Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
96.05 Кб
Скачать

2.2 Методика набуття прав на прикладі кормової добавки “ChickenWorld” для курей

Особа, яка бажає одержати патент на винахід (корисну модель) і має на це право, може подати заявку на його видачу до Державної служби інтелектуальної власності України (далі – Державна служба), який приймає, розглядає та проводить експертизу заявок.

Заявка подається до Державної служби на адресу Державного підприємства "Український інститут промислової власності" (далі – "ДП "УІПВ"): вул. Глазунова, 1, м. Київ-42, 01601, Україна.

Вимоги до складу й оформлення матеріалів заявки, подання заявки визначаються Законом України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" та Правилами складання і подання заявки на винахід та заявки на корисну модель, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України № 22 від 22.01.2001 та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України за № 173/5364 від 27.02.2001 (далі – Правила).

За дорученням заявника заявку можна подати через представника в справах інтелектуальної власності (патентного повіреного) або іншу довірену особу.

Іноземні особи та особи без громадянства, які проживають чи мають постійне місцезнаходження поза межами України, реалізують свої права через представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених).

Заявка – сукупність документів, необхідних для видачі патенту.

Заявка на винахід повинна стосуватися одного винаходу або групи винаходів, пов'язаних єдиним винахідницьким задумом (вимога єдиності винаходу). Заявка на корисну модель повинна стосуватися однієї корисної моделі.

Заявка складається українською мовою й повинна містити:

  • заяву про видачу патенту на винахід (корисну модель);

  • опис винаходу (корисної моделі);

  • формулу винаходу (корисної моделі);

  • креслення (якщо на них є посилання в описі);

  • реферат.

За подання заявки сплачується збір. Документ про сплату збору повинен надійти до "ДП "УІПВ" разом із заявкою або протягом двох місяців після дати подання заявки. Цей строк продовжується, але не більше ніж на шість місяців, якщо до його спливу буде подано клопотання про продовження строку надходження документа про сплату збору за подання заявки та сплачено відповідний збір.

Строки та порядок сплати зборів за подання заявки, а також їх розміри зазначені в Порядку сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України № 1716 від 23 грудня 2004 року (далі – Порядок).

Якщо заявник має пільги щодо сплати збору за подання заявки, то до заявки додаються клопотання про надання пільги та копія документа, який підтверджує право на звільнення чи часткове звільнення від сплати зазначеного збору.

Порядок розгляду заявки на винахід (корисну модель) встановлений Правилами розгляду заявки на винахід та заявки на корисну модель, затвердженими наказом Мiнiстерства освiти i науки України вiд 15 березня 2002 року № 197 та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України за № 364/6652 від 15.04.2002 (далі – Правила розгляду).

Патент України на винахід видається за результатами кваліфікаційної експертизи заявки на винахід, під час якої встановлюється відповідність винаходу умовам патентоздатності (новизні, винахідницькому рівню, промисловій придатності).

Патент України на корисну модель видається за результатами формальної експертизи.

Державна реєстрація патенту на винахід (корисну модель) здійснюється за наявності документів про сплату державного мита за його (її) видачу й збору за публікації про видачу патенту.

Одночасно з державною реєстрацією патенту на винахід Державна служба публікує в офіційному бюлетені «Промислова власність» визначені в установленому порядку відомості про видачу патенту.

Видача патенту проводиться в місячний строк після його державної реєстрації.

Далі надається повний пакет документів для отримання патенту на винахід у галузі сільського господарства.

Додаток 1

до пункту 5.1 Правил складання і подання заявки на винахід та заявки на корисну модель, затверджених наказом Міністерства науки і освіти України від 22.01.2001 № 22 



Порядковий номер заявки, визначений заявником 

Дата одержання   

(22) Дата подання заявки 

Пріоритет 

(51) МПК 

ЕВ 

(21) Номер заявки 

  

  

  

  

  

(86) (87) 

Реєстраційний номер та дата подання міжнародної заявки, установлені відомством-одержувачем Номер і дата міжнародної публікації міжнародної заявки 

ЗАЯВА

про видачу патенту України 

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ УКРАЇНИ

Державне підприємство "Український інститут промислової власності" вул. Глазунова, 1, м. Київ-42, 01601

Подаючи нижчезазначені документи, прошу (просимо) видати:  патент України на винахід  позицію виключено  патент України на корисну модель 

