Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_rozshirena.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
211.97 Кб
Скачать

27 Варіант

Теоретичні питання:

27.1. У чому полягає сучасна роль ЮНКТАД, і які його попередні досягнення?

27.2. Визначіть поняття міжнародних транспортних послуг і дайте їх класифікацію.

Проблема для розкриття:

27.3. З точки зору деяких вчених, міжнародна платіжна позиція країни може вважатись стабільною лише у випадку, якщо і поточний, і фінансовий рахунки платіжного балансу додатні. Яка Ваша думка?

Задачі:

27.4. Процентна ставка по 3-х місячних позиках у Швеції вища, ніж в Англії на 0,05, а по 6-місячних - на 0,03 процентних пункти. Оцініть перспективи курсу шведської крони з точки зору теорії паритету процентних ставок на три та на шість місяців наперед.

27.5. Українська ферма продукує пшеницю та молоко; для цього вона може максимально використати 400 годин праці та 600 га землі. Виробництво 1 т пшениці потребує 10 годин праці та використання 5 га землі. Виробництво 1 т молока вимагає 4 годин праці та 8 га землі.

А. Які фактори виробництва відносно більш інтенсивно використовуються для виробництва пшениці? Які - для молока?

Б. Чи зможе ферма виробити 50 т молока та 90 т пшениці?

28 Варіант

Теоретичні питання:

28.1. Якими можуть бути перспективи подальшого розвитку країн, що розвиваються?

28.2. У чому зміст теорії попиту, що перетинається? Хто її автор?

Проблема для розкриття:

28.3. У чому подібність та відмінність між:

а) закордонними прямими та портфельними інвестиціями;

б) закордонними прямими інвестиціями та міжнародними позиками;

в) закордонними портфельними інвестиціями та міжнародними позиками?

Задачі:

28.4. Телевізори є відносно працемістким товаром; вони потребують для виробництва 20 годин праці, та 4 га землі та продаються за 60 дол. США кожний. Рис - товар, який вимагає відносно більших затрат землі. На виробництво 1 т рису потрібно 1 година праці та 4 га землі, при цьому 1 т рису можна продати за 4 дол.

А. Якщо у США 120 млн. працівників та 200 млн. га землі, а у В’єтнамі - 40 млн. працівників та 50 га землі, то у якому співвідношенні буде здійснюватись торгівля двома товарами між США та В’єтнамом?

Б. Чому спеціалізація у реальній торгівлі може бути зовсім іншою, ніж випливає із теорії співвідношення факторів виробництва?

28.5. З 1994 року набула сили угода про свободу торгівлі між США та Канадою. До яких наслідків призведе вона для :

а) США;

б) Канади;

в) країн Європи?

29 Варіант

Теоретичні питання:

29.1. У чому полягають складності вимірювання нетарифних методів регулювання міжнародної торгівлі, і які існують інструменти для цього?

29.2. Назвіть основні форми капіталу по джерелах його походження, по характеру використання, по строках вкладення, по виконуваних функціях.

Проблема для розкриття:

29.3. Рекламна компанія спровокувала чергову споживчу лихоманку у США - роздрібні продажі збільшились за рік на 20%. Що має відбутися із курсом долару?

Задачі:

29.4. Уряд Узбекістану підтримує фіксований валютний курс. Офіційний курс становить 1 дол. США=50 сомів, курс чорного ринку за рік впав до 1 дол. США=100 сомів. Реальний ефективний курс зріс за рік на 50%. Який із показників Ви би використали як орієнтир для масштабу можливої девальвації сома?

29.5. Підприємство з виробництва автомобільних шин в Україні використовує ефект масштабу - зростання їх випуску призводить до зниження витрат на виробництво кожної.

А. Якщо постійні витрати фірми - 20 дол. США, граничні витрати - 2 дол. США на одну шину, як зміняться середні витрати, якщо продаж шин послідовно зросте з 5 до 10, до 20, до 40?

Б. Чи можуть середні витрати при дуже великому обсягу виробництва виявитись нижчими за граничні витрати?

В. Який взаємозв’язок середніх витрат з кількістю фірм у галузі?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]