Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка новая 2.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

4

міністерство освіти та науки України, молоді та спорту

Державний вищий навчальний заклад

придніпровська державна академія

будівництва та архітектури

Кафедра економічної теорії та права

Методичні вказівки

та практикум вирішення типових задач

з курсу „ МІКРОЕКОНОМІКА”

м. Дніпропетровськ – 2011

Методичні вказівки та практикум вирішення типових задач з курсу „ Мікроекономіка для студентів економічних спеціальностей денної та заочної форми навчання/ Укладач: Коваленко О.А. - Дніпропетровськ: ПДАБА, 2011. – с.44

Представлені методичні вказівки мають прикладне значення при вивченні курсу „Мікроекономіка” студентами економічного факультету всіх форм навчання. Розроблено методичні вказівки відповідно до освітньо професійної програми курсу „Мікроекономіка” з метою надання допомоги студентам у самостійній роботі над курсом, набутті навичок вирішення типових практичних задач.

Розроблені вказівки можуть бути використані при підготовці до семінарських занять, виконання завдань модульного контролю, іспитів студентами денної форми навчання та для самостійної роботи над курсом і самоконтролю знань студентами заочної та дистанційної форм навчання.

Укладач: .Коваленко О.А, старший викладач кафедри економічної теорії та права ПДАБА.

Відповідальний за випуск: Кобзар Н.І., к.е.н., доцент, зав. кафедрою економічної теорії та права ПДАБА.

Рецензент: Кірієнко О.М. к. е. н., доцент кафедри економічної теорії та підприємництва НГУ.

Затверджено на засіданні

кафедри економічної теорії та права

прот. № 1 від 31.08.2010 р.

Зав. кафедрою ______Кобзар Н.І.

Затверджено на засіданні

Методичної ради ПДАБА

Протокол № 7 (74) від 30.08.2011р.

ЗМІСТ

Передмова 4

Тема 2. Теорія споживацького вибору 5

Тема 3. Моделювання поведінки споживача на ринку товарів 9

Тема 4. Ринковий попит та його еластичність 13

Тема 5. Теорія виробництва 16

Тема 6. Витрати виробництва 19

Тема 7. Ринок досконалої конкуренції 24

Тема 8. Ринок чистої монополії 27

Тема 9. Ринок монополістичної конкуренції 30

Тема 10. Олігопольний ринок 32

Тема 11. Утворення похідного попиту 35

Тема 12. Ціноутворення на ринку ресурсів 39

Тема 13. Аналіз загальної рівноваги та ефективність 41

Передмова

Одними зі специфічних методів дослідження мікроекономічних процесів та явищ є математичні методи та графічні, тому, вивчаючи теоретичний курс „Мікроекономіки”, студенти повинні опанувати ці методи та навчатися свідомо будувати графіки, вирішувати прості рівняння, задачі на логічне мислення та з використанням формул, які надаються в курсі. Це дасть можливість набути навичок практичного використання теоретичних знань, підвищити інтерес студентів до викладеного матеріалу, безпосередньо пов’язувати теорію з практикою, і здійснювати самоконтроль знань.

Практична сторона курсу набуває особливого значення в умовах, коли завдання модульного контролю, комплексних контрольних робіт, екзаменаційних білетів обов’язково містять в собі задачі. Складаючи державний іспит студенти, також, повинні показати вміння вирішувати задачі.

Нажаль кількість годин відведених на семінарські заняття, при даному обсязі теоретичного курсу, з нашої точки зору, не є достатнім для відпрацювання всього практичного матеріалу і тому студенти повинні вчитись самостійно, допомогою в цьому і буде даний практикум.

Слід підкреслити, що методика побудови графіків та їх значення описані у Методичних вказівках до самостійної роботи з курсу „Мікроекономіка” для студентів економічного факультету усіх напрямків підготовки, автором яких є Уфімцева О.Ю., кандидат технічних наук, доцент кафедри економічної теорії та права ПДАБА, тому студенти приступаючи до виконання практичних завдань повинні вивчити цей матеріал. Також у Методичних вказівках вказані питання, які виносяться на розгляд на семінарах і питання, що не розглядаються на лекціях та список рекомендованої літератури по кожній темі.

Послідовність вирішення задач відповідає структурі курсу, послідовності вивчення окремих тем.