(71) Заявник(и) 

Код за ЄДРПОУ (для українських заявників) 

 

 

  

  

(зазначається повне ім'я або найменування заявника(ів), його (їх) місце проживання або місцезнаходження та код держави згідно із стандартом ВОІВ SТ.3. Дані про місце проживання винахідників-заявників наводяться за кодом (72) 

Прошу (просимо) встановити пріоритет  заявки      пунктів формули винаходу за заявкою N ______ за датою:

 подання попередньої заявки в державі - учасниці Паризької конвенції (навести дані за кодами (31), (32), (33)  подання до Установи попередньої заявки, з якої виділено цю заявку (навести дані за кодом (62)  подання до Установи попередньої заявки (навести дані за кодом (66) 

(31) Номер попередньої заявки  

(32) Дата подання попередньої заявки 

(33) Код держави подання попередньої заявки згідно із стандартом ВОІВ ST.3  

(62) Номер та дата подання до Установи попередньої заявки, з якої виділено цю заявку 

(66) Номер та дата подання до Установи попередньої заявки 

 

  

  

  

  

  

(54) Назва винаходу (корисної моделі)  

(98) Адреса для листування

Телефон                               Телеграф                                  Факс 

(74) Повне ім'я та реєстраційний номер представника у справах інтелектуальної власності або повне ім'я іншої довіреної особи  

 Прошу (просимо) прискорити публікацію заявки

Перелік документів, що додаються 

Кількість арк. 

Кількість прим. 

Підстави щодо виникнення права на подання заявки й одержання патенту (без подання документів), якщо винахідник(и) не є заявником(ами):

 є документ про передачу прав винахідником(ами) або роботодавцем(ями) правонаступнику(ам)

 є документ про право спадкування 

 опис винаходу 

  

 формула винаходу 

  

 креслення та інші ілюстративні матеріали 

  

 реферат 

  

 документ про сплату збору за подання заявки 

  

 

 документ, який підтверджує наявність підстав для зменшення збору або звільнення від сплати збору 

  

 документ про депонування штаму 

  

 

 копія попередньої заявки, яка підтверджує право на пріоритет 

  

 переклад заявки українською мовою 

  

 документ, який підтверджує повноваження довіреної особи (довіреність) 

  

  

 інші документи: 

  

  

 міжнародний звіт про пошук 

  

  

  

(72) Винахідник(и) Винахідник(и)-заявник(и) (повне ім'я)  

Місце проживання та код держави згідно із стандартом ВОІВ ST. 3 (для іноземних осіб - тільки код держави) 

Підпис(и) винахідника(ів)- заявника(ів) 

 

 

 

  

  

  

Я (ми) 

_________________________________________________________________ (повне ім'я) _________________________________________________________________ 

прошу (просимо) не згадувати мене (нас) як винахідника(ів) при публікації відомостей стосовно заявки на видачу патенту Підпис(и) винахідника(ів) 

Підпис(и) заявника(ів) 

_______________________________________________________ 

Дата підпису

М. П. 

Якщо заявником є юридична особа, то підпис особи, що має на це повноваження, із зазначенням посади скріплюється печаткою. Якщо всі винахідники виступають заявниками, то їх підписи наводяться за кодом (72). 

Примітка. Потрібне позначити значком "Х".

УКРАЇНА

м. Дніпропетровськ 20 січня 2013р.

ДОВІРЕНІСТЬ

Даною довіреністю Шишка Юлія Олегівна, що мешкає за адресою: вул. Куйбишева,1А, к.38, м. Дніпропетровськ, довіряє Почерніной Евгенії Олегівні, (АН 576745) що мешкає за адресою вул. Гагаріна, 13, к. 546, м. Дніпропетровськ ,ведення в Україні її справ щодо заявок на видачу патентів/свідоцтв на об’єкти промислової власності в ДП «Український інститут промислової власності», для чого вповноважує її виконувати усі необхідні платежі, а також дії спрямовані на припинення порушень таких патентів/свідоцтв третіми особами, дії щодо внесення змін в такі патенти/свідоцтва, дії щодо отримання охоронних документів та їх дублікатів, дії щодо реєстрації договорів, дії щодо продовження строку дії свідоцтв, підтримки чинності дії патентів та дії, пов’язані з представництвом його інтересів у компетентних органах, включно з судовими.

