Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комб_наторний анал_з.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
869.38 Кб
Скачать

7. Обчислення кількості розміщень і сполучень

Нехай r і n — будь-які невід'ємні цілі числа. Кількість усіх розміщень без повторень з n елементів по r позначають як абоA(n, r). Кількість різних розміщень із повтореннями з n елементів по r позначають як або(n,r). Кількість усіх сполучень без повторень з n елементів по r позначають як ,С(n, r) або (). Кількість усіх сполучень із повтореннями зn елементів по r позначимо як абоН(n, r). Очевидно, що для вибірок без повторень повинна виконуватись рівність r n, а для вибірок з повтореннями ця рівність не є обов’язковою.

ТЕОРЕМА 7.1. Кількість усіх розміщень без повторень з n елементів по r рівна .

Доведення. Розглянемо алгоритм отримання вибірки. Нехай задано скінченну непорожню множину А = {а1, а2,… аn} і виконано r таких кроків.

Крок 1. Із множини А вибирають якийсь елемент . Цей елемент можна отриматиn способами, бо у множині А є n елементів.

Крок 2. Із множини A чи з вибирають якийсь елемент. Цей елемент можна отриматиn-1 способами, бо у множині є n-1 елемент.

Крок r. Якщо— елементи, які вибрані на першихr - 1 кроках (r >= 3), то на цьому кроці вибирають якийсь елемент із множиниА чи . Цей елемент можна отримати n-r+1 способом.

Елементи утворюють вибірку обсягом r, або r-вибірку із множини А. Використавши правило добутку, отримаємо, що кількість способів отримання такої вибірки є n(n-1)(n-2)…(n-r+1). ▲

ТЕОРЕМА 7.2. Кількість різних розміщень із повтореннями з n елементів по r рівна .

Доведення. Рівність доводиться аналогічним способом, як у попередній теоремі. Легко побачити, що в розміщенні з повтореннями для кожного елемента bi, і=1,2,…,r є n незалежних можливостей вибору, тому згідно правила добутку .▲

ТЕОРЕМА 7.3. Кількість усіх сполучень без повторень з n елементів по r рівна .

Доведення. Розглянемо всі розміщення без повторень з n елементів по r (b1,b2,…br) і всі сполучення [b1,b2,…br] без повторень з n елементів по r. Виявимо, у скільки разів більше сполучень ніж розміщень. Для цього визначимо, скільки можна отримати розміщень із одного сполучення [b1,b2,…br] шляхом різних перестановок елементів. Легко побачити, що впорядкувати r елементів можна способами, бо перший елемент можна вибратиr способами, другий r-1 способом і т.д. Очевидно, що із двох різних сполучень без повторень не можна одержати однакових розміщень без повторень. Отже, всіх розміщень з n елементів по r у разів більше, ніж сполучень з n елементів по r

ТЕОРЕМА 7.4. Кількість усіх сполучень із повтореннями з n елементів по r рівна .

Доведення. Розглянемо множину А ={1,2,…,n} з n елементів. Кожну невпорядковану r-вибірку з множини А можна записати у вигляді [m1,m2,…,mr], де , оскільки порядок елементів не суттєвий. Тоді [m1+0, m2+1,…, mr+r-1] — сполучення без повторень з n + r - 1 елементів по r.

Легко переконатись, що кожному сполученню [m1+0 , m2+1,…, mr+r-1] без повторень з n+r-1 елементів по r відповідає, до того ж тільки одне, сполучення [m1,m2,…,mr] із повторенням з n елементів по r.

Отже, кількість сполучень із повторенням з n елементів по r рівна кількості сполучень без повторень з n+r-1 елементів по r. .Рівність доведено. ▲

Значення вищеописаних кількостей у вибірках зручно представити таблицею.

Таблиця 3.1. Кількість елементів у вибірці

Без повторень

З повтореннями

Розміщення

Сполучення