Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік задач і пр.навиків.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.39 Mб
Скачать

19

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор з науково-педагогічної роботиЛНМУ ім. Данила Галицького

________________ проф. М.Р. Гжегоцький

“______” ______________________ 2012 р.

Перелік типових задач діяльності, умінь і практичних навиків

до державного іспиту з гігієни

для студентів VI курсів медичних факультетів

фахового спрямування “Педіатрія”

Обговорено і затверджено на засіданні кафедри гігієни та профілактичної токсикології 13 лютого 2012 р. (протокол № 9), засіданні циклової методичної комісії з профілактичної медицини 05 квітня 2012 р. (протокол № 2) та засіданні ЦМК університету ___ квітня 2012 р. (протокол № ).

Типові задачі діяльності та уміння, що перевіряються на першій частині державного іспиту Задача 1.

Місто постачається питною водою з двох водогонів. У воді водогону І вміст йоду становить 0,1-0,3 мкг/л, водогону ІІ – 2-3 мкг/л. Дослідну групу в кількості 750 осіб сформовано з мешканців, які хворіють на дифузний нетоксичний зоб І-ІІ ступеня, з них 550 осіб вживають воду з водогону І, 200 – з водогону ІІ. До контрольної групи, ідентичної з дослідною за віко-статевим складом, увійшли 750 здорових мешканців цього міста, з яких 250 вживали воду з водогону І, а 500 – з водогону ІІ. Водночас проведено анкетування осіб з дослідної та контрольної груп щодо вживання морепродуктів або йодвмісних препаратів упродовж року. Встановлено, що з 750 осіб дослідної групи 650 проводили йодопрофілактику нерегулярно або взагалі нею нехтували, 100 осіб здійснювали її; з 750 осіб контрольної групи 270 не проводили належної йодопрофілактики, тоді як 480 осіб її дотримувались.

Визначити вид застосованих епідеміологічних досліджень (1), розрахувати відношення шансів виникнення тиреопатології залежно від надходження йоду з питною водою, продуктами харчування та йодвмісними препаратами (2), оцінити одержані результати (3), запропонувати оздоровчі заходи (4), вказати, за яким критерієм визначають вірогідність зв’язку “чинник ризику-захворювання” (5).

Задача 2.

При комплексному гігієнічному нормуванні малокумулятивного інсектоакарициду фосфаміду встановлено, що його допустиме добове надходження (ДДН) з харчовими продуктами складає 0,42 мг/добу на людину. За результатами лабораторних досліджень вміст пестициду становить: у капусті – 1,5 мг/кг, буряку столовому – 1 мг/кг, огірках – 1 мг/кг, яблуках – 1,5 мг/кг. Людина споживає за добу: капусти – 100 г, буряка – 50 г, огірків – 50 г, яблук – 150 г.

Визначити фактичне добове надходження фосфаміду з зазначеними харчовими продуктами (5) і дати його гігієнічну оцінку (1), визначити фактор ризику (2) та його можливі негативні наслідки для здоров’я (3), обґрунтувати профілактичні заходи (4).

Задача 3.

Згідно з рекомендаціями ФАО/ВООЗ допустиме добове надходження (ДДН) свинцю з харчовими продуктами в організм людини становить 0,21 мг/добу. У районі металургійного заводу (виплавка кольорових металів) вміст свинцю в овочевих культурах становить: в помідорах – 20 мг/кг, картоплі – 10 мг/кг, моркві – 30 мг/кг, салаті – 30 мг/кг, інших овочах – 100 мг/кг. За добу людина споживає 50 г помідорів, 300 г картоплі, 50 г моркви, 100 г салату, 200 г інших овочів.

Визначити фактичне добове надходження свинцю з зазначеними харчовими продуктами (5) і дати його гігієнічну оцінку (1), визначити фактор ризику (2) та його можливі негативні наслідки для здоров’я (3), обґрунтувати профілактичні заходи (4).