Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОснПрЕПС.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать
    1. Розроблення проектної документації для промислових об'єктів

Проектування об’єктів цивільного та промислового призначення здійснюються у відповідності з законами України на підставі вхідних даних.

Склад, послідовність розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва чи реконструкції встановлюються державними будівельними нормами України ДБН А.2.2-3 - 2004.

Згідно ДБН А.2.2-3-2004 процес проектування об’єктів складається з таких стадій:

  1. Ескізний проект (ЕП) (розробляється для цивільних об’єктів).

  2. Техніко-економічне обгрунтування (ТЕО).

  3. Техніко-економічний розрахунок (ТЕР).

  4. Проект (П).

  5. Робочий проект (РП).

  6. Робоча документація (РД).

Проектування об’єктів здійснюється на підставі таких вхідних даних: архітектурно-планувального завдання (АПЗ), технічних умов (ТУ) щодо систем інженерного забезпечення, розробленого замовником чи за його дорученням проектувальником завдання на проектування й інших додаткових матеріалів згідно з вимогами чинного законодавства та державних нормативних документів і правил.

Замовлення на проектування об’єкту проектувальник отримує від замовника, чи за підсумками архітектурного конкурсу або тендеру.

Кількість стадій проектування об’єкта промислового призначення визначають замовник і проектувальник у залежності від категорії його складності, яка встановлюється відповідною ухвалою Держбуду України. Назва проектної документації має бути уніфікована й відображати кількість стадій проектування та вид будівництва: одностадійний, (дво – чи тристадійний) проект будівництва об’єкта виробничого чи цивільного призначення.

Проектування в одну стадію здійснюється для нескладних об’єктів із використанням проектів масового та повторного застосування з виготовленням робочого проекту.

У дві стадії здійснюється проектування об’єктів І і ІІ категорії складності виробничого призначення: техніко-економічний розрахунок (перша стадія) і робоча документація (друга стадія). Для промислових об’єктів третьої категорії складності проектування також здійснюється в дві стадії: проект і робоча документація.

Для об’єктів промислового призначення IVіVкатегорії складності, технічно складних стосовно архітектурних, екологічних вимог й інженерного забезпечення технологічного процесу, проектування здійснюється в три стадії: техніко-економічне обгрунтування інвестицій, проект і робоча документація.

Проектувальники під час розроблення проектної документації несуть відповідальність за забезпечення:

  1. Відповідності архітектурним і містобудівним вимогам і високому архітектурно-художньому рівню.

  2. Відповідності чинним нормативним документам і правилам.

  3. Відповідності вимогам захисту довкілля, екологічної безпеки, раціонального природокористування згідно з ДБН А.2.2-1-2003.

  4. Відповідності вимогам з енергоощадності.

  5. Відповідності вимогам високої експлуатаційної надійності.

  6. Економічної ефективності інвестицій.

  7. Патентної чистоти прийнятих технічних проектних вирішень і застосованого устаткування.

  8. Відповідності проектних вирішень вхідним даним і дозвільним документам.

У разі використання в проектних вирішеннях винаходів і патентів необхідно обов’язково на них посилатись. Авторське право на проектну документацію охороняється згідно з законом України "Про авторське право та суміжні права".

Техніко-економічне обгрунтування розробляється для об’єктів промислового призначення, які потребують детального вибору відповідних проектних вирішень, вибору варіантів і доцільності будівництва чи реконструкції об’єкту. Техніко-економічні розрахунки застосовують під час проектування технічно нескладних об’єктів промислового призначення. ТЕО й ТЕР розробляються на підставі завдання на проектування та вхідних даних.

У ТЕО (ТЕР) визначаються параметри виробництва та джерела його матеріального й енергетичного забезпечення, розрахункову вартість виробництва й основні техніко-економічні показники. Під час готування ТЕО (ТЕР) необхідно виконати всебічну оцінку впливів планованої діяльності виробництва на стан довкілля (ОВД). Ці матеріали, оформлені у вигляді спеціального розділу проектної документації є обов’язковою складовою частиною ТЕО (ТЕР). У ТЕО (ТЕР) повинна розглядатись відповідність його вирішень архітектурним, енергоощадним й іншим вимогам згідно завдання на проектування.

ТЕР виконується в скороченому обсязі в порівнянні з ТЕО відповідно з особливостями проектованого об’єкту та вимогами завдання на проектування.

ТЕО після погодження, схвалення під час тристадійного проектування чи затвердження ТЕР під час двостадійного проектування є підставою для розроблення наступної стадії проектування.

Проектування та будівництво можуть виконуватися чергами, а також із виділенням пускових комплексів якщо це передбачено завданням на проектування. У такому випадку затверджувальна стадія розробляються в цілому на весь об’єкт, у тому числі для черг будівництва, а також із виділенням пускових комплексів. Наступна стадія розробляється відповідно до завдання на проектування. Під час розроблення проектної документації можуть виконуватися науково-дослідні роботи та історичні й археологічні дослідження.

