Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скляр охрана труда.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
97.28 Кб
Скачать

4 Охорона праці

4.1 Характеристика дипломного завдання і

аналіз небезпечних і шкідливих факторів

Згідно вимог "Системи проектної документація будівництва" поліпшення умов організаційно-технічного забезпечення безпеки руху по вулиці 50 –річчя Оборони Луганська в районі Луганського державного медичного університету задовольняє вимогам нормативно-правових актів.

Стан дороги визначається:

  • станом проїзної частини (дорожнього покриття);

  • станом земляного полотна та смуги відводу;

  • станом елементів інженерного обладнання дороги та інформаційного забезпечення руху;

  • станом штучних та водовідвідних споруд;

  • станом зелених насаджень;

  • відповідністю встановленим, нормативним вимогам основних геометричних параметрів дороги в плані, поздовжньому та поперечному профілях;

  • рівнем забезпечення безпеки руху.

Дорожнє покриття на вулицях влаштоване з асфальтобетону. Покриття на всіх ділянках дороги задовільний, але в деяких місцях проїздна частина має нерівності, ями та вибоїни.

На перехресті встановлено вуличне освітлення, яке частково задовольняє потребам. Згідно норм освітлення потрібно зробити заміну ламп розжарювання та люмінесцентних лам на енергозберігаючі.

На перехресті підвищено загазованість та запиленість оточуючого середовища. Згідно інженерних рішень потрібно оновити зону озеленення насадженням дере та росли.

У зв'язку з наявністю великої кількості небезпечних і шкідливих чинників великого значення набуває профілактична робота по оснащенню технологічного устаткування технічними засобами безпеки, організація роботи відповідно до правил безпеки, дотримання техніки безпеки обслуговуючим персоналом.

Небезпечних і шкідливих виробничих факторів не повинні перевищувати граничнодопустимих значень, встановлених у санітарних нормах, правилах і нормативно-технічній документації.

При недотримання вимог до техніки експлуатації при виконанні дорожніх робіт призводять до захворювань та виробничого травматизму, зниження професійної діяльності та до погіршення самопочуття.

4.2 Охорона праці при виконанні дорожніх робіт

При виконанні ремонтних робіт порушуються вимоги нормативних документів з охорони праці та безпеки руху.

При виконанні робіт по ремонту і утриманню автомобільних доріг дорожньо-експлуатаційні організації у першочерговому порядку здійснюють заходи щодо безпеки дорожнього руху, передусім на аварійних і небезпечних ділянках та місцях концентрації ДТП, а також у відповідності з існуючим планом.

На період виконання робіт по реконструкції, ремонту та утриманню автомобільних доріг виконавець повинен вжити всіх заходів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху у відповідності до вимог діючих правил, норм та стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху та погодженим з Державтоінспекцією проектом (схемою)

організації руху на період проведення робіт.

Відсутність необхідних дорожніх знаків, невиконання вимог інструкції по забезпеченню безпеки дорожнього руху в місцях проведення дорожніх робіт на автомобільних дорогах, недостатній контроль з боку керівників дорожньо-експлуатаційних організацій за проведенням ремонтних робіт призводить не тільки до порушення правил охорони праці, а й до збільшення аварійності в місцях виконання робіт.

До середнього ремонту асфальтобетонних покриттів належать роботи по поновленню захисних і шорстких шарів зносу. Такі шари улаштовують способом поверхневої обробки, а також із асфальтобетонних чи бітумомінеральних сумішей різних складів. На покриттях із холодного асфальтобетону захисні шари улаштовують із аналогічних сумішей.

Технологічний процес виконання робіт із зміцнення узбіч складається з влаштування корита, основи і покриття. Корито вздовж краю проїзної частини влаштовують шляхом виборки ґрунту смугою, яка дорівнює ширині зміцнення, глибиною 0,3-0,5 м з відвісними стінками. Роботи проводяться почергово з кожного боку проїзної частини, щоб рух на дорозі не припинявся, у тій самій технологічній послідовності, що при розширенні дорожнього одягу. Частину узбіччя, що залишилася незміцненою на дорогах I-III категорій, а також ґрунтові узбіччя на дорогах IV-V категорії зміцнюють за допомогою засіву насінням травосумішей.

При влаштуванні дорожнього полотна з матеріалів, що обробляються чорними в'яжучими речовинами, слід виконувати такі вимоги:

  • перевіряти рівень покладеного дорожнього покриття, відсипати або знімати зайвий обсяг матеріалів після закінчення механізованого укладання матеріалів на даній ділянці або після зупинки роботи машини;

  • при заливці дорожнього покриття чорними в'яжучими речовинами не допускається перебування сторонніх осіб на відстані ближче 10м від місця заливки. Майданчики заливки повинні бути обгороджені.

На перехресті вулиць Андрєєва – Єнгельса дипломним проектом передбачено нанесення дорожньої розмітки. При нанесенні дорожньої розмітки необхідно дотримуватися певної техніки безпеки.

При нанесенні дорожньої розмітки та замивці машин палити заборонено. Замивання всього використовуваного обладнання проводиться далеко від житлових і виробничих будівель та інших місць скупчення людей. В процесі робіт з органорозчинними фарбами та холодними пластиками зазвичай утворюється багато брудного розчинника. Весь його обсяг повинен бути зібраний в спеціальні ємності і спалений в спеціальних місцях, розташування яких узгоджується з СЕС.

Замивання машин і застосування водно-дисперсійних фарб тягнуть за собою утворення відходів у вигляді брудної води. Їх теж необхідно збирати і утилізувати у відведених для цього місцях. Пожежо - і вибухобезпечність в процесі використання маркувальних матеріалів підтримується за допомогою систем захисту і організаційно-технічних заходів, які закріплені в ДСТУ 12.1.004

При займанні маркувальних матеріалів, застосовуваних для нанесення дорожньої розмітки, слід використовувати для гасіння хімічну та повітряно-механічну піну, вуглекислий газ, а також вогнегасники ВП-5, ВВК-7.Тут можуть бути використані пісок, азбестове полотно і кошма.

Самостійно наносити дані маркувальні матеріали можуть лише особи, які досягли 18 років. Весь допущений персонал повинен проходити медичний огляд. У працівників необхідно регулярно перевіряти знання правил ТБ та пожежної безпеки, а результати перевірок реєструвати в журналі.

Всі, хто зайнятий з маркувальними матеріалами повинні мати спецодяг, спецвзуття і засоби індивідуального захисту рук. ДСТУ 12.4.007 також вимагає наявності респіраторів і захисних окулярів. Працівники, які перебувають під час нанесення дорожньої розмітки на проїжджій частині обов'язково повинні одягати жилети зі світлоповертаючими елементами. Кожна робоча ділянка повинна мати аптечку. Потрапивша на шкіру фарбу або холодний пластик потрібно прибрати за допомогою вати або, а потім змити звичайною водою і милом.

При виконанні дорожніх робіт на об'єктах проектування повинні дотримуватися певні правила та норми трудової дисципліни, правила, закони та інструкції щодо займаємої посади та при виконанні певних обов'язків згідно інструкції посадової особи.