Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пізнав. сфера doc.doc
Скачиваний:
422
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
556.03 Кб
Скачать

Методика 3. Дослідження особливостей концентрації уваги

Мета дослідження: визначення рівня концентрації уваги.

Матеріали та обладнання: бланк тесту П'єрона— Рузера, олівець і секундомір.

Процедура дослідження

Дослід можна проводити як з одним досліджуваним, так і з групою з 5—9 осіб. Головні умови в роботі з групою — зручно розташувати досліджуваних, забезпечити кожного бланками тестів, олівцями і дотримуватися тиші в процесі тестування.

Інструкція досліджуваному: "Вам пропонується тест із зображеними на ньому чотирма геометричними фігурами: квадрат, трикутник, коло і ромб. За сигналом "Починаємо!" розставте якомога швидше і без помилок у ці фігури такі зна­ки: у квадрат — плюс, у трикутник — мінус, у коло — нічого, у ромб — крапку. Розставляйте знаки послідовно у кожній фігурі по рядках зліва направо. Час на виконання завдання — 1 хв. За моєю командою "Стоп!" припиняєте роботу".

Бланк із геометричними фігурами тесту П'єрона— Рузера має такий вигляд:

Досліджуваний___________________Дата:________________

Експериментатор___________________Час: ______________

Тест

Експериментатор у ході досліду контролює час за допо­могою секундоміра і подає команди: "Починаємо!", "Стоп!"

Надійність результатів дослідження досягається по­вторними тестуваннями, які краще проводити через значні проміжки часу.

Обробка та аналіз результатів

Результатами даного тестування є: кількість заповне­них досліджуваним за 1 хв геометричних фігур з враху­ванням кола та кількість допущених помилок.

Рівень концентрації уваги визначають за таблицею

Число опрацьованих фігур

Ранг

Рівень концентрації уваги

100

1

Дуже високий

91-99

2

Високий

80—90

3

Середній

65-79

4

Низький

64 і менше

5

Дуже низький

За допущені під час заповнення помилки ранг знижуєть­ся. Якщо допущено 1—2 помилки, то ранг знижується на одиницю, якщо 3—4 — на два ранги, а якщо помилок більше 4-х, то концентрація уваги вважається гіршою на три ранги.

Аналізуючи результати, слід з'ясувати причини, які при­звели до таких результатів. Серед них важливе місце на­лежить установці, готовності досліджуваного виконувати інструкцію і заповнювати фігури знаками якомога швид­ше або ж його орієнтації на безпомилковість виконання тесту. У ряді випадків показник концентрації уваги може бути меншим від можливого через дуже велике бажання особистості проявити свої здібності, досягти максимального результату (тобто через своєрідне змагання). Знижен­ня концентрації уваги можуть спричинити: поганий зір, хвороба, втомленість.

Методика 4. Дослідження переключення уваги

Мета дослідження: визначення рівня переключення уваги.

Обладнання: секундомір і модифікована Ф. Д. Горбовим цифрова таблиця Шульте. На таблиці в 49 квадратах розміщено числа чорного і червоного кольорів у випадкових комбінаціях, які виключають можливість запам'ятовування. Розміри квадратів клітин із цифрами — 5x5 см, а розташовані вони рядами: 7 по горизонталі та 7 по вертикалі. Лінії, які поділяють аркуш на клітини, тонкі, чорного кольору.

Процедура дослідження

У тестуванні беруть участь три особи: експериментатор, досліджуваний і спостерігач-протоколіст.

Дослід складається із трьох серій, які йдуть одна за одною. У першій серії досліджуваному пропонують одночасно назвати і вказати чорні цифри в зростаючому порядку, в другій — червоні цифри в порядку спадання, а в третій серії він називає і показує червоні та чорні цифри попере­мінно, причому чорні, як і в першій серії, називаються в порядку зростання, а червоні — в порядку спадання.

Досліджуваному пропонують сісти зручно за стіл і дають невелику указку.

Завдання експериментатора: перед кожною серією до­сліду проводити інструктаж досліджуваному, подавати ко­манду "Починаємо!" для відшукування та називання, сте­жити за секундоміром за часом виконання досліджува­ним серії.

Спостерігач-протоколіст допомагає експериментаторові визначати помилки, допущені досліджуваним під час ви­конання завдання, веде протокол дослідження.

