Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
перел_к тест_в.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
340.48 Кб
Скачать

Затверджено

на методичній нараді кафедри

нормальної фізіології

31 серпня 2011 року

Перелік тестових завдань з нормальної фізіології для студентів фармацевтичного факультету на 2010-2011 н.Р. Фізіологія збудливих тканин

  1. Подразник, що здатний викликати збудження, повинен характеризуватися наступними властивостями:

  2. В експерименті непряме подразнення нервово-м’язового препарату не викликало скорочення м’язу, а при прямому подразненні м’яз скорочувався. Вкажіть ймовірну причину цього феномену:

  3. М’яз скорочується в ізотонічному режимі. На м’яз збільшили навантаження. Як це відобразиться на амплітуді скорочень м’язу?

  4. Вкажіть фази та їх послідовність при генерації ПД:

  5. Чому дорівнює величина мембранного потенціалу спокою посмугованого м’яза?

  6. Динамометрія – це вимірювання:

  7. Чому дорівнює величина мембранного потенціалу спокою нервового волокна?

  8. Внаслідок фізичної роботи знизилась працездатність людини. Зміни в яких структурах є причиною втоми?

  9. У збудливій клітині заблокували роботу натрій-калієвої помпи. Який процес внаслідок цього зникне в клітині?

  10. Внаслідок блокади іонних каналів мембрани клітини її потенціал спокою зменшився з –90 до –70 мВ. Які канали заблоковані?

  11. Вираз “мембрана клітини поляризована” означає:

  12. При дослідженні збудливості лицевого нерва у пацієнта 42 років виявлено значне її зниження. Які зміни параметрів збудливості дали можливість визначити зміну функціонального стану нерва?

  13. Яка з перерахованих структур має найбільшу лабільність?

  14. Вкажіть основну властивість скелетного м’язу, яка дозволяє йому виконувати високо диференційовані рухи?

  15. Під час збудження міоцитів іони кальцію, що знаходяться у саркоплазматичному ретикулуму, рухаються у напрямку:

  16. Особливістю проведення збудження у хімічному синапсі є:

  17. Збудження по нервових волокнах в організмі людини поширюється:

  18. У збудливій клітині заблокували іонні канали. Це не змінило рівня потенціалу спокою, але клітина втратила здатність до генерації потенціалу дії. Які канали заблокували?

  19. В реанімаційному відділенні у пацієнта встановлено зменшення концентрації іонів Na+ у плазмі крові. Який процес у збудливих тканинах буде порушений?

  20. Що таке локальна відповідь?

  21. Хронаксія – це:

  22. Особливість методу спостереження в том у, що:

  23. У збудливій клітині заблокували іонні канали, внаслідок чого клітина з часом повністю втратила потенціал спокою. Які канали заблокували?

  24. В реанімаційному відділенні у пацієнта встановлено збільшення концентрації іонів К+ у плазмі крові. Який процес у збудливих тканинах буде порушений?

  25. Функція кальцію в скелетному м’язовому волокні:

  26. В експерименті збільшили проникність мембрани збудливої клітини для іонів калію. Які зміни електричного стану мембрани при цьому виникнуть?

  27. Потенціал спокою обумовлений:

  28. Реобаза – це:

  29. В експерименті дія токсину повністю заблокувала синтез АТФ. Як це вплине на величину мембранного потенціалу?

  30. Вкажіть, який показник збудливості відображає пряму залежність між збудливістю і його величиною:

  31. Внаслідок дії електричного струму на збудливу клітину виникла деполяризація її мембрани. Рух яких іонів через мембрану відіграє основну роль у розвитку деполяризації?

  32. Які іонні канали блокують місцеві анестетики, що застосовують у стоматологічній практиці?

  33. В експерименті збудливу клітину внесли в безнатрієвий сольовий розчин. Як це позначиться на розвитку процесу збудження?

  34. Реверсія – це:

  35. В експерименті на ізольований литковий м’яз жаби наносять подразнення з частотою 35 Гц. Який вид скорочення спостергіється?

  36. Дегенерація рухового нерву викликає у м’язі:

  37. Під час обстеження пацієнта виникла необхідність визначити силу жувальних м’язів. Який метод дослідження треба використати?

  38. Якої сили подразнення треба нанести на нервове волокно, щоб спричинити збудження у фазі відносної рефрактерності?

  39. В експерименті проводять подразнення скелетного м’яза серією електричних імпульсів. Який вид м’язового скорочення буде виникати, якщо кожний наступний імпульс припадає на період укорочення поодинокого м’язового скорочення?

