Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рпс.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
141.86 Кб
Скачать

1. Промисловість

У галузевій структурі промисловості ведучими є паливна, харчова промисловість, машинобудування і металообробка. На частку цих областей припадає більше 80% всього промислового виробництва області.

Основними паливно-енергетичними ресурсами області виступають нафта, газоконденсат і природний газ. Найкрупніше нафтове і газове родовище області - Глінсько-Розбішевськоє нафтогазове родовище (Лохвіцкий і Гадячській райони.

До підприємств паливної промисловості області відносяться такі основні підприємства, як нафтогазовидобувне управління "Полтаванефтегаз" і ВАТ "Укрнафта", газопромислове управління "Полтавагаздобича". У 2000 році введений в експлуатацію Яблуневській газопереробний завод потужністю 96 тис. тонн на рік.

Слід зазначити також, що Полтавська область має потужну гірничодобувну промисловість, яку представляє ВАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат". Основною продукцією цього підприємства є залізорудний концентрат з вмістом заліза до 65% та офлюсований залізний окоток для доменних цехів металургійних комбінатів.

Галузь машинобудування і металообробки за обсягами виробництва продукції утримує третє місце в обласному промисловому комплексі. До виробництв, що мають істотне значення в загальнодержавному розподілі праці, відносяться автомобільна та електротехнічна промисловість, верстато- і приладобудування, залізничне вагонобудування, виробництво дорожньо-будівельної техніки та технологічного устаткування для хімічної, харчової і легкої індустрії.

За темпами розвитку промислового виробництва Полтавщина є сьогодні одним із найдинамічніших регіонів України.

Харчова промисловість області представлена м'ясною, молокопереробною, цукровою, хлібопекарською, кондитерської, плодоовощеконсервной, спиртної і лікеро-горілчаною, пивоварною, масложировою промисловістю, виробництвом безалкогольних напоїв. 

До провідних підприємств цієї області відносяться 6 м'ясокомбінатів, 11 цукрових заводів, 2 кондитерських фабрики, 7 молокозаводів, 4 сироварних заводу, 3 молочноконсервних комбінату, 3 маслозаводи, 3 спіртзавода, 2 лікеро-горілчаних заводу, 2 пивоварних заводу, ряд підприємств хлібопекарської і мукомельно-круп'яної промисловості.

До провідних підприємств машинобудування і металообробки області відносяться: концерн "Крюковській вагонозавод", холдингова компанія "Автокраз". Фахівцями підприємств освоєно виробництво автогрейдерів і фронтальних завантажувачів, більше 20 найменувань великовантажних автомобілів, які широко використовуються на гірничорудних розробках, на будівництві промислових підприємств і електростанцій, на лісозаготівлі і в інших областях, а також тривісні автомобілі вантажопідйомністю від 9 до 20 тонн.

ВАТ "Полтавський турбомеханічеській завод" представляє енергетичне машинобудування області. Тут виготовляються запасні частини для турбін електростанцій, в т.ч. і для АЕС, компресори для тепловозів і електровозів, компресорні станції для будівельних організацій, маслоочистітельниє машини для електростанцій і інших підприємств. "Полтавський завод "Електромотор" відноситься до підприємств електротехнічного машинобудування. Його основна продукція - електричні двигуни різних марок, які використовують майже дві тисячі підприємств у межах України і експортуються у країни близького і далекого зарубіжжя. 

На території області розташований ткже "Полтавський алмазний завод" - єдине в Україні підприємство такого профілю. У асортименті продукції - вироби з надтвердих матеріалів, оснащення для алмазної промисловості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]