Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
96.05 Кб
Скачать

39

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Національна металургійна академія України

Кафедра інтелектуальної власності

Курсова робота

з дисципліни «Набуття прав ІВ»

на тему: «Набуття прав на винахід у галузі сільського господарства »

Виконала:

ст. гр. ІС-08

Шишка Ю.О.

Перевірила:

Рулікова Н.С.

м. Дніпропетровськ -2013

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………..3

РОЗДІЛ 1 АНАЛІТИЧНА ЧАСТИНА…………………………………………...4

1.1Огляд теоритичних та наукових джерел у галузі набуття прав на об’єкти ІВ ………………………………………………………………………....4

1.2 Нормативно-законодавча база України та всесвіту……………….…8

РОЗДІЛ 2 ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА ……………………………………...…..17

2.1 Евристичні підходи до створення охороно-здатних об’єктів промислової власності ……………………………………………………….....17

2.2 Методика набуття прав на прикладі кормової добавки “ChickenWorld”для курей…………………………………………………….....19

ВИСНОВКИ………………………………………………………….…….……34

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ……………………..……………………..……………36

ВСТУП

Результатом науково-технічної діяльності є промислова власність, яка в сучасних умовах складає основу економіки. Ні в кого не викликає сумніву, що там, де вищий рівень науково-технічної діяльності, там вищий рівень виробництва, там економіка країни потужніша.

Ці чинники зумовлюють необхідність удосконалення правової охорони об'єктів промислової власності не тільки на національному рівні, а й на міжнародному, оскільки ці об'єкти стали досить цінним товаром і на міжнародному ринку.

Метою даної роботи є ознайомлення з процесом набуття прав на винахід у галузі сільського господарства.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити ряд теоретичних і практичних завдань:

- вивчити наукові та літературні джерела з теоретичних питань у галузі набуття прав на об’єкти ІВ

- розглянути нормативно-правову базу у сфері промислової власності

- виявити основні евристичні підходи до створення охороно-здатних об’єктів промислової власності

У результаті проведеного дослідження планується надати ряд рекомендацій щодо удосконалення нормативно-правової бази у сфері промислової власності.

РОЗДІЛ 1 АНАЛІТИЧНА ЧАСТИНА

1.1Огляд теоритичних та наукових джерел у галузі набуття прав на об’єкти ів

Право промислової власності регулює відносини щодо створення, використання та оформлення прав на результати науково-технічної творчості людини. На відміну від авторського права, де права на твори науки, літератури та мистецтва виникають без виконання будь-яких формальних дій, про об'єкти патентного права - винаходи, корисні моделі та промислові зразки - можна говорити лише з моменту одержання патенту. За назвою документа, що обумовлює охорону більшості об'єктів, -патент - цей інститут також називають патентним правом.

Термін «промислова власність» широко застосовується в законодавствах багатьох держав, а також у міжнародних конвенціях і угодах. Паризька конвенція про охорону промислової власності від 20 березня 1883 р. до об'єктів промислової власності, що охороняються, відносить: винаходи, корисні моделі, промислові зразки, товарні знаки, знаки обслуговування, фірмові найменування, вказівки походження або найменування місця походження.

Промислова власність є невід'ємним елементом господарської діяльності підприємств усіх форм власності, вона органічно пов'язана з економічним и процесами, що відбуваються у будь-якій країні.

В законодавчіх актах більшості держав, а також в міжнародних угодах немає формально-логічного визначення поняття «винахід», а наводяться лише критерії (умови) його патентоспроможності ( охороноспроможності). Такими критеріями являється:

- новизна;

- винахідницький рівень (винахідницький крок, винахідницька діяльність, неочевидність);

- промислова придатність.

Промисловій власності присвячені роботи науковців Вірника М.М. Дмитришина В.С., Драпака Г., Дятлик І.І., Гуляєвої В.О., Жарова В.О., Крайнева П.П., Работягова Л.І., Скиби М., Цибульова П.М. та ін. [ 20, 2, 3, 4, 5, 14, 14, 3, 23].

Жаров В.О. дає наступне визначення винаходу – «це ідея, що робить можливим практичне розв 'язання конкретної технічної проблеми у різних галузях» [5, c.23].

Винахід – це продукт творчої діяльності, результат видумки на вирішення конкретної задачі будь-якої галузі промисловості або іншої сфери суспільно-корисної діяльності людини принципово новими (раніше невідомими) засобами. Взагалі поняття «винахід» чітко не визначено. Так, І.Хайфец трактує «винахід» як творче вирішення технічної задачі, а І.Маміофа дає узагальнене поняття «винаходу» як нове відношення предмета до мети [14, c.56 - 62].

