Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы психологии – методичка (Продайко).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
932.86 Кб
Скачать

Головні психологічні поняття за темою:

АМБІВАЛЕНТНІСТЬ ПОЧУТТІВ – одночасне переживання людиною протилежних почуттів до будь-якого об’єкта.

АСТЕНІЧНІ ЕМОЦІЇ – емоції, що гальмують діяльність людини.

АФЕКТ – сильний та швидкоплинний емоційний стан людини, що супроводжується підвищеною рухливістю та вісцеральними проявами.

БАЖАННЯ – емоційно насичена форма активності людини, що спрямована на задовольнення усвідомленої потреби за допомогою визначенного предмету.

БОРОТЬБА МОТИВІВ – етап вольової дії, пов’язаний з прийняттям рішення.

ВИЩІ ПОЧУТТЯ – естетичні, інтелектуальні, моральні та праксичні почуття.

ВОЛЬОВЕ ЗУСИЛЛЯ – форма психічного відображення у вигляді здатності людини до вибору дій, повязаних з подоланням зовнішніх або внутрішніх перешкод.

ВОЛЯ – свідоме регулювання людиною своєї поведінки і діяльності, яке відбивається у її вмінні долати зовнішні і внутрішні труднощі при здійсненні цілеспрямованих дій та вчинків.

ВОРОЖА ТРИАДА – єдність в одному емоційному стані людини презирства, гніву та огиди.

ДЕПРЕСІЯ – афективний стан, що характеризується негативним емоційним фоном, зміною мотиваційної сфери, когнітивних уявлень і загальної пасивності поведінки.

ЕМОЦІЇ - 1) особливий клас психічних процесів та станів, які пов’язані з потребами та мотивами людини, і які мають форму безпосередньо-почуттєвого переживання значущості діючих на суб’єкта явищ та ситуацій; 2) на відміну від афектів досить тривалий та менш інтенсивний емоційний стан людини, ситуативний та ідеаторний за своїм характером, що завжди має свій предмет.

НАСТРІЙ – порівняно тривалий, стійкий психічний стан помірної або слабкої інтенсивності, що відбувається на позитивному або негативному емоційному фоні психічного життя індивіда.

ПОТЯГ – психічний стан, що виражає недиференційовану, неусвідомлену або недостатньо усвідомлену потребу субєкта.

ПОЧУТТЯ – одна з основних форм відносно стійкого емоційного переживання людиною свого відношення до предметів та явищ оточуючого світу.

ПРИЙМАННЯ РІШЕННЯ – вибір одного з варіантів вирішення завдань.

ПРИСТРАСТЬ – глибоке, абсолютно домінуюче емоційне переживання; єдність емоцій, мотивів, почуттів, сконцентрованих навколо якоїсь діяльності або предмету.

СОРОМ – емоція, що виникає в результаті усвідомлення людиною реальної чи уявної невідповідності своїх вчинків прийнятим у даному суспільстві нормам та вимогам моралі.

СТЕНІЧНІ ЕМОЦІЇ – емоції, що активізують діяльність людини.

СТРЕС- особлива форма переживання, що виникає в екстремальній життєвій ситуації і потребує максимальної нервово-психічної мобілізації людини.

ТРИВОГА – негативний емоційний стан, що виникає в ситуаціях невизначеної небезпеки, а також в очікуванні несприятливого розвитку подій.

Питання для обмірковування:

  1. Як співвідносяться між собою воля та рефлексія?

  2. Чому люди відчувають великий страх перед зміями, але не лякаються машин на дорозі, хоча останні значно небезпечніші для нашого життя?

  3. Як повязані емоції з потребами людини?

  4. Чому негативні емоції не менш корисні, ніж позитивні?

  5. Чому багаті “плачуть” так само часто, як і бідні?

  6. Що таке щастя?

  7. Чи можна казати про наявність у людини емоційного інтелекту?

  8. Як поєднані між собою воля та емоції?

  9. Як поєднані між собою воля та мова?