  40. Під час дослідження ізольованої збудливої клітини встановлено, що поріг сили подразнення клітини суттєво зменшився. Що із зазначеного може бути причиною цього?

  41. В експерименті необхідно оцінити рівень збудливості тканини. Який показник для цього доцільно визначити?

  42. У хворого необхідно оцінити рівень збудливості нерва. Який показник для цього доцільно визначити?

  43. У збудливій клітині повністю заблокували процеси енергоутворення. Як зміниться внаслідок цього мембранний потенціал?

  44. На нервово-м’язовий препарат жаби подіяли отрутою. Після цього збереглась здатність м’яза до скорочення у відповідь на пряму стимуляцію, але втрачена у відповідь на стимуляцію нерва. Що блокує отрута?

  45. В експерименті ритмічно подразнюють електичними імпульсами ізольований м’яз жаби. Кожний наступний імпульс припадає на період розслаблення попереднього скорочення. Яке скорочення виникне?

  46. На тканину діють електичним імпульсом, амплітуда якого дорівнює 70% порогу. Які зміни мембранного потенціалу це спричинить?

  47. В експерименті на ізольованій збудливій клітині необхідно отримати збільшення мембранного потенціалу спокою (гіперполяризацію). Які іонні канали для цього необхідно активувати?

  48. Поріг сили подразненя – це сила подразника, що викликає:

  49. Головним депо Са2+ у клітині є:

  50. Універсальною властивістю живої матерії є:

  51. Який вид транспорту здійснюється за участю натрій-калієвої помпи?

  52. Усі живі клітини мають різний електричний заряд на зовнішній і внутрішній поверхнях мембрани – мембранний потенціал спокою (МПС). Який іон відіграє основну роль у генерації МПС?

  53. Після подразнення постійним струмом збудливої клітини в ній розвивається потенціал дії внаслідок зміни проникності мембрани для іонів. Який іон відіграє основну роль в його розвитку?

  54. У разі подразнення збудливих тканин постійним електричним струмом або під дією нейротрансмітера в них формується потенціал дії (ПД), який має фазовий характер. Які фази і в якій послідовності виникають під час розвитку ПД?

  55. Внаслідок активації іонних каналів зовнішньої мембрани збудливої клітини значно збільшився її потенціал спокою. Які канали були активізовані?

  56. Як змінюється проникність клітинної мембрани для іонів Na+ та K+ протягом фази деполяризації?

  57. Як змінюється проникність клітинної мембрани для іонів Na+ та K+ протягом фази реполяризації?

  58. Як змінився мембранний потенціал при гіперполяризації мембрани збудливої клітини?

  59. Поляризація мембрани клітини зумовила деполяризацію. Як змінився заряд мембрани?

  60. Нервове волокно помістили в безкисневе середовище. Як це відобразиться на генерації потенціалу дії (ПД) нервового волокна?

  61. В експерименті збільшили проникність мембрани збудливої клітини для іонів калію. Які зміни електричного стану мембрани при цьому виникнуть?

  62. Яким фазам потенціалу дії відповідає період абсолютної рефрактерності?

  63. Тварині введена курареподібна речовина, яка діє на міоневральні синапси. Як довести, що ця речовина має саме таку дію?

  64. Основною умовою регенерації нервового волокна є збереження:

  65. Які біоелектричні явища зумовлюють розповсюдження збудження по нервових волокнах?

  66. На порушенні якого закону проведення збудження по нерву базується метод місцевої анестезії:

  67. Підпорогове подразнення нервового волокна електричним струмом викликало у ньому локальну відповідь (ЛВ). Яка характеристика цього виду збудження є правильною?

  68. Порогове подразнення нервового волокна електричним стимулом викликало в ньому потенціал дії. Яка характеристика цього процесу збудження є правильною?

  69. цАМФ викликає перехід багатьох клітин із стану спокою до стану діяльності. У якій послідовності виникає каскад реакцій, що приводить до цього ефекту?

  70. Чисельними дослідженнями знайдено, що іони Са2+ активізують багато фізіологічних реакцій, наприклад, виділення медіаторів. У якій послідовності відбувається цей процес?

  71. Який медіатор забезпечує нервово-м’язову передачу?

  72. Який основний процес забезпечує концентрацію медіатора в синаптичній щілині ?

  73. Яку ланку синаптичної передачі блокують курареподібні речовини – міорелаксанти?

  74. Відомо, що нервові волокна характеризуються такими фізіологічними властивостями як збудливість і провідність, що здійснюються за певними законами. Порушення якого закону виникає у разі застосування місцевих анестетиків?