Проект розробляється для визначення містобудівних, архітектурних, художніх, екологічних, технічних, технологічних й інженерних вирішень об’єкта, кошторисної вартості будівництва та техніко-економічних показників. Проект розробляється на підставі завдання на проектування, вхідних даних і схваленої під час тристадійного проектування попередньої стадії. Розділи проекту необхідно подавати в чіткій і лаконічній формі без надлишкової деталізації в складі й обсязі, достатніх для обгрунтування проектних вирішень, визначення обсягів основних будівельно-монтажних робіт, потреб в устаткуванні, будівельних конструкціях, сировинних, паливно-енергетичних, трудових й інших ресурсах і визначення кошторисної вартості будівництва.

Робочий проект розробляється для визначення конкретних містобудівних, архітектурних, художніх, екологічних, технічних, технологічних й інженерних вирішень об’єкта, кошторисної вартості будівництва, техніко-економічних показників і виконання будівельно-монтажних робіт (робочі креслення). Робочий проект є суміщеною стадією проектування та складається з двох частин - затверджувальної та робочих креслень. Затверджувальна частина підлягає погодженню, експертизі й затвердженню, а робочі креслення розробляються для будівництва об’єкта. Затверджувальна частина складається з пояснювальної записки, виконаної в скороченому стосовно проекту обсязі, визначеному залежно від виду будівництва й функціонального призначення об’єкта, кошторисної документації, розділу організації будівництва та креслень.

Робоча документація розробляється для виконання будівельно-монтажних робіт у складі:

  1. Робочі креслення, виготовлені згідно з вимогами нормативних документів комплексу А.2.4 "Система проектної документації для будівництва" (СПДБ).

  2. Паспорт оздоблювальних робіт.

  3. Кошторисна документація.

  4. Специфікацій устаткування, виробів і матеріалів згідно з ДСТУ БА 2.4-10-95 „Основні вимоги до проектної та робочої документації”.

  5. Опитувальні листи та габаритні креслення на відповідні види устаткування та вироби.

  6. Вихідні вимоги для розроблення конструкторської документації на устаткування індивідуального виготовлення.

Види й деталізація робочих креслень доводяться до мінімально необхідних обсягів.

До складу робочої документації проекту будівництва входять:

  1. Робочі креслення згідно з вимогами чинних державних стандартів і норм.

  2. Паспорт оздоблювальних робіт.

  3. Кошторисна документація.

  4. Відомість обсягів будівельних і монтувальних робіт.

  5. Збірники специфікацій устаткування, виробів і матеріалів згідно з ДСТУ БА 2.4-10-95 „Основні вимоги до проектної та робочої документації”.

  6. Опитувальні листи й габаритні креслення для відповідних видів устаткування та виробів.

  7. Вихідні вимоги для розроблення конструкторської документації на устаткування індивідуального виготовлення.

Проект будівництва промислових об’єктів (затверджувальна частина РП) складається з таких розділів:

  1. Вхідні дані для проектування.

  2. Пояснювальна записка.

  3. Коротка характеристика об’єкту (будови) та його склад:

  • проектна потужність, перелік, якість і технічний рівень продукції, сировинна база;

  • результати розрахунку кількісного та професійно-кваліфікаційного складу працівників;

  • кількість й облаштування робочих місць;

  • організація, спеціалізація та кооперування основного й допоміжного виробництв.

  • Дані інженерного пошуку.

  • Потреба в паливі, воді, електричній і тепловій енергії, заходи з енергоощадності, окремо на технологію та власні потреби.

  • Відомості про черговість будівництва та пускові комплекси.

  • Дані про ефективність інвестицій (за необхідністю).

  • Основні проектні вирішення й показники щодо генерального плану, інженерних систем і комунікацій.

  • Відомості про інженерний захист території й об’єктів.

  • Охорона праці.

  • Оцінка впливу на довкілля згідно з вимогами ДБН А. 2.2-1-2003.

  • Оцінка ефективності прийнятих проектних вирішень і порівняння техніко-економічних показників проекту з показниками, що затверджені чи схвалені в ТЕО.

  • Оцінка ефективності від втілення в життя енергоощадних заходів.

  • Генеральний план із нанесеними трасами транспортних й інженерних комунікацій.

  • Технологічна частина.

  • Архітектурно-будівельні вирішення.

  • Організація будівництва.

  • Кошторисна документація.

  • Цивільне будівництво.

    Будівництво розпочинається після державної експертизи та затвердження проектної документації. Проектна документація, вхідні дані, розрахунки, матеріали державної експертизи підлягають архівному зберіганню згідно з відповідними положеннями та правилами.