Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етика (Ковбас Б.І).doc
Скачиваний:
806
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ПРИКАРПАТСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАСИЛЯ СТЕФАНИКА

ПЕДАГОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КАФЕДРА СОЦІАЛЬНОЇ ПЕДАГОГІКИ

РОКСОЛЯНА ЗОЗУЛЯК-СЛУЧИК

БОГДАН КОВБАС

ЕТИКА СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ

ДІЯЛЬНОСТІ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

«СИМФОНІЯ ФОРТЕ»

2011

УДК 17: 37. 013. 42

ББК 87. 754

З 78

Рекомендовано до друку вченою радою Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника від 27. 05. 2011 року (протокол № 4 )

Рекомендовано Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів

Лист МОН України від 04. 08. 2011 року № 1/11 – 7255

Рецензенти:

Курляк І. Є., доктор пед. наук, професор, старший науковий співробітник Львівського науково-практичного центру професійної освіти НАПН України;

Богданова І. М., доктор пед. наук, професор, завідувач кафедри соціальної педагогіки, психології і педагогічних інновацій Південноукраїнського держав­ного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського;

Ларіонова В. К., доктор філософ. наук, професор, завідувач кафедри філософії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

З

З 78

озуляк-Случик Р. В.

Етика соціально-педагогічної діяльності : навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / Р. В. Зозуляк-Случик, Б. І. Ков­бас. Івано-Франківськ : Симфонія форте, 2011. – 212 с. – ISBN 978-617-7009-45-9.

У навчальному посібнику висвітлено сучасні погляди на проблеми соціально-педагогічної етики й деонтології. Розглянуто питання професійної моралі як основи фахової етики, особистості соціального педагога, етики стосунків фахівця і клієнта. У виданні вміщено ряд додатків та інформаційний матеріал, який поглиблює знання, отримані під час вивчення навчальної дисципліни.

Посібник підготовлений згідно з вимогами модульно-рейтингової системи навчання й містить матеріали, призначені для студентів – майбутніх соціальних педагогів. Видання також прислужиться викладачам навчальних закладів різних рівнів акредитації, фахівцям соціально-педагогічної та соціальної сфер.

УДК 17: 37. 013. 42

ББК 87. 754

ISBN 978-617-7009-45-9

© Зозуляк-Случик Р. В., Ков­бас Б. І.,  2011

ВСТУП

Ридаю і кричу, гилю себе в груди,

Волосся патраю з сідої голови:

Що можу я, коли дрімають люди!

Що можу я, коли заснули ви?

В. Симоненко

Моральна діяльність розкрива­ється через систему мораль­них цінностей, підвалини чеснот і добра в поведінці, які слугують чинником людяності. Особливий зміст тут закладений у про­фесійну мораль й етику, коли йдеться про соціально-педа­гогічну діяльність. Такі категорії розгля­да­ються як наріжний камінь украй важливого фаху для суспільства в цілому і конкретної особистості зокрема. Так, саме соціальний педагог повинен розуміти й плекати моральність, осмислювати її, чітко відріз­няти якості добра й байдужості у стосунках із клієн­том та його родиною. Стосовно ж соціальної педа­гогіки як професійної діяльності моральність та етика тлумачаться в одному і тому самому абсолютному значенні.

Моральні норми соціально-педагогічної роботи є скла­довою діяльнос­ті соціальних педагогів. Студенти, які здо­бувають цей фах і по­чинають вивчення спеціальних дисциплін, повинні володіти осно­вами даної науки. Інакше їм важко буде налагодити оптимальні взаємини з клієнтами і працівниками навчально-виховного закладу.

Зазначена категорія педагогічних працівників входить до політичних, економічних, соціальних структур суспільства. Гаран­том їхніх успішних взаємин з оточуючим світом і його окремими представниками є прагнення будувати ділові й міжособистісні стосунки на конструктивній основі, уміння регулювати власну професійну поведінку в різноманітних ситуаціях.

Майбутні фахівці з соціально-педагогічної роботи оволо­ді­­вають широким колом знань соціологічного, правознавчого, психолого-педагогічного, медико-біологічного спрямування. Скла­дова частина професійного становлення – культуроло­гічна підготовка.

Як навчальний предмет етика соціально-педагогічної діяль­ності інтегрується в систему соціально-педагогічної освіти на її початковому етапі й базується на знаннях, отриманих сту­ден­тами в процесі вивчення курсів “Вступ до спеціальності”, “Соціологія”, “Психологія”, “Соціальна педагогіка”.

Опанування курсу “Етика соціально-педагогічної діяльності” по­винно здійснюватися в різних формах: лекції, семінарські, практичні, інди­ві­дуальні заняття, самостійна робота, підго­товка наукових статей тощо.

Мета курсу – забезпечити студентів необхідними зна­ннями з основ етики соціально-педагогічної діяльності, ви­ро­­бити навички їх реалізації на практиці, що допоможе надалі вступати у взаємодію із суб’єктами процесу соціа­лізації; органічно поєднуватиметься у кваліфікаційних й особистісних духовних якостях майбутнього фахівця; сприятиме форму­ванню високої моральної відповідаль­ності.

Завдання:

  • ознайомити студентів з основними категоріями соціально-педагогічної етики;

  • обґрунтувати головні принципи, норми і функції етики соці­ального педагога;

  • розкрити складові компоненти Етичного кодексу як підґрун­тя поведінки соціального педагога;

  • охарактеризувати найважливіші етичні концепції морального вчинку, що зумовлюють моделі професійних рішень соціаль­ного педагога;

  • формувати потребу застосовувати етичні знання на прак­тиці;

  • розвивати моральні професійні якості, необхідні для майбут­ньої фахової діяльності.

