Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.12 Mб
Скачать

Лабораторна робота №5

Тема: Керування пуском асинхронного двигуна з короткозамкненим ротором при перемиканні схеми з’єднання обмотки статора з «зірки» на «трикутник» засобами EasySoft

Мета роботи:

1. Під’єднати обмотку статора трифазного асинхронного двигуна у мережу при схемі з’єднання фазних обмоток у «зірку» засобами EASY 512 DC-RC.

2. Після розгону двигуна на протязі заданого часу перемкнути схему з’єднання обмотки на «трикутник»

Загальні положення

Схема електрична принципова вмикання фазних обмоток статора двигуна наведена на рис.1. Перед запуском двигуна вручну вмикають автоматичний вимикач QF1. Пуск двигуна при з’єднанні фазних обмоток за схемою «зірка» здійснюється одночасним вмиканням пускачів КМ1, КМ2 і замиканні їх контактів у колах обмоток. Для перемикання на схему з’єднання «трикутник» повинен буди відключений пускач КМ2 і включений пускач КМ3. При цьому перемиканні пускач КМ1 свого стану не змінює і його контакти залишаються у замкненому стані.

На рис.2 зображено підключення до входів реле EASY 512 DC-RC кнопок керування підключенням обмоток статора двигуна до мережі SB1 і відключення від мережі SB2, а також підключення котушок пускачів КМ1-КМ3 до виходів реле.

Рис.1 – Схема електрична принципова вмикання фазних обмоток статора асинхронного двигуна з короткозамкненим ротором

Рис.2 – Кола керування реле EASY 512 DC-RC

Порядок виконання роботи

1. Визначення переліку операндів реле EASY 512 DC-RC

Входи: І1 – пуск двигуна; І2 – відключення двигуна.

Виходи: Q1, Q2, Q3 – включення та відключення пускачів КМ1, КМ2, КМ3.

Реле часу: Т01 визначає витримку часу від початку пуску до моменту перемикання зі схеми «зірка» на схему «трикутник».

2. Згідно переліку операндів, зібрати схему з’єднань (наприклад, рис.3)

При натисканні на кнопку SB1 на вході реле замикається контакт І01 у схемі з’єднань, він встановлює сигнал логічної «1» на виході Q1, чим забезпечує включення пускача КМ1. Замикаючим контактом Q01 запускається реле часу Т01. Його розмикаючий контакт на початку процесу пуску замкнений і забезпечує на виході релеQ2 вмикання пускача КМ2 при схемі з’єднання обмоток статора двигуна по схемі «трикутник». По завершенню витримки часу реле Т01, його розмикаючий контакт розмикається, а замикаючий T01Q1 замикається (строка 4), забезпечуючи включення пускача КМ3 і схеми з’єднання фазних обмоток двигуна у «трикутник».

Рис.3 – Схема з’єднань засобами EasySoft

3. У програмі EasySoft у режимі «Схема соединений» встановити витримку часу реле Т01 на замикання контакту 3с., перейти у режим «Имитация». У панелі інструментів у вкладці «Принцип работы I/R» встановити контакти І1 як замикаючий, а І2 як розмикаючий без фіксації. Натисканням на кнопку «Показание» вибрати у меню «Вывод на индикацию выходов реле (Q)». Відкрити вкладку «Входы І» і включити виконання режиму «Имитация». Натиснувши на позначення контакту І1 у вкладці «Входы Q», спостерігати на панелі властивостей послідовність зміни стану виходів Q1-Q3.

Перейти до режиму «Комуникация». Перенести програму з комп’ютеру у програмоване реле. Перевести його у режим RUN, та натискаючи кнопки SB1, SB2, спостерігати на дисплеї реле зміну стану входів та виходів.

Питання для самоперевірки

1. Поясніть, за допомогою якого елементу, при натисканні, кнопка SB1 без фіксації (контакт І01, строка 3 на рис.3) лишається постійно у замкненому стані?

2. Для чого при пуску асинхронного двигуна з короткозамкненим ротором обмотку статора збирають за схемою «зірка» ?

3. Які пускачі (рис.2) відповідають за схему «зірка», а які за схему «трикутник» ?

4. Зберіть у програмі EasySoft схему з’єднань (рис.3) для варіанту, де кнопка SB1 буде з фіксацією?

5. Як зміниться коло керування програмованого реле (рис.2), якщо пускачі КМ1, КМ2 і КМ3 реалізувати засобами самого реле. Накресліть цю схему?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]