  75. До якого виду скорочення пристосований непосмугований м’яз?

  76. Який вид скорочення м’яза має місце під час згинання руки в ліктьовому суглобі?

  77. Потужність, що розвиває м’яз, недостатня для піднімання тягаря. Який вид скорочення м’яза у даному випадку?

  78. Відомо, що укорочення міоцитів відбувається внаслідок взаємодії скоротливих білків саркомера за участі енергії АТФ. Яка пара білків забезпечує цей процес?

  79. Спортсмен-початківець 18 років звернувся до лікаря із скаргою на розвиток судом м’язів гомілок під час тривалих змагань. Що є підгрунтям цього явища?

  80. Спортсмени-бігуни поділяються на спринтерів та стаєрів, тобто одні досягають великих результатів у забігах на короткі дистанції, а інші – на довгі. Які фізіологічні механізми є підгрунтям цього явища?

  81. За умови експерименту різко знизився вміст Са2+ в крові. Як це може позначитись на функціональному стані скелетних м’язів?

  82. За силою подразники ділять на:

  83. Багаторічні тренування спортсмена з метою підготовки його до забігів на марафонну дистанцію виявилися неефективними. З якими морфофункціональними особливостями м’язової тканини це можна пов’язати?

  84. Подразливість – це здатність тканини у відповідь на подразнення:

  85. Пацієнту, перед видаленням зуба зробили ін’єкцію місцевого анестетика. Механізмом знеболюючої дії цього препарату є порушення:

  86. Збудливість – це здатність тканини у відповідь на дію подразника:

  87. З метою зниження больової чутливості при стоматологічних маніпуляціях лікар застосував електрознеболювання з використанням позитивного полюсу постійного струму. Який механізм цього методу?

  88. Під час фази реверсії ПД у нервовому волокні матиме місце:

  89. Деполяризація - це:

  90. Реполяризація – це:

  91. Гіперполяризація – це:

  92. Вкажіть метод, що заснований на реєстрації біопотенціалів:

  93. В експерименті здійснювали деполяризацію мембран нервового волокна. Вкажіть величину критичної деполяризації, при якій виникає генерація нервового імпульсу:

  94. Вкажіть фізіологічну властивість, від якої залежить частота генерації імпульсів нервовою клітиною:

  95. Яка природа передачі збудження у синапсі, якщо в ньому немає медіатора?

  96. Яка природа передачі збудження у синапсі, якщо вона здійснюється за допомогою ацетилхоліну?

  97. Яка природа передачі збудження у синапсі, вона здійснюється за допомогою норадреналіну?

  98. Деякі види риб містять токсини, що блокують активаційні ворота натрієвих каналів, що може привести після вживання такої риби людиною до одного з процесів на мембранах збудливих структур:

  99. В експерименті на ізольований литковий м’яз жаби наносять подразнення з частотою 1 Гц. Який вид скорочення спостергіється?

  100. Як змінюється збудливість клітини під час генерації потенціалу дії (ПД)

  101. Блокада утворення в клітині АТФ вплине безпосередньо на один з процесів мембрани збудливої клітини, внаслідок чого припиняється:

  102. Як зміниться збудливість тканини, якщо МП збільшився, а критичний рівень деполяризації (КРД) не змінився?

  103. Під час розвитку ПД нервового волокна фаза інактивації натрієвих каналів виникає в період:

  104. Збудливість якого із м’язів найбільша, якщо визначена у них хронаксія становить:

  105. Під час розвитку ПД нервового волокна нанесли друге подразнення електричним струмом надпорогової величини на початку фази реполяризації. На друге подразнення ПД:

  106. Як зміниться збудливість тканини щодо вихідного рівня під час фази слідового деполяризаційного потенціалу ПД?

  107. При дії на м’язи електричного струму ультрависокої частоти виникає прогрівання тканин і не генеруються потенціали дії, бо імпульси електричного струму мають:

  108. Лабільність якої збудливої структури найбільша, якщо відомо, що тривалість ПД що генерують ці структури, становить:

  109. Значне зменшення позаклітинної концентрації калію призведе до одного з процесів:

  110. За нормальних фізіологічних умов ацетилхолін, який бере участь в нервово-м’язовій передачі:

  111. Препарати, що блокують ці канали, можуть запобігати передачі збудження з пресинаптичної на постсинаптичну мембрану синапса?

