Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_rozshirena.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
211.97 Кб
Скачать

16 Варіант

Теоретичні питання:

16.1. Які причини зумовили відносне відставання Західної Європи у світовому економічному розвитку?

16.2. Що таке "детермінанти", "ромб" у теорії конкурентоспроможності націй М.Портера? Які фактори, крім детермінантів національного ромбу, впливають на рівень національної конкурентоспроможності?

Проблема для розкриття:

16.3. Дайте оцінку наступному вислову: "Працезберегаючий технологічний прогрес не потрібний країнам, що розвиваються, оскільки збільшує і без того високе безробіття і не розв’язує проблеми припливу капіталу".

Задачі:

16.4. У 1995 році рівень цін у США становив 120 у порівнянні з 1990 р.=100, а в Італії - 180. У 1990 р. курс становив: 1 дол.=1000 лір. Якщо теорія паритету купівельної спроможності справедлива, який має бути курс у 1995 р.?

16.5. У 70- початку 80-х років латиноамериканські країни активно брали міжнародні позики, що призвело до боргової кризи. У той же час країни Південно-Східної Азії активно інвестували свій капітал, що дозволило їм зробити економічний стрибок. З точки зору теорії міжчасової торгівлі:

а) які країни робили натиск на поточне, а які - на майбутнє споживання? Чому?

б) для якої групи країн реальна процентна ставка по міжнародних позиках буде вища? Чому?

в) які товари - товари поточного чи майбутнього споживання - буде експортувати та імпортувати кожна з груп країн? Чому?

г) з яких ще причин міжнародні кредити можуть надаватись Латинській Америці по більш високих процентних ставках, ніж країнам Південно-східної Азії? Чому?

17 Варіант

Теоретичні питання:

17.1. Назвіть основні етапи розвитку ЄС.

17.2. Що означає паритет купівельної спроможності? У чому зміст, сильні та слабкі сторони теорії абсолютного паритету купівельної спроможності (ПКС)?

Проблема для розкриття:

17.3. Одна з умов отримання кредитів МВФ полягає у щомісячному моніторингу виконання узгодженої з МВФ програми реформ з боку експертів МВФ. Частина депутатів Верховної Ради України розглядає це як втрату суверенитету над національною економічною політикою, якою реально керує не український уряд, а МВФ з Вашингтону. Що Ви думаєте з цього приводу?

Задачі:

17.4. Українське торгове судно з експортним товаром на борту пришвартувалося на Канарських островах з метою пофарбування та профілактичного ремонту. Ремонт здійснюється спільним українсько-японським підприємством. Послуги з ремонту відносяться Україною до:

а) допоміжних та забезпечувальних послуг;

б) експорту транспортної послуги;

в) імпорту товару?

Чому?

17.5. Ставка українського імпортного тарифу на іноземний одяг становить 20%, на тканини - 1%. Вартість тканини становить 20% вартості одягу. Розрахуйте ефективний рівень тарифу:

а) на умовах, зазначених вище;

б) якщо імпортне мито на готовий одяг зросте до 40%;

в) якщо мито на тканини збільшиться до 10%;

г) якщо мито на одяг скоротиться до 0,4%?

Які висновки можна зробити на базі цих розрахунків?

18 Варіант

Теоретичні питання:

18.1. Сформулюйте основні сучасні особливості соціально-економічного розвитку західноєвропейських держав.

18.2. Які аргументи використовуються прибічниками та противниками тарифів?

Проблема для розкриття:

18.3. Президент України оголошує про пакет заходів з реформи економіки, який включає заходи зі скорочення інфляції. Якщо народ вірить президенту, що повинно відбутися з курсом гривні і чому?

Задачі:

18.4. Хай гранична продуктивність праці у виробництві торгових товарів Аt=3, у виробництві неторгових товарів - Аn=2, загальна кількість праці, яка є в економіці, L=120 людино-годин на рік, зарплата W=12 дол. на годину.

А. Складіть рівняння кривої виробничих можливостей торгових та неторгових товарів. Які координати точок, що її визначають?

Б. Визначіть ціну торгових та неторгових товарів.

В. Визначіть реальний обмінний курс.

18.5 Через збільшення протягом року на 20 % грошової маси в Росії процентна ставка впала з 12% до 8% річних. Процентна ставка в Україні залишається постійною - 12%, а курс рубля до гривні становить 1 руб.=0,16 гривні. Розрахуйте:

а) курс рубля у довгостроковій перспективі;

б) спот-курс рубля, при якому дотримується паритет процентних ставок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]