Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корж(питання).docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
168.94 Кб
Скачать

8. Компенсація за роботу на виробництвах з важкими та шкідливими умовами праці.

- КЗпП та Закон про охорону праці передбачають різні види компенсації за роботу на виробництвах з важкими та шкідливими умовами праці

Є такі види компенсації:

  • Скорочений робочий день – 24-36 годин на тиждень, передбачається для робіт з важкими і шкідливими умовами праці відповідно до результатів атестації робочих місць та тарифно-кваліфікаційних довідників

  • Додаткова відпустка – тривалістю від 3 до 12 робочих днів. Встановлюється для працюючих у шкідливих та важких умовах праці на основі атестації робочого місця

  • Підвищена заробітна плата. Коефіцієнт надбавки до заробітної плати теж залежить від атестації робочого місця

  • Зниження пенсійного віку. Окремим категоріям працюючих відпустка може надаватися з 45 років, для працівників, що працюють на виробництвах з важкими та шкідливими умовами праці, при наявності необхідного шкідливого стажу пенсійний вік знижується до 45-50 р для жінок та 50 – 55 р для чоловіків.

  • Додаткові перерви (обігрів, охолодження) через кожну годину роботи на 10 хв

  • Спеціальне харчування, спецодяг, тощо

Як бачимо, важливе місце в системі компенсацій працівникам займають результати атестації робочого місця.

Відповідальність за вчасне та якісне проведення атестації несе роботодавець.

Атестація робочого місця за умовами праці – це комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, які впливають на здоров’я і працездатність працівників у ході трудової діяльності.

Основна мета атестації – регулювання відносин роботодавця і працюючих в галузі реалізації права на безпечні умови роботи, а також прав на пільги і компенсації, пільгове пенсійне забезпечення.

Атестація робочого місця передбачає:

  • виявлення шкідливих та небезпечних факторів на робочому місці, їхпричин

  • дослідження санітарно-гігієнічних умов на робочому місці та напруженості трудового процесу

  • комплексну оцінку факторів виробничого середовища, важкості і напруженрості праці в порівнянні з нормативними вимогами

  • обгрунтування віднесення робочого місця до відповідної категорії за шкідливістю

  • підтвердження права працівника на пільгове пенсійне забезпечення, додаткову відпустку, пільгову надбавку до ЗП, скорочений робочий день

  • перевірку правильності застосування списків виробництв, робіт, професій, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення

  • розробка комплексу заходів по покращенню умов праці

Атестацію робочих місць проводить спеціальна атестаційна комісія, яка створюється наказом по підприємству в терміни, передбачені колективним договором.

Перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням після погодження з профспілкою затверджується наказос по підприємсту і зберігається 50 років.

9. Відшкодування у разі ушкодження здоров'я працівників або в разі їх смерті.

Як відшкодовується шкода заподіяна здоров'ю працівника внаслідок

нещасного випадку?

Таке відшкодування шкоди здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків відповідно від втрати професійної працездатності.

  • У разі тимчасової втрати працездатності середній заробіток обчислюється із заробітку за два останні повні календарні місяці. Допомога відшкодовується за лікар­няним листком у розмірі 100 відсотків середнього заробітку. При цьому перші п'ять днів тимчасової непрацездатності оплачує роботодавець із коштів підприємства.

  • У разі стійкої втрати професійної працездатності - не менше від суми, визначе­ної з розрахунку середньомісячного заробітку потерпілого за кожний відсоток втрати ним професійної працездатності, але не вище за чотирикратний розмір граничної суми заробітної плати (доходу).

  • У разі смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного зах­ворювання - не менше п'ятирічного заробітку працівника на його сім'ю і, крім того не менше однорічного заробітку на кожного утриманця померлого, а також на його дити­ну, яка народилась після його смерті.

Страхові виплати потерпілому під час його професійної реабілітації здійснюють щомісячно в розмірі середньомісячного заробітку протягом строку, визначеного про­грамою реабілітації.

Потерпілому, який став інвалідам, не рідше одиного разу на три роки, а інвалідам І групи - щороку безплатно за медичним висновком надається путівка для санаторно- курортного лікування.

Моральна (немайнова шкода), заподіяна виробничими умовами, яка не спричини­ла втрати професійної працездатності, відшкодовується Фондом соціального страху­вання від нещасних випадків у формі одноразової страхової виплати в розмірі, що не перевищує двохсот розмірів мінімальної заробітної плати.

Відповідно до колективного договору розмір одноразової допомоги може бути більшим. Крім того роботодавець відшкодовує потерпілому витрати на медичну та соціальну допомогу.

Законодавством передбачено зменшення, але не більше 50 відсотків розміру од­норазової допомоги тоді коли виробнича травма сталася внаслідок порушення потер­пілим нормативних актів про охорону праці.