Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки МЗКІТ.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.38 Mб
Скачать

Хід роботи

  1. Ознайомитися з теоретичним відомостями по темі лабораторної роботи.

  2. Згідно індивідуального завдання потрібно розкрити дужки у знаменнику передатних функцій і отримати коефіцієнти, які будуть при p у степені (отримані коефіцієнти використовуються у послідовності команд) для кожної системи (система задається передатною функцією). Далі набрати послідовність команд, виконати їх і отримати графіки частотних характеристик для кожної з систем, перехідну функцію, розміщення полюсів і нулів системи.

Т1- № комп'ютера ; Т2 - остання цифра номеру залікової книжки ; Т3 - передостання цифра номеру залікової книжки ; Т4- дві передостанні цифри номеру залікової книжки ;

  1. Підписати осі координат, а також поекспериментувати з кольорами виводу графіків.

  2. Оформити звіт

Лабораторна робота №7

Тема роботи: Середовище Simulink

Мета роботи: ознайомитися з середовищем Simulink і його бібліотеками.

Теоретичні відомості

Simulink - це інтерактивне середовище для моделювання й аналізу широкого класу динамічних систем. Simulink широко використовується для проектування систем керування, цифрового опрацювання сигналів, комунікаційних систем за допомогою графічних блок - діаграм, що дозволяють моделювати динамічні системи, оцінювати їхню роботу, модифікувати проект.

Завдяки тісній інтеграції з MatLab, Simulink має безпосередній доступ до широкого діапазону засобів проектування й аналізу. Традиційний підхід до проектування систем звичайно полягає в створенні прототипу, за яким випливає всебічне тестування і внесення відповідних змін. Цей підхід потребує великих тимчасових і фінансових витрат. Ефективною й узвичаєною альтернативою є імітаційне моделювання.

Simulink - потужний інструмент для моделювання, що забезпечує швидку побудову і тестування віртуальних прототипів і доступ, що дає, до будь-якого рівня деталізації проекту з мінімальними зусиллями. Використовуючи Simulink для ітеративного виправлення проекту до побудови прототипу, інженер розробить проект швидше й ефективніше.

У Simulink всі блоки, відповідно до їхнього призначення, сформовано в бібліотеки. Після запуску програми, на екрані з'явиться вікно, з іконками бібліотек блоків та їх назви:

  • Бібліотека sources - генерація вхідних сигналів;

  • Бібліотека sinks - реалізація відображення сигналів;

  • Бібліотека discrete - описання дискретних компонентів;

  • Бібліотека continuous - реалізація лінійних функцій;

  • Бібліотека nonlinear - реалізація нелінійних функцій;

  • Бібліотека math - реалізація загальних математичних функцій;

  • Бібліотека functions and tables - реалізація загальних функцій;

  • Бібліотека signal and systems - реалізація передачі даних до інших частин моделі;

  • Бібліотека blocksets and toolboxes - розв'язування певного типу задач;

  • Бібліотека demos - демонстраційні пакети.

Детальніше розглянемо роботу блока Scope. Цей блок дає змогу спостерігати динаміку зміни режимних параметрів системи під час моделювання. По осі абсцис вікна виводу відкладжається модельний час, а по осі ординат- значення величини, яку спостерігаємо. Одночасно в одне вікно можна вивести 30 кривих, кожна з яких виводиться іншим кольором. Для зміни маштабу графіка по вибраній осі координат необхідно:

  1. натиснути відповідне кнопку зміни маштабу на панелі інструментів

  2. підвести курсор до ділянки графіка, що має бути виведений в певному маштабі і натиснути один раз ліву кнопку “мишки”. Перше натискання збільшує маштаб в 4 рази, а кожне наступне в 2 рази.

Створення моделі

Для створення моделі вибирають команду Model з підменю New меню File. Після того, як Simulink івдкриє нове вікно для моделювання, необхідно помістити у нього всі блоки, що формують дану модель. Доцільним є перемістити вікно моделювання так, щоб можна було бачити у той самий час і бібліотеки блоків. Вибравши необхідний блок з бібліотеки, натиснувши на його вершину і після цього, утримуючи ліву кнопку “мишки” у натиснутому положенні переміщають блок у вікно моделювання і відпускають клавішу “мишки”. Simulink створює точну копію блока у тій точці вікна моделі, де перебував курсор “мишки” у момент відпускання.

Щоб вибрати у вікні моделювання окремий блок потрібно навести курсор “мишки” на його іконку і натиснути на ліву клавішу “мишки”. Малі чорні квадратики з’являться в кутках обраного блокаі біля кінцевих пунктів вибраної лінії.

Між блоками потрібно проводити лінії для їх з’єднання. Для проведення з’єднання необхідно:

  1. Розмістити курсор над портом виводу першого блоку.

  2. Натиснути клавішу “мишки” і утримуввати її в цьому положенні.

  3. Перемістити показник курсора на потр виводу другого блоку. При цьому форма курсора змінюється.

  4. Відпустити клавішу “мишки”. Simulink замінює символи порту сполучною лінією зі стрілкою, яка показує напрямок проходження інформаційного потоку.

  5. Лінії можна створювати або з виходу до входу, або з входу на вихід.

Збереження моделі

Для збереження моделі необхідно виконати команду Save або Save as меню File. Simulink зберігіє модель, генеруючи файл спеціального формату, що називається model file (*.mdl) і містить блок-діаграму і параметри блоків.

Запуск режиму моделювання

Після того як визначені параметри для створеної моделі потрібно розпочати розрахунок.

Для того потрібно вибрати команду Start меню Simulation або використати комбінацію клавіш Ctrl-T. Після виконання команди відбувається зміна пункту меню Simulation і з’являється команда Stop.

Зупинити розрахунок моделі можна вибором Stop меню Simulation.

Для тимчасового припинення моделювання . що виконується вибирають команду Pause з меню Simulation. Пісял вибору цієї команди відбувається зміна пункту на Continue. Для продовження припиненого моделювання вибирають команду Continue.