Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы психологии – методичка (Продайко).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
932.86 Кб
Скачать

XX ст. І індивіда, яка формується і виявляється у пред-

до тепер. часу метній діяльності та спілкуванні. Містить кому-

нікаційні, мотиваційні, характерологічні, само-

свідомісні, психологічні властивості субєкта

творчої діяльності

Останні два етапи розвитку психології – це вже наукова психологія, коли вона виборола право на самостійне існування. В цей час склалась сукупність

наукових теорій, представники яких прагнуть дослідити сутність психіки, оп-рацювати методи її дослідження, насамперед експериментальний метод, відкриваються наукові заклади та школи, в яких досліджується психологічна проблематика. В останній чверті XXст. психологія заявляє про себе як про науку, що активно втручається у суспільне життя.

Головні школи сучасної психології

БІХЕВІОРИЗМ– напрям, який предметом психологічного дослідження вважає тільки те, що відповідає методам об’єктивного вивчення. Насамперед це поведінка – сукупність зовнішніх дій людини і тварини, ланцюг реакцій на зовнішні стимули.

ГЕШТАЛЬТПСИХОЛОГІЯ –напрям, що висунув програму вивчення психіки як цілісної структури – гештальта. Головним положенням цієї школи є положення, що гештальти, як первинні дані психіки, не можуть бути виведені з їхніх компонентів. Навпаки, властивості частин визначаються саме структурою (гештальтом).

ГЛИБИННА ПСИХОЛОГІЯ – напрям, засновником якого був З.Фрейд. Ця школа розглядає психічне життя людини як багаторівневе явище, глибинним рівнем якого є несвідоме, що й визначає в цілому зміст нашої поведінки.

ГУМАНІСТИЧНА ПСИХОЛОГІЯ – напрям психології, який визначає своїм предметом унікальність особистості, вбачаючи в ній активну свідому істоту, що відповідає за своє життя і прагне до втілення моральних ідеалів. Активність особистості, на думку представників гуманістичної психології, визначається її потребою до зв’язків з іншими людьми, відчуттям необхідності постійного самовдосконалення, пошуку сенсу життя.

ДІЯЛЬНІСНА ПСИХОЛОГІЯ – напрям психології, в якому, по-перше, стверджується, що психіка виникає тільки завдяки діяльності, а, по-друге, що вона є функцією мозку, який в свою чергу теж розвивається в процесі діяльності.

    1. Матеріальна основа психіки

Психіка являє собою властивість мозку, а психічна діяльність організму здійснюється за допомогою спеціальних фізіологічних механізмів.

Розвиток поглядів на фізіологічну основу психіки

Р. ДЕКАРТ У XYII ст. французький вчений висунув припущення про те, що нервова система, керуючи життям організму, фунціонує рефлекторно, що різні види діяльності організму є відповідями на ті чи інші подразники та здійснюються завдяки участі певних відділів мозку.

І.М.СЄЧЕНОВ У другій половині XIX ст. у книзі “Рефлекси головного мозку” Сєченов

висунув і обгрунтував думку про те, що всі акти свідомої і несвідомої

психічної діяльності людини за способом свого походження є рефлекси.

В рефлекторному акті виділяються три ланки: перша – подразнення

перетворюється в нервове збудження; друга – на основі процесів збудження і гальмування відбувається переробка інформації й прийняття

рішення; третя – виконуюча ланка, тобто передача команди до виконуючих органів. Обєднання ланок назвали рефлекторною дугою.

І.П.ПАВЛОВ В першій половині XX ст. Павлов обгрунтував ідеї рефлекторної

роботи вищих відділів головного мозку та винайшов метод обєк-

тивного дослідження їх функціонування.

Н.А.БЕРНШТЕЙН Обгрунтував ідею зворотного зв’язку при активній регуляції пове-

дінки організму, завдяки чому відбувається співставлення резуль-

тату дії з її попереднім планом. Це регулювання вчений назвав

принципом сенсорної кореляції і виклав його схематично у вигля-

ді рефлекторного кільця.

П.К.АНОХІН В дослідженнях цього вченого стверджується, що рефлекторне кіль- це та принцип корекції є універсальним механізмом саморегулю-

вання всієї складної поведінки тварин і людини, і чим вище рі-

вень розвитку психіки, тим досконаліший механізм саморегуляції.