Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vord_-_Popovich.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

Розділ 6 закондавча база

Виробництво аквакультур базується відповідно до Закон України Про аквакультуру від 8 вересня 2012 року № 5293-VI (чинний з 01.07.2013).

Також до Проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Детальних правил виробництва органічних водоростей» розроблено відповідно до частини другої статті 21 Закону України від 03 вересня 2013 року № 425-VII «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» та Плану організації підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації вищезазначеного Закону України, схваленого на засіданні Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 року (протокол № 61) [3].

А також відповідно до ЗУ «Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологічних парків» затверджений постановою Президії НАН України від 08.10.2003 р. №246 і включає наукові та технологічні основи створення мікро - та агробіотехнології:

1.Ензимологія, виробництво ферментних препаратів, вирощування продукції мікробного синтезу тканин;

2.Виробництво лікарських препаратів та настоїв із використання біотехнологій;

3.Агробіотехнологія, селекція і створення новітніх технологій вирощування високоврожайних рослин і продуктивних порід тварин;

4.Машинобудування, апарати, прилади і технології для розвитку біотехнологій та сільськогосподарського виробництва, тваринництва і переробки продукції;

5.Високоефективні мікро- та агробіотехнології, технологічні процеси для промисловості [4].

Розділ 7 аналіз ступеня небезпеки для довкілля

7.1. Вплив синьо – зелених водоростей на водойми. Причини масового розвитку синьо-зелених водоростей

Причиною масового розвитку синьо-зелених водоростей є біогени (РО4, NO3, NOх, NH4) антропогенного походження, що надходять як з точкових, так і не точкових джерел, їх поява веде до швидкого і серйозного погіршення якості води за рахунок катастрофічною спалаху чисельності водоростей, що формують біотичний фон водойми. Остання обставина особливо істотно, бо синьо-зелені водорості, так само, як джгутикові та інші в процесі життєдіяльності виділяють біологічно активні екзогенні метаболіти, у тому числі і токсини, які надають гальмівну дію на риб, безхребетних, а також на інших.

Рис.7.1. Забруднення водойм синьо-зеленими водоростями

7.2. Наслідки масового розвитку синьо-зелених водоростей

Масовий розвиток синьо-зелених водоростей призводить до різкого погіршення газового і гідрохімічного режимів водойми:

  • знижується вміст кисню;

  • збільшується кількість вуглекислоти;

  • накопичується органічна речовина на різних стадіях деструкції;

  • змінюються концентрація водневих іонів, вміст аміаку, сірководню.

7.3. Дія токсинів водоростей на риб, інших гідробіонтів, тварин і людину

Повідомлення про випадки отруєння сільськогосподарських тварин масовими скупченнями синьо-зелених водоростей з'явилися у пресі порівняно недавно - з 1878 року. У всіх випадках при високій температурі в озерах спостерігалося масовий розвиток синьо-зелених водоростей. При водопої спостерігалася швидка загибель худоби, а також водоплавної птиці. Тварини гинули від раптового гострого загального паралічу, або при конвульсіях, подібних викликуваним стрихніном. При малих дозах спостерігалися зниження молочності, загальна слабкість, сонячні опіки на шкірі (фотосенсибілізація). Токсини синьо-зелених водоростей є отрутами нервово-паралітичної, протоплазматичного і гемолітичного дії. Викликають порушення функції нервової системи, які проявляються пригніченням або збудженням риб, судомами і паралічами, розладом координації плавання, втратою рівноваги порушують клітинний метаболізм, викликаючи дистрофію, порушення рівноваги між діяльністю кровотворної систем, розпад еритроцитів і некробіоз клітин паренхіматозних органів.

У першу чергу, токсини синьо-зелених водоростей, при їх масовому розвитку, згубно впливають на таких риб як коропи, окуні і сомики. Деякі види риб здатні акумулювати токсини синьо-зелених водоростей. Дослідники з Університету штату Теннессі припустили, що «цвітіння» води виробляє речовину, яка, як естроген-з'єднання, виступає в якості порушує ендокринної функції. Риби можуть змінити поведінку. Підвищення екологічного рівня естрогенів може вплинути на здатність самців до територіальної оборони і навіть потенційно повністю змінити їх звички. Ще не було доведено, що даний фактор впливає на відтворення, але дослідження все ще ведуться в цьому напрямку. Дія синьо-зелених водоростей на тварин при отруєнні має подібний характер, незважаючи на різних збудників і таксономічні відмінність тварин. Так, при дії водоростей Microcystis, Aphanizomenon, Anabaena, Rivularia та ін, на шлунково-кишковий тракт великої рогатої худоби, коней, собак і птахів клінічними проявами були слабкість, нудота, блювота, внаслідок сильного запального процесу, крововиливів і змертвіння слизової. Дія цих же водоростей на нервово-м'язові тканини тих же тварин проявлялося вигляді приватного або загального паралічу, летаргії, зниженої температури, несвідомого стану і смерті, що було наслідком закупорки мозкових і спинномозкових кровоносних судин і оболонок мозку. Про дію на серце відомі дані тільки за трьома видами: Microcystis, Anabaena і Nodularia.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]