Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки МЗКІТ.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.38 Mб
Скачать

Оцінка вивчення алгоритму Лемпела-Зіва-Велча

Для запуску цього режиму роботи у головному вікні програми необхідно виділити відповідний пункт і натиснути кнопку “ЗАПУСК”. Далі відкривається вікно, в якому і здійснюється цей режим. Для початку роботи необхідно задати текст для кодування у відповідному вікні вводу і натиснути кнопку “ВИКОНАТИ”. Якщо вікно вводу буде порожнім, то запуск кодування є неможливим – програма видає відповідне повідомлення. Якщо задано текст і програма знаходиться в режимі кодування, активізуються кнопки “ПОКРОКОВЕ ВИКОНАННЯ” та “ПРИПИНИТИ”. При кожному натисненні кнопки “ПОКРОКОВЕ ВИКОНАННЯ” виконується один крок алгоритму кодування, що підтверджується виділенням відпорідного рядка у вікні алгоритму та заповненням таблиці. При здійсненні покрокового виконання користувач власноручно заповнює таблицю кодування/декодування. На кожному кроці програма перевіряє правильність заповнення відповідної комірки таблиці. Якщо виявлено помилку, то видається відповідне повідомлення. Закодувавши введений текст, користувач має можливість перевірити свій рівень знання алгоритму декодування LZW, вибравши закладку “ДЕКОДУВАННЯ” і натиснути кнопку “ВИКОНАТИ”. Режим декодування є можливим за умови, що попередньо вже було закодовано якийсь текст. Процес кодування/декодування можна завчасно перервати натиснувши кнопку “ПРИПИНИТИ”.Виконавши кодування/декодуваня програма відповідно до кількості помилок і розміру вхідного тексту виставляє користувачеві оцінку.

Режим кодування/декодування файлів

Режим кодування/декодування файлів надає користувачеві можливість оцінити ефективність алгоритму LZW при здійсненні стиснення з його допомогою файлів різного формату.

Для запуску цього режиму роботи у головному вікні програми необхідно виділити відповідний пункт і натиснути кнопку “ЗАПУСК”. Далі відкривається вікно, в якому користувач має можливість здійснити компресію чи декомпресію вибраного файлу і оцінити коефіцієнт його стиснення.

Щоб стиснути файл користувач може його вибрати у вікні відображення файлів біжучої директорії. Біжучу директорію та диск можна змінювати у вікні вибору директорії чи диску. Вибравши файл, його ім’я вводиться у вікні вхідного файлу. Водночас автоматично у вікні результуючого файлу з’являється ім’я файлу, в який буде записано стиснуті дані ( ім’я вхідного файлу, проте розширення замінене на .lzw). Користувач також має можливість власноручно задавати ім’я результуючого файлу.

Щоб розпочати процес стиснення користувачеві слід натиснути кнопку “ВИКОНАТИ”. Якщо стиснення пройде успішно, то з’явиться вікно, де будуть графічно показані розміри вхідного і стиснутого файлів. У іншому разі програма видасть відповідне повідомлення.

Для декомпресії користувач вибирає попередньо стиснутий файл. У вікні відобаження файлів біжучої директорії показано вже не всі файли, а тільки ті, які мають розширення .lzw. Ім’я розтиснутого файлу користувач задає сам. Наступні кроки будуть такими самими, як і при виконанні стиснення.