Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fedichka.doc
Скачиваний:
263
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Роль сексуальної просвіти у забезпеченні статевого здоров'я

Поінформованість у питаннях психогігієни статевого життя, обізна­ність щодо норми, фізіологічних коливань і патології сексуальної функції та заснована на цих знаннях правильна оцінка своїх сексуальних проявів відіграють величезну роль у забезпеченні сексуальної гармонії подружньої пари. Вони є основою сексуальної культури як однієї з найважливіших умов сексуального здоров'я. Тим часом достатньо повна й правильна обі­знаність у зазначених питаннях була виявлена нами лише у 17 % опитаних подружжів і одночасно результати численних сексологічних досліджень і клінічна практика свідчать про те, що дезінформація чи недостатні знання в питаннях психогігієни статевого життя здебільшого спричиняють подружню дисгармонію, сприяють їй або поглиблюють уже наявну дисгармо­нію в більшості випадків — 85 % .

Сексуальна сфера — одна з найбільш значущих для особистості. Із обстежених нами подружжів 38,2 % відводили їй ледве не головне місце в житті, 50,1 % вважали сексуальні стосунки дуже важливими, хоча й не визначальними. І тільки 9 % опитаних не надавали їм особливого значення Як бачимо, лише висока оцінка сексуальної сфери сприяє подружній гармонії; чітко простежується закономірність: чим нижче оцінюється значення сексу, тим більша вірогідність дисгармонійного шлюбу. Особливо не­гативний вплив на подружню гармонію справляє недооцінка сексуальної сфери чоловіками.

Звісно, саме по собі визнання важливості сексуальних стосунків у житті не забезпечує сексуальну гармонію; для реалізації такої настанозн необ­хідні відповідні передумови і насамперед — інформаційна база в питаннях психогігієни статевого життя, повнота й достовірність відомостей щодо цього. Тим часом дослідження показало, що основним джерелом знань у галузі сексу є спілкування з друзями та знайомими: у жінок — у 50,6, у чоловіків — у 61,8 % випадків; другими за частотою джерелами інформації були література з питань родини й шлюбу (жінки звертались до неї часті­ше (17,2 %), ніж чоловіки (13,1 %) й бесіди з батьками (відповідно 17,0і 13,4 %), і лише 0,86 % опитаних здобували відомості з питань сексу від педагогів у школі.

Аналіз зв'язку сексуальної гармонії із джерелами інформації, котрими користувалося подружжя, приводить до висновку, що особистий досвід практично не впливає на гармонійність або дисгармонійність стосункоз подружжя, тоді як звернення до спеціальної літератури вірогідно підвищує подружню гармонію; серед тих, хто користався цим джерелом інформації, відзначалося 50 % гармонійних шлюбів, а серед тих, хто вдовольнявся тільки особистим досвідом, — лише 28,0 % .

Цей факт пояснюється тим, що читання спеціальної літератури з пи­тань сексу сприяє підвищенню як загальної, так і сексуальної культури подружжя, від якої багато в чому залежить сексуальне здоров'я.

Показово, що серед подружніх пар із сексуальною гармонією утруднен­ня у зв'язку з дефіцитом інформації в галузі психогігієни статевого життя відчували 28,1 %, тоді як серед пар з дисгармонією — 38,8 % .

Як уже відзначалося, останнє місце за поширеністю посідає таке надважливе джерело інформації з питань сексу, як бесіди з батьками й педаго­гами. Ця обставина свідчить про дуже низький рівень статевого виховання й сексуальної просвіти дітей та молоді.

Статеве виховання має на меті правильний психосексуальний розвиток (статеву самосвідомість, статеворольову поведінку, психосексуальну орієнтацію, мотивацію і мотиви статевого акту, спілкування з протилежною статтю, погляди на шлюб і сімейно-шлюбні відносини). Сексуальна просві­та полягає в підвищенні обізнаності в галузі психогігієни статевого життя.

Таке становище, звичайно, негативно позначається на майбутньому подружньому житті, це наочно ілюструє та обставина, що серед подружніх пар із сексуальною дисгармонією не дістали навіть елементарного статевого виховання в сім'ї 91,6 % чоловіків і 81,2 % жінок.

Ситуація в галузі статевого виховання й сексуальної просвіти дітей та підлітків у сучасних родинах, на жаль, залишається неблагополучною.

Розглянуті в цьому розділі дані свідчать, таким чином, про величезне значення вірогідної інформації в забезпеченні сексуального здоров'я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]