Довіреність дійсна до 12 грудня 2015 р.

Заявник Шишка Ю.О.

Опис торгової марки ChickenWorld

На реєстрацію знака товарів та послуг в Україні подається комплект документів на торгову марку ChickenWorld (Чікенворд), яка перекладається як «Курячий світ». Словесна частина утворена методом асоціацій, так як продукція даної торгової марки представляє вишиті вироби, на яких переважно зображено ліс, дерева та курка.

Словесний знак представляє собою надпис виповнений у червоному кольорі на білому фоні шрифтом Соurier New.

Заявник Шишка Ю. О.

Кормова добавка “ChickenWorld” для курей

Винахід відноситься до сільського господарства, зокрема, до кормових добавок для курей.

Відомо використання в якості кормових добавок залишків технічного виробництва: висівок-пшеничних, пивної дробини, шроту лляного, соняшникового і соєвого, До недоліків цього корму можна віднести відносно обмежене джерело кормових добавок, яких може і не бути в потрібній кількості в даному сільському господарстві.

Відома також кормова добавка для курей, в якості якої використовують залишки виробництва харчових дріжджів – фугат. До недоліків прототипу можна віднести обмежене джерело кормової добавки - тільки залишки виробництва харчових дріжджів. У способі-прототипі неможливо отримати очікуваний від використання заявленого винаходу технічний результат через обмежені джерела кормових добавок.

Завданням, на вирішення якої спрямовано винахід, є створення такої кормової добавки, яка дозволила б досягти новий технічний результат - розширення кормової бази тваринництва та підвищення несучої продуктивності курей.

Поставлена ​​задача вирішується тим, що в якості кормової добавки для курей застосовують шрот з квітів ехінацеї пурпурної - залишки виробництва лікарського препарату «Вітаком». Шрот з квітів ехінацеї пурпурної отримується при виготовленні препарату «Вітаком» на початковій стадії виробництва таким чином. Різані квіти ехінацеї пурпурної завантажуються в батарею, що складається з 4-х екстракторів і здійснюють екстракцію гарячою водою при 85 ± 5 ° С. Гарячу воду подають знизу вгору через сировину. Воду підігрівають паром. Сировина знаходиться в екстракторах 30-40 хвилин при зниженому тиску 0,1-0,2 атмосфери. Водний екстракт квітів ехінацеї пурпурної являє собою прозору рідину темно-коричневого кольору щільністю 1,058г / см. Екстракт збирають у збірку і передають на наступну стадію виготовлення лікарського препарату «Вітаком». Сировина, яка залишилась після обробки, піддається пониженню температури до 30 ... 40 ° С та потім її вивантажують з екстракторів,в бункер. Тоді її видаляють на звалище. За добу на одному заводі накопичується більше 400 кг шроту з квітів ехінацеї пурпурної, що становить по країні сотні тонн в рік.

Залишки виробництва лікарського препарату «Вітаком» - шрот з квітів ехінацеї пурпурної містить 11,20% загальної вологи, 9,80% гігровлагі, 88,80% сухої речовини, 2,29% азоту, 14,37% протеїну, 6,40% золи, 23,12% клітковини, 2,46% жиру, 42,45% МЕВ, В одному кілограмі шроту міститься

кормових одиниць 0,58 кг, перетравного протеїну 74,72 г, кальцію 5,70 г, фосфору 3,54 г, каротину 10,0 мг.

Кислоти у відходах не виявлені. У результаті використання винаходу виходить технічний результат, що полягає в розширенні кормової бази тваринництва і підвищення несучої продуктивності курей, а також у протизапальній дії.

Як з'ясовано в результаті досліджень у виробництві «Вітаком», квіти ехінацеї пурпурної набувають нових властивостей, які сприяють використанню цих листів в якості кормової добавки. Це відбувається завдяки тривалій обробці сировини гарячою водою при температурі 8О .., 9О ° С і зниженого до 0,1 атмосфери тиску. При цьому відбувається набухання і інтенсивне руйнування клітковини, збільшення обсягу субмікроскопічних капілярів, що сприяє хорошому травленню даної кормової добавки, а разом з нею і решти корму через високий вміст загальної вологи у відході. Цей відхід має підвищену кормову цінність за високого вмісту протеїну. Крім того, що заявляєма кормова добавка містить флавоноїди. що надають лікарську і профілактичну дію на курей. Залишки виробництва препарату «Вітаком» можна згодовувати додатково до основного раціону тварин, що складається з пшениці, ячменю, сіна, соломи, силосу та зерносуміші в кількості до 20% від маси одержуваного раціону.

