Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка новая 2.doc
Скачиваний:
182
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 10. Олігопольний ринок Основні терміни та поняття

Олігополія. Взаємозалежність фірм. Дуополія. Модель Курно. Теорія ігор. Ламана крива попиту. Лідерство у цінах. Ціноутворення за принципом "витрати плюс". Таємна угода.

Питання для попереднього вивчення

1. Ознаки олігопольного ринку. Взаємозалежність фірм. Бар'єри для вступу у галузь.

2. Модель Курно. Теорія ігор.

3. Поведінка фірми відносно ціни та випуску на олігопольному ринку. Ламана крива попиту. Лідерство у цінах. Ціноутворення за принципом "витрати плюс". Таємна угода.

4. Оцінка економічної ефективності олігопольного ринку.

Основні формули та графіки, що використовуються для вирішення задач

Ознакою олігополії є те, що фірм на ринку настільки мало, що це обумовлює їх взаємозалежність. Таку поведінку краще за все розглядати на прикладі Моделі Курно, яка аналізує поведінку двох взаємозалежних виробників – дуополію.

Варіанти взаємодії фірм:

1) одночасне встановлення обсягів випуску (модель Курно, 1838 р.) – кожна фірма розглядає обсяг виробництва свого конкурента як константу, а потім вирішує, скільки треба виробляти; основні припущення:

  • однорідний товар,

  • ,

  • функція D є лінійною

Попит і пропозиція: ,

Криві реагування будуються за системою рівнянь:

Тоді обсяг випуску: ,

Стратегічну поведінку в дуополії найбільш адекватно відображають моделі теорії ігор. Це теорія індивідуальних раціональних рішень, які приймаються учасниками гри в умовах рішень, які приймаються учасниками гри в умовах недостатньої інформації щодо результатів цих рішень.

Стратегія фірми Б

Зниження ціни на 1

Залишити =

Мінімальний виграш

Стратегія фірми А

Зниження ціни на 1

Залишити ціну =

Мінімальний виграш

Для знаходження оптимальної стратегії гравців необхідно використовувати максимінну стратегію, тобто спочатку кожна фірма для кожної зі своїх стратегій підраховує можливі результати, які виникають при цій стратегії знаходимо песимістичну оцінку кожної зі стратегії, а серед всіх песимістичних оцінок вибираємо найкращу.

Фірма А вибирає стратегію зменшення ціни

Фірма Б вибирає стратегію зменшення ціни

Для олігополії найчастіше виділяють 4 можливі варіанти цінової стратегії:

  1. ламана крива попиту, де через суттєву відмінність у еластичності попиту крива граничного доходу (MR) буде мати розрив, внаслідок чого на до цієї моделі неможливо застосовувати правило визначення обсягу виробництва MR = MC;

  2. модель картелю, де об’єднання фірм діють як чиста монополія (тема 8);

  3. цінове лідерство, де ціновий лідер встановлює вигідну для нього ціну за правилом MR = MC, а всі інші фірми пристосовуються до цієї ціни;

  4. встановлення ціни за методом "витрати плюс", де для визначення ціни за базу приймають певні типові витрати, до яких ще додається економічний прибуток у вигляді надбавки (r).

P = AFC + AVC+r,

де r – відсоткова надбавка до AVC.

Приклади вирішення задач

Задача 1.

У містечку діє 2 продавці борошна. Перша фірма може збільшити щоденний прибуток на 2 тис. грн., якщо знизить ціни на 5% за умови збереження конкурентом своєї ціни. Тоді прибуток конкурента знизиться на 1,5 тис. грн. З іншого боку, якщо конкурент відповість зниженням ціни, то вона втратить 1 тис. грн. на день. За умови, що фірма-конкурент робить такі ж самі розрахунки, складіть матрицю результатів.

Рішення

Перший продавець

Незмінна

Знизить на 5%

Другий

Незмінна.

Не зміниться у обох продавців

+2 тис. грн.

-1,5 тис. грн.

продавець

- 5%

-1,5 тис. грн.

+2 тис. грн.

-1 тис. грн.

-1 тис. грн.

І перший, і другий продавці виберуть стратегію зниження ціни.

Задача 2.

Дослідження дуопольного ринку певного типу верстатів виявило, що функції реагування кожного підприємства-виробника мають такий вигляд:

Y1 = 400 – 2Y2;

Y2 = 400 – 2Y1;

де Y1, Y2 — обсяги виробництва першого та другого підприємства. Наведіть графічно функції реагування підприємств і розрахуйте пропорції розділу ринку між ними.

Рішення

Функції реагування показують, як буде змінюватися поведінка одного підприємства (обсяг його випуску) залежно від поведінки іншого підприємства. Для того, щоб побудувати реакції для кожного рівняння знаходять точки, що лежать на осях (коли спочатку Y1 дорівнює 0, а потім Y2 дорівнює 0)

Точка перетину двох функцій реагування (т. А) означає збіг реальної поведінки цих підприємств з тією, яка очікувалася з боку іншого підприємства, тобто точку рівноваги за умов дуополії. Отже, обсяги виробництва двох підприємств, що виникають за умов поділу ринку, можна обчислити через систему рівнянь

; Звідки Y1 = 133,3 , Y2 = 133,3.

Отже, підприємства поділили ринок порівну, причому частка кожного становить 133 од. випуску.