Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_rozshirena.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
211.97 Кб
Скачать

1.2. Що таке міжнародна валютно-фінансова система і які її ключові елементи?

Мiжнародна валютна система - це закрiплена мiжнародними угодами форма органiзацiї валютних ( грошових ) вiдносин. Виходячи із змісту цього визначення міжнародну валютну систему можна представити як сукупність засобів, інструментів і міждержавних органів, за допомогою яких здійснюються взаємні платіжно-розрахункові відносини в рамках світового господарства.

ЇЇ структуру можна представити схемою:

Рис.1. Структура міжнародної валютно-фінансової системи

Мiжнародна лiквiднiсть - це сукупнiсть усiх платiжних iнструментiв, якi можуть бути використанi у мiжнародних розрахунках. Її утворюють золото, вiльно конвертованi валютнi запаси держав, кредитнi грошi (векселi, банкноти, чеки, депозити), мiжнароднi або композитивнi (штучнi) грошi ( СДР, ЕКЮ ).

Валютний ринок - це складений економiчний механiзм, який забезпечує купiвлю та продаж окремих валют, формування валютних курсiв.

Режим обмiну валют включає валютнi курси i валютнi паритети, умови конвертованостi, регламентацiю i унiфiкацiю форм мiжнародних розрахункiв.

Під валютною політикою слід розуміти сукупність економічних, правових та організаційних заходів і форм, здійснюваних державними органами, центральними банківськими і фінансовими закладами, міжнародними валютно-фінансовими організаціями в області валютних відносин.

Через систему валютних відносин досягається динамічна рівновага внутрішньої економіки в системі світогосподарських зв’язків. В залежності від того, який в країні встановлений режим - фіксованих чи плаваючих курсів застосовується різний набір економічних важелів відновлення порушеної рівноваги.

При фіксованому купсі повинні проводитись зміни у внутрішній економіці з тим, щоб при існуючому валютному курсі ліквідувати зовнішній дисбаланс. Наприклад, при дефіциті балансу необхідно за рахунок продажу валютних резервів скорочувати грошову масу, проводити жорстку грошово-кредитну політику до тих пір, поки попит на національну валюту не відновиться.

При плаваючому курсі можлива інша крайність. Валютний курс під впливом короткотермінових (спекулятивних) факторів може привести до переоцінки макроекономічної незбалансованості економіки, що може привести до небажаних структурних змін.

В даний час ні один, ні другий режими валютних курсів в чистому вигляді не існують, хоча еволюція міжнародної валютної системи в цілому йшла в напрямку від режиму фіксованих до режиму плаваючих валютних курсів.

Одним з інструментіввалютної політики офіційних органів є валютні інтервенції центрального банку з метою коректування динаміки валютного курсу.

Валютна інтервенція - це цільові операції з купівлі-продажу іноземної валюти для обмеження динаміки курсу національної валюти певними границями його підвищення або пониження.

Інтервенції ефективні при тимчасовій незбалансованості міжнародних розрахунків країни, але у випадку глобальної незбалансованості вони не в стані протистояти падінню або підвищенню валютного курсу.

1.3. Експерти прогнозують довгостроковий спад економічної активності у країнах, які є головними торговими партнерами України. В українському уряді обговорюється новий імпортний тариф. Який вид імпортних мит Ви рекомендували б застосувати у цій ситуації? На які групи товарів? Чому?

В зв’язку з тим, що при спаді, буде нарощуватись імпорт, я запропонував би специфічні мита. При збільшенні імпорту, будуть зростати і митні надходження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]