  112. Вивільнення медіатора шляхом екзоцитозу у нервово-м’язовому синапсі найефективніше блокуватиметься шляхом попередження :

  113. Швидкість проведення збудження аксоном збільшуватиметься, якщо зменшиться:

  114. Анестетики припиняють проведення нервового імпульсу, бо вони зв’язуються з активаційними воротами:

  115. Які зміни МП і швидкості проведення збудження відбудуться при активації К+-каналів нервових волокон?

  116. У пацієнта встановлено м’язову слабкість внаслідок порушення нервово-м’язової передачі. Для покращення нервово-м’язової передачі доцільно застосовувати:

  117. У хворого має місце зменшення швидкості проведення збудження по нервових волокнах. Причиною зазначеного може бути, скоріш за все:

  118. Під час проведення збудження по мієліновому нервовому волокну у проксимальній ділянці нерва ПД = 120 мВ, наступна ділянка має пошкодження і ПД тут зменшується до 60 мВ. Яка велиична ПД буде у дистальній непошкодженій ділянці волокна, якщо поріг деполяризації становить 20 мВ:

  119. Дія нейромедіатора у синапсі призводить до:

  120. Швидкість проведення ПД по нервовому волокну збільшуватиметься:

  121. Траспорт іонів через цей канал призводить до вивільнення нейромедіатора з пресинаптичної мембрани:

  122. Яке із нижче наведених тверджень є вірним стосовно поширення ПД по аксону?

  123. Під час латентного періоду у м’язовому волокні передусім виникає:

  124. Тропоміозин у скелетних м’язах:

  125. Тривалість поодинокого скорочення становить 0,2 с, а період скорочення – 0,1 с. Який вид скорочення виникатиме при подразненні м’яза з частотою 50 герц?

  126. Збільшення амплітуди тетанічного скорочення м’яза є наслідком безпосереднього збільшення:

  127. Під час оперативного втручання тварині було введено лікарський препарат, який блокує дію ацетилхоліну (тубокурарин). Яку реакцію м’язового апарату слід очікувати при цьому?

  128. Іонні канали кінцевої пластинки скелетного м’яза мають одну з властивостей:

  129. Під час активної фази скорочення у м’язовому волокні збільшується переважно:

  130. Тривалість поодинокого скорочення становить 0,1 с. З якою мінімальною частотою слід нанести подразнення електричним струмом, щоб виникав зубчастий тетанус?

  131. Повторне стимулювання скелетного м’язового волокна викликає тетанічне скорочення завдяки збільшенню внутрішньоклітинної концентрації однієї з наступних речовин:

  132. Зменшення довжини м’яза під час його скорочення здійснюється за рахунок:

  133. Тривалість поодинокого скорочення становить 0,05 с, а періоду скорочення – 0,02 с. з якою мінімальною частотою слід наносити подразнення електричним струмом, щоб виникав суцільний тетанус?

  134. Кальцій ініціює скорочення посмугованого м’язу, зв’язуючись з:

  135. Нормальне розслаблення посмугованих м’язів безпосередньо залежить від:

  136. Зниження утворення АТФ у м’язовому волокні призведе до відсутності:

  137. Сила скорочення м’яза збільшиться:

  138. В експерименті електричним струмом подразнювали сідничний нерв, який іннервує скелетний гомілковий м’яз. Спостерігали скорочення м’яза. Який медіатор передає збудження з нерва на м’яз?

  139. В експерименті застосували препарат, який пригнічує синтез АТФ в клітині. Який вид трансмембранного транспорту буде порушено?

  140. Медіатори у синапсах знаходяться у:

  141. Який напрямок транспорту іонів при роботі натрій-калієвої помпи?

  142. Яка речовина гальмує нервово-м’язову передачу в м'язах тулуба та кінцівок?

  143. В експерименті на ізольованому нервовому волокні в його аксоплазму ввели сольовий розчин, багатий іонами калію. В результаті мембранний потенціал спокою волокна збільшився з –80 мВ до –95 мВ внаслідок процесів, пов’язаних із

  144. Збільшення концентрації якого іону призведе до значного збільшення сили м’язового скорочення

  145. Відсутність якого іону припиняє проведення збудження через нервово-м'язовий синапс.

  146. В збудливій клітині експериментально заблокували процеси утворення АТФ. Мембранний потенціал спокою цієї клітини зменшився до нуля . Порушення яких процесів призвело до цих змін?

  147. Американські індіанці змащували наконечники стріл соком дерева, який містить речовину, що викликає розслаблення м’язів. Подібні речовини використовуються для цього й в медицині. Як називається ця речовина ?