Досліджуваний__________________Дата:

Експериментатор_________________Час:

1-а серія

2-а серія

1-а + 2-а серія

3-я серія

Час

Помилки

Час

Помилки

Час

Помилки

Час

Помилки

Таблиця показується досліджуваному в кожній серії тільки після інструкції за сигналом "Починаємо!", для того щоб досліджуваний завчасно не шукав розміщення відповідних цифр.

Інструкція досліджуваному в першій серії: "Візьміть указку. Вам буде показано таблицю з червоними і чорни­ми цифрами. Якомога швидше і без помилок знайдіть та вкажіть всі чорні цифри в порядку зростання від 1 до 25.

Колір називати не потрібно, тільки саме число. Якщо все зрозуміло, тоді приготуйтеся. Починаємо!"

Інструкція досліджуваному в другій серії: "На цій самій таблиці відшукайте і вкажіть всі червоні цифри в спадаючому порядку від 24 до 1. Постарайтеся працювати швидко і без помилок. Колір називати не треба, нази­вайте тільки саме число. Приготуйтеся! Починаємо!"

Перед початком кожної серії роблять перерву трива­лістю 3—4 хв для відпочинку досліджуваного.

Інструкція досліджуваному в третій серії: "На таб­лиці червоно-чорних чисел якомога швидше і без поми­лок знаходьте, називайте і вказуйте то чорні, то червоні цифри поперемінно. Чорні при цьому мають послідовно зростати, а червоні — спадати. Починайте з 1-ї чорної та 24-ї червоної цифр. Колір цифр називати не треба, тільки самі числа. Якщо все зрозуміло і немає запитань, тоді при­готуйтеся. Починаємо!"

Якщо досліджуваний у процесі виконання завдання будь-якої із серій помиляється, то він сам має знайти по­милку. У деяких найскладніших випадках можливе підка­зування спостерігача-протоколіста. Секундомір при цьо­му не зупиняють.

Після проведення всього досліду досліджуваний робить самозвіт. За його допомогою визначають стратегію пошу­ку цифр і особливості виконання завдання.

Обробка результатів

Під час обробки результатів необхідно:

1. Побудувати графік часу, затраченого досліджуваним на виконання трьох серій досліду.

2. Встановити час переключення уваги. Час переключен­ня уваги вираховується як різниця часу між третьою серією і сумою першої та другої серій. Показник часу переключення Т визначають за формулою

Т = Т3 - (Т1 +Т2), де

Т1 — час, затрачений досліджуваним на виконання першої серії;

Т2 — час, затрачений на виконання другої серн;

Т3 — час, затрачений досліджуваним на виконання

третьої серії.

Аналіз результатів

Рівень розвитку переключення уваги визначається за допомогою таблиці.

Час переключення Т

(у сек)

Ранг

Рівень переключення уваги

Менше 60 с

1

Високий

60—90

2

Високий

91 — 100

3

Середній

101 — 120

4

Середній

121 — 150

5

Середній

151 — 180

6

Середній

181 — 200

7

Середній

201 — 250

8

Низький

251 і більше

9

Низький

Оскільки швидкість виконання завдань першої та дру­гої серій суттєво впливає на кінцевий показник переклю­чення уваги, то, якщо досліджуваний виконував завдання в першій чи в другій серіях менше, ніж за 33 с, кінцевий показник слід збільшити, піднявши ранг на одиницю чи на дві. Коли ж у першій чи в другій серіях досліджува­ний на пошук цифр витрачав більше 60 с, то ранговий знак збільшується на 1 чи на 2, тобто рівень переключен­ня визначається як більш низький.

Якщо час переключення є меншим або дорівнює 0, то дослід треба повторити. Це означає, що досліджуваний не сприйняв інструкції у першій чи в другій серіях.

Аналізуючи результати, важливо простежити специфі­ку пошуку досліджуваним чисел, особливості виходу із складних ситуацій, коли число з певних причин одразу знайти не вдається. Одні люди відчувають затруднення, якщо шукане число стоїть поряд із тільки-но знайденим,а інші – якщо воно стоїть далеко від нього.

На основі аналізу кількісних показників, графіка часу виконання трьох серій, кількості зроблених помилок, словесного звіту досліджуваного, спостережень експериментатора і протоколіста можна описати характер переклю­чення уваги, враховуючи особливості концентрації, і за­пропонувати рекомендації щодо його розвитку.