Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етика (Ковбас Б.І).doc
Скачиваний:
811
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.75 Mб
Скачать

X. Вправа “Підсумки”.

Мета: усвідомлення потрібності набутих навичок.

Обладнання: кольоровий напір, скоч.

Хід вправи. На столі 2 стовпчики паперу різного кольору.

Учасники пишуть на рожевих папірцях позитивні враження від занять, а на синіх – побажання щодо поліпшення роботи: що не сподобалось і чому? [2, с. 112–123].

Додаток Ц

Етичні кодекси Етичний кодекс спеціалістів із соціальної роботи (соціальних працівників і соціальних педагогів)

Першочерговим завданням соціального працівника є покра­щення добробуту і допомога у задоволенні основних потреб усіх людей, а особливо потреб найбільш незахищених груп населення. Історично склалося, що соціальна робота фокусується на соці­альному благополуччі людей і суспільства. Завданням соціальної роботи є також з’ясування причин, які зумовлюють виникнення життєвих проблем, та пошук засобів їх розв’язання.

Соціальні працівники сприяють утвердженню соціальної справедливості і соціальним змінам в суспільстві на користь своїх клієнтів. До поняття клієнтів включають дітей, підлітків, старшокласників, молодь, сім’ї, педагогів, шкільні та позашкільні групи, організації і громади. Соціальні працівники враховують культурні та етнічні особливості, вони борються проти дискри­мінації, всілякого роду утисків, бідності та інших форм соціальної несправедливості. Такого роду діяльність може здійсню­ватися у вигляді безпосередньої допомоги, організаційної роботи у місцевих громадах, консультативної і юридичної допомоги, політичних акцій, дослідження та оцінки ефективності. Соціальні працівники намагаються навчити людей використовувати власний потенціал і самостійно вирішувати свої життєві проблеми. Соціальні пра­цівники також прагнуть підвищити відповідальність організацій, громад, інших соціальних інститутів перед їхніми членами за задоволення потреб та вирішення соціальних проблем.

Професія соціального працівника (соціального педагога) ґрун­ту­ється на низці основних цінностей. Вироблені соціальними працівниками протягом усього існування цієї професії, вони і тепер є фундаментом їх унікальної місії:

  • служіння людям;

  • захист соціальної справедливості;

  • повага до особистості і людської гідності;

  • шанування людських стосунків;

  • цілісність;

  • компетентність.

Це коло цінностей відображає всю унікальність професії соціального працівника (соціального педагога). Основні цінності і принципи, які на них базуються, мають узгоджуватися із суспільними процесами та всім набутим суспільним досвідом.

Мета створення етичного кодексу:

Оскільки професійна етика є основою соціальної роботи, необхідно чітко сформулювати її етичні принципи та етичні стандарти. Етичний кодекс Асоціації соціальних працівників являє собою ті принципи та стандарти, якими мають керуватися фахівці у роботі.

Етичний кодекс важливий для всіх соціальних працівників незалежно від їхніх конкретних професійних функцій, умов роботи та особливостей населення, якому вони надають послуги.

Етичний кодекс спеціалістів із соціальної роботи (соціальних працівників і соціальних педагогів) України – це документ, який на­ці­лює на здійснення соціальної роботи в багатьох функціо­нальних сферах з метою розвитку потенціалу та можливостей особистості, а також задоволення людських потреб.

В Етичному кодексі спеціалістів із соціальної роботи України визначені положення, які є для фахівців принциповими орієнти­рами з питань професійної діяльності, виконання службових обов’язків, організації взаємодії з клієнтами. У документі визначені шляхи розв’язання моральних проблем та прийняття найбільш адекватного професійного рішення в етичних питаннях.

В основу Етичного кодексу спеціалістів із соціальної роботи України покладений вітчизняний досвід і міжнародні етичні принципи й стандарти соціальної роботи, що визначені на загальних зборах Міжнародної Федерації соціальних працівників (IFSW) у м. Коломбо (Шрі-Ланка) 6–8 липня 1994 року.

Етичний кодекс спеціалістів із соціальної роботи України містить:

  • етичні принципи діяльності спеціалістів із соціальної роботи (перелік базових етичних ідей і традицій, що стають підґрунтям для прийняття етичного рішення в соціальній роботі);

  • норми етичної поведінки спеціалістів із соціальної роботи (основа професійної діяльності).