  148. У хірургічній практиці для розслаблення скелетних м’язів при проведенні складних операцій використовуються курареподібні речовини. Укажіть структуру, на яку діють ці речовини.

  149. Мотонейрон та інервована ним група м’язових волокон називаються:

  150. Медіатором у нервово-м’язовому синапсі скелетних м’язів людини є:

  151. На постсинаптичній мембрані нервово-м’язового синапсу виникає потенціал:

  152. Закон, згідно якого, у відповідь на збільшення сили подразника реакція поступово збільшується до досягнення максимуму називається:

  153. Електричний струм для збудливих тканин є подразником:

  154. Тканини, здатні у відповідь на дію подразника переходити в активний стан, генеруючи при цьому ПД, називаються:

  155. Здатність живої тканини реагувати на будь-які види впливу зміною метаболізму називається:

  156. В експерименті під впливом хімічної речовини зменшилась швидкість проведення ПД в клітинах збудливої тканини. Який процес можна вважати найбільш вірогідним?

  157. В експерименті на стомлений м’яз подіяли адреналіном, внаслідок чого амплітуда м’язового скорочення зросла. Що лежить в основі такої відповіді м’яза?

  158. В експерименті внаслідок дії хімічної речовини зросла концентрація іонів кальцію в цитоплазмі м’язового волокна. Як це вплине на амплітуду поодинокого скорочення?

  159. Під впливом хімічного фактору в мембрані клітини зросла кількість калієвих каналів, які можуть активуватися при генерації ПД. Як це відобразиться на параметрах ПД?

  160. Білки клітинних мембран виконують наступні функції:

  161. Під час нейронального і м’язового потенціалів дії у декілька тисяч разів зростає транспорт іонів через:

  162. Виникнення потенціалу дії в нервових волокнах блокують препарати, що діють на:

  163. При визначенні змін проникності мембрани під час розвитку потенціалу дії встановлено, що у фазі деполяризації переважає

  164. Людині ввели курареподібну речовину що призвело до розслаблення всіх скелетних м’язів. Що є причиною цього?

  165. В експерименті спостерігається стійке скорочення міофибрил м'язових клітин за рахунок накопичення в цитоплазмі іонів:

  166. На ізольований м’яз, який поміщений у розчин Кребса, подіяли підпороговим подразником. Яку реакцію слід чекати на вплив даного подразника?

  167. Який основний механізм генерації мембранного потенціалу спокою?

  168. Який іонний механізм забезпечує розвиток фази деполяризації потенціалу дії?

  169. Кальцій в міоплазмі необхідний для забезпечення процесу

  170. В експерименті, обмеження іонної проникності яких каналів зумовить зменшення мембранного потенціалу спокою?

  171. У розчині з ізольованими нервовими клітинами збільшили концентрацію іонів К+. У результаті потенціал спокою мембран цих клітин зменшився з 85 мВ до 15 мВ внаслідок процесів, пов’язаних з:

  172. Зменшення довжини м`язу під час його скорочення здійснюється за рахунок:

  173. Блокада проведення збудження по нервових волокнах при місцевій анестезії лідокаїном зумовлена:

  174. З метою зниження збудливості серцевого м`яза використовують препарати калію. Який механізм їх дії на кардіоміоцити?

  175. Які біологічно активні речовини належать до збуджувальних медіаторів нейронів ЦНС і зумовлюють деполяризацію постсинаптичної мембрани?

  176. В експерименті на сідничний нерв жаби подіяли розчином новокаїну. Порушення якої властивості нерву може виникнути?

  177. В експерименті визначили концентрацію різних іонів в цитоплазмі нервової клітини. Найбільша концентрація іонів:

  178. Система поперечних Т-трубочок поперечно-посмугованого м’яза:

Фізіологія нервової регуляції соматичних та автономних функцій організму

  1. Під час роботи пацієнт швидко стомлюється. У положенні стоячи із заплющеними очима він похитується, втрачає рівновагу. Тонус скелетних м’язів знижений. Яка з наведених структур мозку ймовірно уражена в цієї людини?

  2. У пацієнта внаслідок травми порушене ковтання. Ураження якого з перелічених відділів ЦНС є ймовірною причиною цього?

  3. У чоловіка під час крововиливу ушкоджені нижні пагорби середнього мозку. Який рефлекс втратиться у цього пацієнта?

  4. Після крововиливу в мозок у пацієнта виникло значне погіршення смакової чутливості. Яка структура мозку найбільш імовірно пошкоджена?

