Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_OE_kontrolna_2.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
354.3 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ „ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

Основи економіки методичні вказівки

до написання контрольних робіт

для студентів неекономічних спеціальностей

Затверджено

на засіданні кафедри

теоретичної та прикладної економіки

Протокол № 5 від 30.11 .2010 р.

Львів – 2010

Основи економіки: Методичні вказівки до написання контрольних робіт для студентів неекономічних спеціальностей / Укл. Барінов В.В., Данилович-Кропивницька М.Л., Кашуба Я.М., Пушак Г.І., Скорик Г.І. – Львів: Видавництво Національного університету „Львівська політехніка”, 2010. – 31 с.

УкладачіДанилович-Кропивницька М.Л., доц.

Кашуба Я.М., доц.

Пушак Г.І., доц.

Скорик Г.І., доц.

Барінов В.В., ст. викл.

Відповідальний за випускПоплавська Ж.В., д. е. н., проф.

Рецензенти Козик В.В., к.е.н., проф.

Стецюк П.І., к. е. н., доц.

Вступ

Сучасна економічна теорія має справу з ефективним використанням обмежених виробничих ресурсів чи керуванням ними для максимального задоволення людських потреб. Усі сучасні проблеми суспільства - інфляція, безробіття, охорона здоров'я, бюджетні дефіцити і дефіцити торговельних балансів, угоди країн про вільну торгівлю, бідність і нерівність, забруднення довкілля, державне регулювання бізнесу тощо - коріняться в проблемі ефективного використання ресурсів.

Економічна наука характеризується динамічністю, вона розвивається у відповідь на усі трансформаційні процеси, що відбуваються. Сучасна економічна теорія має відповідати передовим світовим досягненням її розвитку. Методичні вказівки до написання контрольних робіт для студентів неекономічних спеціальностей базуються на курсі лекцій „Основи економіки”, який читається для студентів неекономічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» і висвітлює аналіз сучасних економічних теорій, концепцій і течій.

Метою курсу„Основи економіки” є вивчення ключових концепцій, розкриття методології, набуття теоретичних знань та практичних навиків з основ економічних знань.

Предметом курсу„Основи економіки” є дослідження поведінки суб’єктів у процесі виробництва, розподілу і споживання благ і послуг в умовах обмежених ресурсів.

Для успішного засвоєння курсу особливе значення має самостійна робота студента, результатом якої є написання контрольної роботи. Виконання даної контрольної допомагає грунтовніше опанувати окремі проблеми економіки, водночас вона є однією з обов’язкових форм контролю знань студентів.

Контрольна робота з «Основ економіки» містить три теоретичні питання, п’ять тестів та дві задачі. Завдання побудовані так, щоб охопити всі теми курсу. Методичні вказівки містять 26 варіантів завдань.

Розкриття теоретичних питань передбачає попереднє ознайомлення з літературою. Використаних джерел повинно бути не менше 3-4-х. Список рекомендованої літератури міститься в методичних вказівках на останній сторінці.

Виконання тестових завдань передбачає вибір однієї або кількох правильних відповідей. Студент повинен переписати умову тесту з усіма запропонованими відповідями, правильний варіант відповіді обвести та обґрунтувати свій вибір, використовуючи при цьому теоретичні положення, закономірності, формули, графіки (при потребі) тощо. Пам’ятайте, що обґрунтування – це не переписування схожих понять з літературних джерел, а пояснення того, чому саме ця відповідь, на Вашу думку, є правильною.

Запропоновані задачі дають змогу студентові зрозуміти існуючі в економіці зв’язки, навчитись обчислювати економічні показники, перевірити на практиці теоретичні знання з курсу «Основи економіки». Необхідно пам’ятати, що спершу повністю переписується умова задачі, після чого наводиться хід її розв’язку з необхідними формулами та відповідь.

Після викладу теоретичних завдань, тестів та задач розміщується перелік використаної літератури, оформлений із дотриманням обов’язкових вимог.

Контрольну роботу слід виконати заздалегідь і здати не пізніше ніж один тиждень до початку заліково-екзаменаційної сесії. Без виконання контрольної роботи або у випадку, коли вона не зарахована, студент не допускається до здачі заліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]