Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ОПГ укр.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
378.37 Кб
Скачать

2.5. Інформаційне забезпечення

Інформаційне забезпечення СУОП - забезпечення наявності в процесі функціонування Системи повної і об'єктивної інформації про стан об'єкта управління, методів її обробки для отримання цільової та узагальненої інформації, що використовувається для прийняття управлінських рішень.

Основним завданням інформаційного забезпечення СУОП є створення на базі вихідної інформації, її узагальнення та систематизації необхідних умов для її аналізу, розробки і прийняття відповідних рішень.

Джерелом вихідної інформації про фактичний стан охорони праці в структурних підрозділах, а також ефективності функціонування СУОП, є:

- акти про нещасні випадки і звіт про виробничий травматизм;

- акти, звіти про загальну і професійну захворюваність;

- матеріали атестації робочих місць за умовами праці;

- інформація про результати контролю, проведеного на всіх рівнях управління;

- акти комплексних обстежень і цільових перевірок;

- акти розслідування аварій (у т.ч. пожеж, дорожньо-транспортних пригод) і виробничих несправностей;

- акти, приписи контролюючих служб заводу;

- приписи органів державного нагляду (контролю) та представлення страхових експертів;

- постанови профспілкового комітету, представлення комісії охорони праці і пропозиції громадських інспекторів з охорони праці;

- плани заходів з охорони праці та звіти про їх виконання;

- журнали інструктажів та протоколи перевірки знань з питань охорони праці;

- книги, журнали, звіти про профілактичну роботу з охорони праці керівників структурних підрозділів;

- інформація, звіти про порушення правил, норм та інструкцій з охорони праці;

- інформація про виконання розпоряджень, наказів та інших організаційно - розпорядчих документів;

- протоколи конференцій з прийняття колективного договору та розгляду його виконання, протоколи нарад з питань охорони праці та інші матеріали.

2.6. Професійний відбір і його медичне забезпечення

Під професійним відбором розуміють систему заходів, що забезпечують відбір осіб, здатних за своїми фізичними, фізіологічними, психологічнимиі антропометричнимиданимидо участі в тому чи іншому вигляді трудової діяльності, адекватно реагувати на вплив факторів середовища та виробничого процесу, проявляти високий рівень працездатності.

Професійномувідбору, попередньомута періодичниммедичному огляду перш за все повинні підлягати особи, які будуть працювати на робочих місцях зішкідливими і небезпечними умовами праці, підвищеними фізичними та емоційними навантаженнями.

Підготовка людини до трудової діяльності не обмежується медичним свідоцтвом і професійним відбором. Наступним етапом такої підготовки є навчання працюючих безпеціпраці. Таке навчання проводиться на всіх підприємствах незалежно від характеру і ступеня небезпеки виробництва при підготовці нових операторів (новоприйнятих операторів, які не мають професії або при її зміні), проведенні різних видів інструктажу, підвищення кваліфікації.

2.7. Організація Функціонування суоп

Функціонування СУОП забезпечує керівникпідприємствата реалізує через комплекс організаційнихзаходів,щопередбачають:

- формування організаційно структурованогоуправління охороною праці, створеннявідповідних служб та призначення посадовихосіб,якізабезпечуютьвирішення конкретнихзавданьохорони працііздійснюють організаційно-технічне, оперативне та методичне керівництво діяльністю структурнихпідрозділів у рамках СУОП;

- визначення комплексу спеціальних функцій управління охороною працііконкретних цільовихзавдань,які повинні вирішуватіся відповіднимиструктурнимипідрозділамиі службами;

- встановлення функціональних зв'язків між виробничимипідрозділами та службами, порядок їх взаємодії;

- чіткийрозподіл обов'язків, правівідповідальності керівників и фахівців звиконання ними конкретнихзавданьіфункцій, відображення їх у відповідних положеннях про структурні підрозділі та посадових інструкціях;

- створеннята забезпеченняфункціонування кабінету охорони праці,що є центром організаційно-методичної та навчально-пропагандистської роботи з охорони праці на заводі;

- підготовку відповідних організаційно-розпорядчихдокументів (положення, Наказів, розпоряджень);

- прийняття оперативнихзаходівщодо забезпеченняфункціонування СУОП;

- прийняття дисциплінарних та других заходів впливу, спрямованихнапідвищення персональної відповідальності керівниківіспеціалістів за невиконання своїх обов'язків, передбаченихСУОП, а працівників заводу - за недотримання вимог інструкцій з охорони праці на робочих місцях.

Управлінняохороною праці здійснюється на всіх рівнях організаційної структури заводу (завод, служба, цех, дільниця, бригада, робоче місце).

Об'єктами управління є виробничіпроцеси, обладнання,будівлі, споруди, інженерні мережі та територія заводу, виробниче середовище та умови праці,що формують в цілому рівень охорони праці на заводі, а також - діяльність функціональних службіструктурнихпідрозділів.