  5. При обстеженні пацієнта встановлено: координація рухів порушена; амплітуда і сила рухів втратила відповідність із параметрами завдань; рухи розмашисті, непропорційні; хода “півняча”, “п’яна”; пальцем важко потрапити в ціль. Який відділ мозку пошкоджено та яким терміном доцільно назвати розлад функцій?

  6. В експерименті у тварини перерізали задні корінці спинного мозку. Які зміни відбуватимуться в зоні іннервації перерізаних корінців?

  7. У стародавній Індії підозрюваним у злочині пропонували проковтнути жменю сухого рису. Злочинці не могли проковтнути рис через зменшене слиновиділення. Який процес зумовлює такий ефект?

  8. На які з перелічених органів симпатичний і парасимпатичний відділи нервової системи мають найбільш виражений протилежний за характером вплив?

  9. В основі постсинаптичного гальмування є зростання проникності постсинаптичної мембрани для:

  10. Після руйнування структур ЦНС тварина втратила орієнтувальні рефлекси. Що саме зруйнували?

  11. У пацієнта розвинулися порушення рухової активності: тремор, атаксія й асинергія рухів, дизартрія. Де локалізуються порушення?

  12. При пошкодженні довгастого мозку порушення функціонування яких центрів, перш за все, призводить до смерті?

  13. При обстеженні у пацієнта встановлено порушення черевних рефлексів. Де локалізується вогнище пошкодження спинного мозку?

  14. У людини, хворої на правець, у відповідь на незначне подразнення з’являються судоми. Який процес пригнічується в ЦНС у зв’язку з впливом правцевого токсину?

  15. В експерименті тварині перерізали передні корінці п’яти сегментів спинного мозку. Які зміни відбудуться в зоні іннервації?

  16. Проводять експеримент на спінальній жабі. Після збільшення площі шкіри, на яку діє розчин кислоти, час захисного згинального рефлексу зменшився з 10 с до 6 с. Який із зазначених механізмів лежить в основі зменшення часу захисного згинального рефлексу?

  17. У вертикальному положенні пацієнт, заплющуючи очі, втрачає рівновагу. Яка структура мозку у нього, імовірно, уражена?

  18. Після тривалого тренування у спортсмена розвинулася втома з різким зниженням працездатності. У якій ланці рефлекторної дуги втома виникла в першу чергу?

  19. Після перерізання мозку в кішки виникає децеребраційна ригідність – різке підвищення тонусу м’язів-розгиначів. На якому рівні мозку зробили перерізання?

  20. Постсинаптичне гальмування розвивається внаслідок:

  21. У потерпілого, що потрапив у дорожньо-транспортну пригоду, виявлено збільшення частоти серцевих скорочень, значне збільшення артеріального тиску, розширення зіниць, сухість слизової оболонки ротової порожнини. Вказати, за участю яких систем регуляції відбулися ці зміни:

  22. В якій з наведених відповідей перелічені реакції, що спостерігаються в організмі при збудженні симпатичного відділу нервової системи?

  23. У молодої людини, 30 років, виявлено високий артеріальний тиск (систолічний – 155 мм рт.ст., діастолічний – 90 мм рт.ст.). Через кілька годин кров’яний тиск нормалізується. За участю яких рефлекторних центрів це могло відбутися?

  24. У жінки, 24 років, під час очікування видалення зуба збільшився тонус симпатичного відділу автономної нервової системи. Який процес спостерігатиметься в пацієнта?

  25. Для кращого огляду дна очного яблука лікар закапав у кон’юктиву ока пацієнта розчин атропіну. Це призвело до розширення зіниці. Блокада яких мембранних циторецепторів зумовила такий ефект?

  26. Людина, яка приймає блокатор мембранних циторецепторів синапсів автономної нервової системи, скаржиться на сухість у роті. Які з рецепторів у неї заблоковані?

  27. Під час складання іспиту в студента пересихає в роті. Посилена реалізація яких рефлексів є механізмом, що зумовлює розвиток цього стану?

  28. У пацієнта порушені координація рухів, їх амплітуда і спрямованість: рухи розмашисті, непропорційні; хода “півняча”, “п’яна”. Який відділ мозку ушкоджено?

  29. В експерименті з вивчення рефлексів встановили, що реакція-відповідь виникла при нанесенні на нейрон низки послідовних підпорогових подразнюючих стимулів. Яка властивість нервових центрів проявилася у даній ситуації?

  30. У пацієнта діагностовано синдром Паркінсона. З порушенням яких медіаторних систем головного мозку це пов’язано?

  31. Після введення стрихніну жаба на найменше подразнення відповідає генералізованими судомами. Блокада яких структур ЦНС є причиною такої відповіді?

