Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц6 Етикет.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
69.12 Кб
Скачать

3. Культура одягу як елемент сучасного етикету

Одяг – найкрасномовніша характеристика людини, це своєрідний ієрогліф, що вияскравлює особистість з усіма її повсякденними звичками та звичаями. Але не потрібно забувати, що хоча зустрічають за одягом, проводжають все-таки за розумом.

Аксіома елегантності: “Той, хто випереджає моду, перетворюється на карикатуру”.

Естетика костюма має не менше значення, ніж естетика поведінки. Вміння одягатись відноситься як до науки і мистецтва, так і до звичок та почуттів.

Оноре де Бальзак говорив: “Справа не стільки в костюмі, скільки в умінні його носити”.

Для чоловіків: чим темніший костюм, тим світліша повинна бути сорочка. Поєднання коричневих і синіх кольорів надає зовнішньому вигляду досвідченості і солідності.

Немає невродливих жінок, а є жінки, які не знають, як зробити себе вродливими”.

Ж. де Лабрюєр.

Жінкив одязі припускають три головні помилки:

  • дозволяють індустрії мод цілком визначати вибір свого одягу;

  • схильні перебільшувати значення своєї власної привабливості;

  • дозволяють своєму соціальному становищу і походженню впливати на манеру одягатися.

Помилковим є переконання, що жінці, щоб досягти службового успіху, потрібно наслідувати чоловіків у одязі. Надавати перевагу слід однотонній тканині без малюнка, довжина спідниці – до середини коліна, панчохи тільки бежеві. У жіночому одязі більш, як в чоловічому, відображається її індивідуальний стиль та особистий характер. Використовувати слід лише дорогі прикраси та парфуми. Плетені речі – тільки у тому випадку, якщо вони – від кутюр.

4. Етикет подарунків

У діловому світі, як і в повсякденному житті, заведено робити подарунки, дарувати речі з фірмовим знаком чи у фірмовій упаковці.

За етикетом при першій діловій зустрічі подарунок роблять господарі. Якщо вручити керівникові корпорації такий самий подарунок, як і його заступникові, то він може образитися. Не слід дарувати надто дорогі подарунки, щоб не поставити партнера в незручне становище, але і не слід обмежуватися дешевими сувенірами, щоб не набути репутації надміру ощадливого.

При діловому візиті до іншої країни слід дарувати художньо оформлені речі (скульптури, гравюри, пам’ятні медалі тощо), що нагадують про вашу країну або про вашу фірму.

Універсальним подарунком вважається книга. Тільки слід вибирати подарункові видання, враховуючи інтереси партнера. Книгу підписувати може тільки автор.

Непристойно дарувати предмети туалету (виняток – краватка), гроші або речі, які не відповідають інтересам, нахилам чи звичкам партнера. Не можна дарувати вживані речі, за винятком антикваріату чи ювелірних виробів.

Хорошим подарунком була б продукція вашої фірми, що водночас було б рекламою вашого товару і вказувало на шляхи до співробітництва. Подарунок слід одразу розгорнути і висловити захоплення, але так, щоб не засоромити тих, хто прийшов з дешевшими подарунками або взагалі без них.

Відмовитися від подарунка можна лише в тому випадку, коли прийняти його непристойно, або подарунок настільки дорогий, що спонукає вас відчувати себе боржником.

Один з найкращих подарунків – живі квіти, в окремих випадках – вазони чи кошики з композиціями.

Відомий японський письменник Ясунарі Кавабата підкреслював: “Одна квітка краще, ніж сто, передає відтінки”.

Азбука квітів:

  • червоні троянди – квіти кохання;

  • гортензії – квіти жалоби;

  • французи, японці та іспанці сприймуть гвоздики і хризантеми як символ нещастя, житель Люксембурга вважатиме, що йому дарують сміття;

  • біла акація була подарунком на весілля у всіх європейських народів, уособлюючи високе і світле почуття;

  • біла лілія символізувала у букеті нареченої юність і цнотливість;

  • конвалії колись у німців вважались символом кохання і щастя;