Дана пропозиція представляє значний інтерес для народного господарства, так як дозволяє розширити кормову базу тваринництва, замінити в раціоні курей частину дефіцитних кормів (особливо взимку і навесні), підвищити несучу продуктивність курей, утилізувати відходи виробництва, не засмічуючи ними навколишнє середовище, знизити собівартість кормів, за рахунок заміни частини компонентів на дешеві. Крім того, використання в якості кормової добавки речовини, що містить залишки чинного лікарського початку, сприятливо позначається на стані здоров'я курей, особливо, курчат.

Формула винаходу

Застосування шроту квітів ехінацеї пурпурної - залишків виробництва лікарського засобу “Вітаком” у якості кормової добавки для курей.

Заявник Шишка Ю.О.

Реферат

Кормова добавка “ChickenWorld” для курей

Винахід відноситься до сільського господарства, а саме – кормо- виробництва. Застосування шроту квітів ехінацеї пурпурної – залишків виробництва лікарського засобу “Вітаком” у якості кормової добавки для курей.

Даний винахід позволяє досягти новий технічний результат – розширення кормової бази тваринництва та підвищення несучої продуктивності курей.

Повідомлення

Касир

Поточний рахунок

Код в ЄДРПОУ

 

Одержувач платежу:

Код установи банку

Найменування установи банку

Прізвище, ім'я по батькові платника

Призначення платежу:

____________________________________________________

(ПІБ платника)

Оплата за

Дата

Дата валютування

 

Сума

 

Пеня

 

 

 

 

 

 

 

Усього

Пред’явлений*

 

 

 

 

 

 

 

(назва документа: паспорт або документ, що його замінює)

серія

, виданий

дата народження

адреса особи

(ким виданий)

Дата видачі

Підпис платника

(прізвище, ініціали)

Квитанція

Касир

Поточний рахунок

Код в ЄДРПОУ

Одержувач платежу:

Код установи банку

Найменування установи банку

Прізвище, ім'я по батькові платника

Призначення платежу:

____________________________________________________

(ПІБ платника)

Оплата за

Дата

Дата валютування

Сума

Пеня

Усього

 

Підпис платника

 

 

 

 

 

 

 

(прізвище, ініціали)

ВИСНОВКИ

Захист прав промислової власності в Україні не відповідає сучасним вимогам. Він не забезпечує надійного і ефективного захисту прав патентовласників. З одного боку, патентні закони України досить чітко визначають дії, які не визнаються порушенням патентних прав, а, з другого, не містять зазначення про дії, що визнаються таким порушенням.

Проте істотним недоліком чинного законодавства України про промислову власність є відсутність у ньому конкретних санкцій за ті чи інші порушення. Як правило, патентні закони містять норми про відповідальність, які мають надто загальний характер.

На підставі наведеного короткого огляду патентних законів України про промислову власність можна зробити певні висновки. Розмаїття норм про захист прав на об'єкти вказаної власності свідчить, що єдиної системи захисту прав на такі об'єкти немає. Немає й системи для захисту прав на об'єкти інтелектуальної власності в цілому.

Отже, з метою подальшого вдосконалення існуючого законодавства, що забезпечує регулювання права інтелектуальної власності, було б доцільно:

Розробити і прийняти єдину систему захисту права інтелектуальної власності - підготувати Основи законодавства України про інтелектуальну власність, де б чітко вказувалось, які дії визнаються порушенням патентних прав і якого виду відповідальність за них настає.

Встановити конкретні санкції за ті чи інші порушення та привести їх у відповідність з нормами Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У цій єдиній системі захисту права інтелектуальної власності повинен бути детально визначений механізм компенсації моральної шкоди, а також відшкодування упущеної вигоди. Порядок стягнення матеріальної шкоди може бути таким як, наприклад, при порушенні авторських прав - тобто звернення до суду з позовом про відшкодування моральної (немайнової) шкоди. А упущена вигода може відшкодовуватись за правилами п.2 ч.3 ст.22 ЦК України, де йдеться, що коли особа, яка порушила право, одержала у зв'язку з цим доходи, то розмір упущеної вигоди, що має відшкодовуватись, не може бути меншим від доходів, одержаних особою, яка порушила право.