  32. Після введення розчину хімічної речовини у відповідь на всі подразнення жаба відповідає генералізованими судомами. Яку речовину було введено?

  33. У пацієнта після черепної травми дихання стало рідким і глибоким. Яка структура головного мозку пошкоджена?

  34. У кішки в експерименті спостерігається підвищений тонус м’язів-розгиначів кінцівок та спини (децеребраційна ригідність). На якому рівні зроблено переріз?

  35. Внаслідок руйнування певних структур мозку тварина втратила орієнтувальні рефлекси на сильні світлові подразники. Які структури було зруйнувано?

  36. Внаслідок руйнування певних структур мозку тварина втратила орієнтувальні рефлекси на сильні звукові подразники. Які структури було зруйнувано?

  37. В експерименті встановлено, що при збужденні мотонейронів м’язів-згиначів гальмуються мотонейрони м’язів-розгиначів. Який вид гальмування лежить в основі цього явища?

  38. У пацієнта з розсіяним склерозом виявили порушення цілісності мієлінової оболонки аксонів. Яка функція нейронів порушуватиметься в першу чергу?

  39. Під час неврологічного обстеження у пацієнта спостерігається втрата колінного рефлексу. Де, ймовірно, локалізоване вогнище ураження?

  40. При подразненні якого із перелічених відділів проміжного мозку спостерігаються характерні для збудження парасимпатичної нервової системи ефекти?

  41. Де розташовані нижні центри симпатичної нервової системи?

  42. При споживанні грибів, серед яких була і бліда поганка, що містить отруту мускарин, яка стимулює М-холінорецептори, людина отруїлася. За якою найбільш вірогідною ознакою у цієї людини можна встановити отруєння в перші години після споживання грибів:

  43. Де розташовані нижчі центри парасимпатичного відділу нервової системи?

  44. У реанімаційне відділення поступив хворий з судомами центрального генезу, в якого діагностували отруєння стрихніном. Який механізм лежить в основі цього явища?

  45. Людина після травми головного мозку втратила зір. Пошкодження яких зон кори головного мозку може призвести до цього стану?

  46. Найчастіше нейрон складається із:

  47. Які існують види постсинаптичного гальмування залежно від структури гальмівного нейронного ланцюжка?

  48. У центральному синапсі відбулась активація рецепторів постсинаптичної мембрани, збільшення проникності іонних каналів для натрію, виникнення ЗПСП. Який медіатор викликає цей ефект?

  49. Який рефлекс І.П. Павлов назвав “що таке?”

  50. Яка речовина блокує і яка стимулює дію парасимпатичного нерва?

  51. Вкажіть місце виходу із центральної частини нервової системи симпатичних нервів:

  52. В яких відділах головного мозку розміщені клітини, що є першим нейроном волокон різних парасимпатичних нервів?

  53. Де розміщені тіла симпатичних прегангліонарних нейронів?

  54. Яка дія подразнення симпатичних і парасимпатичних волокон на роботу серця?

  55. У людини внаслідок черепно-мозкової травми спостерігається похитування при ходьбі, порушення координації рухів, зниження м’язового тонусу, швидка втомлюваність. Такі порушення характерні при ураженні:

  56. Фази швидкої деполяризації ЗПСП зумовлена збільшенням проникності мембрани для іонів:

  57. Виникнення ГПСП обумовлений збільшенням проникності постсинаптичної мембрани для іонів:

  58. Який процес лежить в основі розвитку постсинаптичного гальмування?

  59. Введення атропіну, блокатора М-холінорецепторів, призводить до:

  60. При нанесенні удару неврологічним молоточком по сухожиллю чотириголового м’яза стегна виникає колінний рефлекс, який замикається на рівні:

  61. При формуванні гальмівного постсинаптичного потенціалу в хімічному ГАМК-ергичному синапсі відбувається:

  62. Механізмом розвитку ГПСП в хімічному ГАМК-ергічному синапсі є:

  63. Виникнення ЗПСП обумовлене збільшенням проникності постсинаптичної мембрани для іонів:

  64. У хронічному досліді тварині вводять розчин речовини, яка блокує постсинаптичне гальмування. Яка речовина була використана?

  65. Пацієнту внутрішньовенно ввели розчин норадреналіну. За рахунок яких рецепторів буде викликаний судиннозвужуючих ефект?

  66. Під час куріння у підлітка виникла гіперсалівація. Які рецептори активувались при цьому?

