Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.12 Mб
Скачать

Лабораторна робота №6

Тема: Керування пуском та гальмуванням двигунів постійного та змінного струму в функції часу засобами EasySoft

Мета роботи:

1. Здійснити автоматичне керування пуском двигуна постійного струму незалежного збудження або асинхронного двигуна з фазним ротором з послідовним шунтуванням двох ступенів додаткових опорів у колі ротора через задані інтервали часу.

2. Для зупинки двигуна використати на протязі заданого часу режим динамічного гальмування у одну ступінь додаткового опору.

Загальні відомості

Схема електрична принципова включення двигунів постійного струму незалежного збудження і асинхронного двигуна з фазним ротором наведені відповідно на ри.1,а,б. Перед запуском двигуна вручну вмикають автоматичний вимикач QF1. Пуск двигунів здійснюється включенням контактору КМ1. При цьому починається розгін двигуна з введеними у коло обмотки ротора двома ступенями додаткового резистору: R1, R2. Через заданий час контактом контактору КМ2 шунтується перша ступінь додаткового резистору, після чого, через заданий час, контактом контактору КМ3 шунтується друга ступінь R2. Для динамічного гальмування розмиканням контакту КМ1 обмотка якоря двигуна постійного струму (рис.1,а) відмикається від мережі постійного струму, а обмотка статора асинхронного двигуна з фазним ротором через додатковий опір R3 підключається до мережі постійного струму. Через заданий інтервал часу контакт КМ4 розмикається, і режим динамічного гальмування закінчується.

Рис.1 – Схема електрична принципова включення двигунів постійного струму незалежного збудження (а) і асинхронного двигуна з фазним ротором (б)

На рис.2 наведено підключення до входів реле EASY кнопок керування пуском SB1 і гальмуванням SB2, а також підключення котушок контакторів КМ1-КМ4 до входів реле.

Порядок виконання роботи

1. Визначення переліку операндів реле EASY:

Входи: І1 – контроль стану кнопки пуску двигуна; І2 – контроль стану кнопки гальмування двигуна.

Виходи: Q1-Q4 – включення та відключення контакторів КМ1-КМ4.

Реле часу: Т01, Т02 визначають витримки часу при роботі двигуна з введеними у коло обмотки ротора ступенями додаткового резистору; Т03 – формує витримку часу при гальмуванні двигуна.

Рис.2 – Кола керування реле EASY

2. Згідно переліку операндів, зібрати схему з’єднань (наприклад, рис.3).

Натискання на кнопку SB1 призводить до замиканню кнтакту І01 на схемі з’єднань і установці в одиничний стан котушки вихідного реле Q01 (строка 1, рис.3). Це відповідає замиканню контакту Q1 (рис.2), подачі напруги на котушку КМ1, вмиканню цього контактору і початку розгону двигуна. Замикання контакту Q01 (строка 3, рис.3) запускає відлік часу першого реле Т01. По закінченню витримки часу замикається контакт T01Q1 (строка 4), який забезпечує переведення у одиничний стан виходу Q2, тобто замикання цього контакту (рис.2), вмикання контактору КМ2 і шунтування першої ступені додаткового резистору. Замикання контакту Q02 (строка 5) запускає відлік витримки часу другого реле Т02. По закінченню витримки часу замикається контакт T02Q1 (строка 6), який забезпечує переведення у одиничний стан виходу Q3, тобто замикання цього контакту (рис.2), вмикання контактору КМ3 і шунтування другого ступеня додаткового резистору. Для переведення двигуна у режим гальмування натисканням кнопки SB2 замикають контакти І02 у схемі з’єднань. Замикання контакту І02 у строчці 2 схеми призводить до установки у нульовий стан котушки вихідного реле Q01, тобто розмиканню контакту Q1 і відключенню контактору КМ1. Замикання контакту І01 у строчці 10 схеми запускає реле часу Т03, яке замикає свій контакт T03Q1 у строчці 11 схеми і переводить у одиничний стан вихід реле Q4, що забезпечує вмикання контактору КМ4. По закінченню витримки часу контакт T03Q1 розмикається і контактор КМ4 відмикається. Для скидання реле часу і підготовки схеми до нового циклу роботи використовуються контакти Q01 у строчках 7-9 (рис.3).

Рис.3 – Схема з’єднань засобами EasySoft

3. У програмі EasySoft у режимі «Схема соединений» встановити витримку часу на замикання контакту у реле T01 3с., а реле Т02 – 2с. Реле Т03 налагодити на одиничний імпульс тривалістю 4с. Перейти до режиму «Имитация». На панелі інструментів у вкладці «Принцип работы I/R» встановити контакти без фіксації І1 як замикаючий, а І2 як розмикаючий. Натисканням на кнопку «Показание» вибрати у відкритому меню «вывод на индикацию выходов реле (Q)». Відкрити вкладку «Входы І» і ввімкнути виконання режиму «Имитация». Натиснувши на зображення контакту І1, у вкладці «Входы І», спостерігати на панелі властивостей послідовність зміни стану виходів Q1, Q2, Q3, які відповідають включенню контакторів КМ1, КМ2, КМ3. Натиснувши на зображення контакту І2 спостерігати на панелі властивостей відключення виходів Q1, Q2, Q3 і включення на протязі 4с. виходу Q4 з наступним відключенням.

Питання для самоперевірки

1. Яке призначення контакторів КМ1-КМ4 на рис.2?

2. Який вид гальмування двигунів використовується у даній лабораторній роботі?

3. Які операнди використовуються при складанні схеми з’єднань?

4. Який контактор у схемі з’єднань (рис.3) відповідає за режим динамічного гальмування?

5. Як зміниться схема з’єднань, якщо контакти І1 і І2 встановити з програмною фіксацією?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]