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

1. Дахно И.И. Англо-русский толковый словарь по интеллектуальной собственности (Словарь Ивана Дахно). - К.: ВИРА-Р, 1997. - 387 с.

2. Дмитришин В.С. Розпорядження майновими правами інтелектуальної власності в Україні / Навч.посіб. для студентів ВНЗ. – К.: «Інст.інтел.власн. і права», 2008. – 248 с.

3. Драпак Г., Скиба М. Основи інтелектуальної власності: Навчальний посібник. - Хмельницький: ТУП, 2003. - 135 с.

4. Драпак Г.М., Гуляева В.О. Роздуми над деякими проблемами європейської інтеграції України // Проблеми підготовки спеціалістів з інтелектуальної власності в Україні. Матеріали до науково-практичної конференції. - К.: Ін-т інтелектуальної власності і права, 2001. - С 80-82.

5. Жаров В.О. Інтелектуальна власність в Україні: правові аспекти набуття, здійснення та захисту прав. - К.: Видавничий Дім "Ін Юре", 2000.-188 с.

6. Закон України "Про охорону прав на знаки для товарів та послуг", від 15.12. 1993 р. № 3689-ХИ (зі змінами та доповненнями) // Відомості ВРУ. - 1994. - № 7.

7. Закон України "Про охорону прав на промислові зразки" від 15.12.1993 р. 3688-ХІІ // Відомості ВРУ. - 1994. - № 7.

8. Закон України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" від 15.12.1993 р. № 3687-ХІІ у ред. від 01.06.2000 р. (зі змінами та доповненнями) // ОВУ. - 2000. - № 26.

9. Закон України "Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем" від 5.11.1997 р. №

10. Закон України "Про охорону прав на зазначення походження товарів" від 16.06.1999 p. № 752-XIV (зі змінами та доповненнями) //ОВУ.-1999.-№28.

11. Інтелектуальна власність. Основні поняття. - Хмельницький: ХДЦНТЕІ, 2001. - 29 с.

12. Интеллектуальная собственность в Украине: правовые основы и практика. - Науч.-практ. изд.: В 4т. / Под общ. ред. А.Д. Свято-цкого. - К.: Издательский Дом "Ін Юре", 1999.

13. Корисна модель / Л.І. Ніколаєнко, Г.П.Добриніна, Л.А. Ме-няйло та ін., за ред. В. Л. Петрова. - К.: Видавничій дім "Ін Юре", 1999.- 128 с.

14. Крайнев П.П., Работягова Л.І., Дятлик І.І. Патентування винаходів в Україні / За ред. П.П.Крайнева: Монографія. - К.: Видавничий Дім "Ін Юре", 2000. - 340 с.

15. Невінчаний І.С. Особливості розвитку інтелектуальної власності в умовах світової економічної кризи. - К.: КНУТД,2009. – С. 177–179.

16. Скиба М., Драпак Г. Навчання винахідництву // Тези доповідей міжнародної науково-методичної конференції "Шляхи підвищення якості підготовки фахівців". - К.: КНУТД, 2001. - С.47-49.

17. Основы интеллектуальной собственности. - К.: Издательский Дом "Ін Юре", 1999. - 600 с.

18. Охорона промислової власності в Україні: Монографія / За редакцією О.Д. Святоцького, В.П.Петрова. - К.: Видавничий Дім "Ін Юре", 1999.-400 с.

19. Оцінка прав інтелектуальної власності. Інформаційні матеріали. - К.: УІНТЕІ, 1998. -62 с.

20. Пентюк Б.М., Назаренко І.І., Вірник М.М. Основи патентознавства та інтелектуальної власності. Навч.пос.-Вінниця:ВНТУ, 2007 – 195 с.

21. Підопригора О. Проблеми системи законодавства України про інтелектуальну власність // Інтелектуальна власність. -- 2000. — №3. - С.3-4.

22. Цивільний кодекс України: Закон України від 29.11.2001 р. -К.: ВТФ "Велес", 2002. - 88 с.

23. Цибульов П.М..Чеботарьов В.П., Зінов В.Г., Суіні Ю. Управління інтелектуальною власністю. – К.: «К.І.С.», 2005. – 448 с.