  67. У центральному синапсі виникла активація рецепторних білків постсинаптичної мембрани, збільшилася проникність іонних каналів для натрію, виник ЗПСП. Який медіатор з групи амінів викликав цей ефект?

  68. У людини, яка вийшла із затемненого приміщення на яскраве світло, спостерігається звуження зіниць. Структури ЦНС, що забезпечують зіничну реакцію, знаходяться на рівні

  69. М.Сеченов біля 150 років тому відкрив явище центрального гальмування в експериментах на жабах. Який відділ ЦНС приймає участь у цьому виді гальмування?

  70. Під час морської хитавиці у пасажира розвинулася морська хвороба. Підвищена збудливість яких структур, у першу чергу викликає ці явища?

  71. У досліджуванного викликали колінний сухожилковий рефлекс. На якому рівні ЦНС замикається цей рефлекс?

  72. Вкажіть медіатори, які виділяються в синапсах рефлекторної дуги парасимпатичного рефлексу?

  73. В гангліонарних синапсах рефлекторної дуги симпатичного рефлексу розташовані рецептори:

  74. Вкажіть медіатори, які відносяться до гальмівних.

  75. В експерименті на кішці був перерізаний мозок на рівні чотиригорбкового тіла, внаслідок чого у кішки підвищився тонус м”язів-розгиначів. Яка структура мозку при цьому була відділена від нижче розміщених утворень мозку?

  76. Збуджуючими медіаторами в ЦНС можуть бути всі перераховані хімічні субстанції, за винятком:

  77. Який медіатор постгангліонарних симпатичних нервових волокон стимулює діяльність потових залоз?

  78. Який відділ ЦНС у людини уражений, якщо спостерігається порушення рівноваги, астенія, м’язова дистонія?

  79. У людини зменшена частота серцевих скорочень, звужені бронхи, звужені зіниці. Цє є наслідком активації в організмі такої системи регуляції функцій?

  80. У студента під час складання іспиту артеріальний тиск становить 150/90 мм.рт.ст. При активації якої системи регуляції спостерігаються такі зміни?

  81. Біля дихального центру локалізовані рецептори, які чутливі до змін напруги СО2 та Н+. Як називаються ці рецептори?

  82. У людини зменшена частота серцевих скорочень, звужені бронхи, посилена секреторна та моторна функція шлунково-кишкового тракту. Внаслідок активації якої системи регуляції це сталося?

  83. При неврологічному обстеженні в людини виявлена значне зниження колінного рефлексу. Який рівень ЦНС, ймовірно, вражений?

  84. Після струсу мозку пацієнт при заплющених очах втрачає рівновагу. Яка структура мозку, імовірно, уражена?

  85. В експерименті на тварині було проведено ін’єкцію медикаментозного препарату, що блокує постсинаптичне гальмування (стрихнін). Яка реакція м’язового апарату виникне при цьому?

  86. При виконанні тривалої фізичної роботи у людини виникла втома. В якому відділі рефлекторної дуги локалізується джерело втоми ?

  87. Виконуючи пальце-носову пробу обстежуваний не зміг із заплющеними очима потрапити пальцем у кінчик носа. Який відділ ушкоджений?

  88. У обстежуваного 29 років виник гострий біль внаслідок травми кисті. Які медіатори беруть участь у передачі імпульсів від пошкодженої ділянки.

  89. Під час хвилювання в людини зменшується слиновиділення й виникає відчуття пересихання в роті. Який медіатор при цьому виділяється на нервових закінченнях, що інервують слинні залози?

  90. Особливістю автономної (вегетативної) нервової системи є наявність двох нейронів у еферентній ланці рефлекторної дуги. Передача збудження у гангліях здійснюється за допомогою наступних медіаторів:

  91. У студента під час здачі іспиту підвищився артеріальний тиск та прискорилось серцебиття. Вкажіть можливу причину такого явища.

  92. При проходженні профілактичного медичного огляду у одного із обстежуваних лікар виявив значне послаблення колінного сухожилкового рефлексу. Який відділ ЦНС, ймовірно, вражений?

  93. Під час здачі іспиту студент відмітив підвищення потовиділення. Через який медіатор реалізує свій вплив симпатична нервова система?

  94. Які симптоми найбільш характерні для пошкодження мозочка?

  95. Децеребраційна ригідність виникає за умов:

  96. При ударі неврологічним молоточком по сухожилку нижче колінної чашечки спостерігається розгинання кінцівки. Як називається цей рефлекс?

  97. Який рівень ЦНС забезпечує реалізацію рефлексів, що підтримують позу?