності, тому що невміле виконання цих операцій може посилити тяжкість отриманих травм і бути причиною загибелі людини. Перед вилученням потерпілого слід звільнити від усього, що заважає цьому. При цьому слід особливо щадити постраждалі частини тіла. Переносити потерпілого краще всього на ношах.

Перша долікарська медична допомога спрямована на полегшення страждань людини і його підготовку до евакуації в лікувальну установу. Якщо є можливість, то з одночасним наданням долікарської допомоги слід викликати швидку медичну допомогу або медичного працівника.

Вчасно надана перше допомога попереджує ускладнення, позитивно впливає на подальше відновлення порушених функцій і скорочує терміни відновлення працездатності потерпілого.

При важкій травмі потерпілий знаходиться в несвідомому стані потерпілого, відсутність у нього пульсу і дихання створюється враження, що він помер і надання медичної допомоги марно. Однак такий висновок може бути помилковим, тому що при різкому пригніченні життєвих функцій ознаки життя можуть бути виявлені тільки при більш детальному обстеженні. З цією метою необхідно знайти пульс, послухати серце, піднести до рота дзеркало, яке запітніє навіть при слабкому подиху. Ознакою життя є реакція зіниць на світло. Необхідно розсунути віки і закрити око рукою. При відібрання руки зіниця сужуються. Якщо освітленість слабка, то слід піднести до ока світло від ліхтарика або, дотримуючись обережності запалений сірник. При наближенні світла зіниця звужується, при видаленні - розширяються.

Однак навіть за відсутності ознаків життя до прибуття медичних працівників слід боротися за життя людини.