Об’єктами винаходу можуть бути продукт (пристрій, штам мікроорганізмів, культура клітини рослин і тварин тощо), спосіб, а також застосування раніше відомого продукту чи способу за новим призначенням.

Вислів корисна модель використовується для назви певних видів винаходів. У більшості національних законодавств, і українського також, у цю категорію включаються винаходи в області механіки.

Цибульов П.М. дає слідуюче визначення: «Корисна модель – це нові й промислово придатні рішення, що стосуються конструктивного використання пристрою» [23, c. 30].

Корисні моделі, як правило, відрізняються від винаходів, на які видаються звичайні патенти, за такими трьома параметрами:

- рівнем проведеної експертизи (проводиться лише формальна експертиза, в ході якої встановлюється належність зазначеного у заявці об'єкта до переліку об'єктів, які можуть бути визнані корисною моделлю, і відповідність заявки та її оформлення встановленим вимогам);

- максимальний термін охорони, передбачений законом для корисної моделі, значно менший ніж у випадку винаходу;

- мито за видачу та підтримання чинності корисної моделі, як правило, також менше ніж для винаходу.

Більше того, у деяких країнах також існують певні розходження в процедурі надання охорони корисної моделі. Дана процедура займає звичайно менше часу і простіша ніж у випадку патенту на винахід. Останнє, деколи, робить цей вид охоронного документа досить привабливим для використання за обмежені фінансові можливості і потребі прискорення впровадження винаходу.

Слід зауважити ще один з аспектів використання охорони винаходів у вигляді патентів на корисну модель. Деякі винаходи просто не відповідають усім вимогам патентоспроможності, наприклад, не мають відповідного винахідницького рівня. У такому випадку корисна модель стає компромісним рішенням.

Об’єктом корисної моделі може бути продукт (пристрій, речовина тощо) або процес у будь-якій сфері технології. Корисна модель вважається придатною для набуття права інтелектуальної власності на неї, якщо, відповідно до закону є новою й придатною для промислового використання.

Промисловий зразок може бути визначений як орнаментальне або естетичне зовнішнє оформлення конкретного виробу. Орнаментальне зовнішнє оформлення може включати у себе форму і (або) орнамент і (або) колір виробу. Крім того, це орнаментальне або естетичне оформлення має бути приємним для погляду. Виріб повинен легко піддаватися промисловому тиражуванню. Звідси і назва "промисловий зразок". Якщо цей останній критерій не задовольняється, об'єкт кваліфікується як твір мистецтва, і підпадає під охорону за законом про авторські права, а не про промислову власність.

У відповідності до законодавства ряду країн, для того щоб підпадати під охорону, промисловий зразок має бути новим; за законами інших країн, він має бути оригінальним тощо. В Україні промисловий зразок підпадає під охорону, якщо він відповідає умовам патентоспроможності, тобто - є новим.

Промисловим зразком є результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання.

Об’єктом промислового зразка можуть бути форма, малюнок чи розфарбування або їх поєднання, що визначають зовнішній вигляд промислового виробу.

Як було відзначено вище, набуття права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок охороняється державою й засвідчується патентом.

Патент – це техніко-юридичний документ, виданий заявникові на винахід, корисну модель чи промисловий зразок, що відповідає умовам патентоспроможності та підтверджує авторство, пріоритет і право власності на зазначені об’єкти.

Критерій новизни для винаходу полягає в тому, що останній не є частиною рівня техніки, який визначає всі відомості, котрі стали загальнодоступними в світі до дати подання заявки в установу, або якщо заявлено пріоритет – до дати пріоритету.

Витвір має винахідницький рівень, якщо фахівцеві він не є очевидним, тобто не випливає явно з рівня техніки.

Промислова придатність визначається тим, що винахід можна використати в промисловості або в іншій сфері діяльності.

Для кожного об’єкта інтелектуальної власності є свої критерії охороноздатності, що визначені у відповідних законах України.

Отже, на підставі наведеного можна визначити, що промисловою власністю визнаються результати науково-технічної творчості, які відповідають вимогам законодавства. Право промислової власності в об'єктивному значенні — це сукупність правових норм, які регулюють суспільні відносини, що складаються в процесі створення, оформлення та використання результатів науково-технічної творчості.