У результаті вивчення курсу студенти повинні:

І. Знати:

  1. зміст етики соціально-педагогічної діяльності, її основні компоненти;

  2. перелік професійних етичних цінностей, який допоможе соціальним педагогам у взаємодії із суб’єктами соціалізації;

  3. основи особливих духовних якостей майбутнього спеціаліста, що сприятимуть формуванню високої моральної відповідаль­ності;

  4. етичні моделі соціально-педагогічної роботи;

  5. базові етичні концепції морального вчинку соціального педагога, які сприяють готовності віддано виконувати свій професійний обов’язок;

  6. причини виникнення та способи запобігання конфліктам у соціально-педагогічній роботі.

ІІ. Уміти:

    1. оперувати основними категоріями соціально-педагогічної етики;

    2. застосовувати основи етичних концепцій морального вчинку в соціально-педагогічній роботі;

    3. використовувати моральні норми, установки у практичній діяльності;

    4. визначати морально-етичні пріоритети своєї діяльності;

    5. запобігати конфліктним ситуаціям та переводити деструк­тивні конфлікти у конструктивні;

    6. гармонійно розвивати особистісні моральні чесноти, розши­рювати межі діяльності та спілкування задля реалізації фахових етичних моделей.

Чільне місце у пропонованому посібнику відведено філософ­ським аспектам професійної моралі як підґрунтю соціально-педагогічної етики. Значення моральних принципів у соціально-педагогічній роботі виходить далеко за рамки професійної діяльності; вони ста­ли взірцем загальнолюдських уявлень про гуманність.

Духовне зростання, збагачення філософської культури фахівця – необхідні умови виконання ним професійно­го та громадянського обов’язків.

Вплив філософської підготовки на практичну ді­яльність соціального педагога тим більший, чим ширші й глибші його знання. Не випадково він постійно відчуває потребу у філо­софському осмисленні своєї праці.

З огляду на викладене вище базовими підвалинами концепції видання є основні категорії моралі: добро, зло і совість. Адже без них висококваліфікований соціальний педагог не буде вважатися гуманістом. Йому в усьому та завжди потрібно керуватися словами французького філософа і мораліста Мішеля Монтеск’є: “Тому, хто не осягнув науки добра, всяка інша наука лише зашкодить”.

У даному виданні теоретичні положення поєднуються з висвітленням конкретних проблем морального вибору, раціо­нальним вирішенням власне нормативних питань соціально-педагогічної етики.

Водночас у книзі, фактично вперше, подані практич­ні рекомендації, що допоможуть майбутнім фахівцям засво­їти ази професійної діяльності.

Авторами окреслюється спектр таких значущих питань, як роль соціально-педагогічної моралі у вирішенні духов­них проблем клієнта, необхідність емпатії особистос­ті фахівця; покликання й обов’язок соціального педагога; правила і норми його поведінки; совість, добро і зло, чесність і правдивість, скромність і прозорість у соціально-педагогічній професії; урахування емоцій соціального педагога і клієнта в розв’язанні конкретного питання. Усебічно розглядаються аспекти конфіденційності як моральної проблеми, а також основний принцип соціально-педагогічної діяльності – «не зашкодь».

Професія соціального педагога й етична доктрина сучасності стосовно ставлення до особистості як до най­вищої цінності суспільства від народження – на вістрі часу. Зазначимо, що висвітлення напрямів соціально-педа­гогічної ети­ки в моногра­фічному виданні українською мовою досі не узагальнювалося. Ця книга, по суті, – перша така педагогіч­на спроба. Тези в ній викладені відповідно до праць та лекцій з проблем соціально-педагогічної етики й деон­тології, що нале­жать авторам.

Окрім використання власного досвіду і літературних, наукових джерел, ураховані самобутні моральні надбання укра­їнської народної педагогіки. Сподіваємося, що новий посібник стане в пригоді викладачам та студентам педагогічних закладів, а також соціально-педагогічній категорії працівників. Адже від рівня їхнього морального розвитку певною мірою залежить моральне і психічне здоров’я нації, прогресивні реформи, які забезпечать щасливе майбутнє. Фахівці соціальної педагогіки – це той духовний потенціал, котрий на світському рівні повинен гуманізувати внутрішній світ особистості, утверджувати ідеали добра, справедливості, честі, милосердя, любові, протистояти моральній деградації, агресивності, конфронтації, відчуже­ності дітей і молоді.

Зазначений навчальний курс розроблений відповідно до затвердженої вищим навчальним закладом програми й розра­хований на засвоєння теоретичного матеріалу, виконання практичних робіт і самостійної роботи студентами. Крім цього, у посібнику містяться найбільш типові питання для написання тестових завдань, перелік конкретних тем для засвоєння їх на семінарських заняттях, під час самостійної роботи студентів. Ураховано сучасні тенденції переходу до модульно-кредитної системи організації навчального процесу та модульно-рейтингової технології навчання в закладах освіти ІІІ–IV рівнів акредитації.

Автори усвідомлюють, що на запропонованих сторінках подекуди зустрічаються суперечливі підходи до окремих тлумачень і міркувань, адже початок зазвичай завжди не легкий. Тому залишаться вдячними, якщо читачі висловлять свої думки й заува­ження стосовно даного посібника, та заздалегідь просять вибачення в тих, хто виявить певні неточності.

Етика певною мірою є преамбулою су­часної соціально-педагогічної діяльності. І це потверджує значущість даного видання.