Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кр 1.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
125.5 Кб
Скачать

Розділ 2. Аналіз трудового потенціалу підприємства

Приватне підприємство «Рівнебудземпроектсервіс» проводить свою економічну діяльність у сфері інжирінгу, геології та геодезії, надання послуг з технічної консультації.

У сфері інжирінгових послуг підприємство проводить технічні дослідження і послуги, пов'язані з підготовкою виробничого процесу: проведення передпроектних робіт, наукових досліджень і розробок, складання технічних завдань і техніко-економічних обґрунтувань будівництва промислових і інших об'єктів, проведення інженерно-дослідницьких робіт для будівництва об'єктів, розробка технічної документації, проектування і конструкторське пророблення об'єктів техніки і технології, післяпроектні послуги при монтажі і пуско-налагоджувальних роботах, а також спеціальні послуги, пов'язані із особливостями створення кожного конкретного об'єкта (аналіз екологічних проблем та інше).

Загальне технічне сприяння, що забезпечує оптимальний процес виробництва на об'єкті, включаючи консультації й авторський нагляд за устаткуванням, консультації економічного і фінансового характеру, кон'юнктурні і маркетингові дослідження, консультації по впровадженню систем інформаційного забезпечення тощо.

В загальному ПП «Рівнебудземпроектсервіс» здійснює геодезичні, землевпорядні, топографічні роботи: високоточний винос в натуру (на місцевість) меж земельних ділянок, виготовлення технічної документації, проектів щодо відведення у власність, оренду, виготовлення цифрових топографічних планів для проекту детальної забудови, дизайну, прокладання інженерних комунікацій, розбивка осей будівель, розрахунок, облік і контроль об’ємів виконаних земляних робіт.

В штаті працюють висококваліфіковані інженери-геодезисти, топографи і геологи. Їх компетентність і професіоналізм підтверджені відповідними сертифікатами. Досвід роботи працівників з вітчизняними і закордонними замовниками дозволяє вирішити завдання будь-якої технічної складності у встановлені терміни і з фіксованим бюджетом.

Найбільш важливим елементом продуктивних сил і головним джерелом розвитку економіки є люди: їх майстерність, освіта, підготовка, мотивація діяльності. Існує непересічна залежність конкурентоспроможності економіки, рівня добробуту населення від якості трудового потенціалу персоналу підприємства, організації.

В останні роки загальною стала думка про те, що ефективність економічного розвитку сучасних держав у великому ступені залежить від ресурсів, вкладених в "людський фактор", без якого неможливо забезпечити поступальний розвиток суспільства.

Трудовий потенціал, що є здатним до розвитку, перетворює людину у найважливіший ресурс виробництва: продуктивність праці, мотивація та інноваційний потенціал людини визначають успіх стратегії, спрямованої на інтенсифікацію виробництва, конкурентноздатність тощо.

2.1. Аналіз механічного руху персоналу

Рух персоналу на підприємстві пов'язаний з набором нових і звільненням колишніх працівників, а також з переміщеннями всередині підприємства. Процес оновлення колективу в результаті руху персоналу називається змінністю (оборотом) кадрів. Вибуття обумовлюється різноманітними як об'єктивними (скорочення виробництва, досягнення пенсійного віку, призов на військову службу, вступ до навчального закладу), так і суб'єктивними причинами (перехід на роботу, що краще задовольняє потреби працівника; особисті чи сімейні обставини).

Для характеристики руху персоналу розраховуємо та аналізуємо динаміку наступних показників (табл.2.1) [5]:

1. Коефіцієнт обороту прийому:

2. Коефіцієнт обороту звільнення:

3. Коефіцієнт загального обороту:

4. Коефіцієнт плинності:

5. Коефіцієнт постійності кадрового складу визначається, як співвідношення чисельності працівників, що були в списках організації протягом всього періоду до середньооблікової кількості працівників за відповідний період.

6. Коефіцієнт змінюваності (заміщення) робочої сили визначається відношенням найменшого із значень показників прийнятих і звільнених до облікової кількості працівників, яких протягом періоду замінили наявними на початок цього періоду. Чим менше значення коефіцієнта заміщення, тим вища стійкість кадрів.

7. Коефіцієнт відновлення кадрів характеризується співвідношенням кількості прийнятих працівників до кількості звільнених з різних причин за певний період.

Таблиця 2.1

Динаміка чисельності персоналу ПП «Рівнебудземпроектсервіс»

за 2011-2013 рр.

Показники

Роки

Абсолютний приріст

Відносний приріст, %

2011

2012

2013

1

Чисельність працівників на початок періоду, осіб

15

14

12

-2

88

2

Прийнято всього, осіб

1

2

1

-1

99

3

Вибуло всього, осіб, у т. ч.:

2

4

4

0

96

– за власним бажанням

2

4

4

0

96

4

Чисельність працівників на кінець періоду, осіб

14

12

9

-3

91

5.

Середньооблікова чисельність

11

13

10

-3

90

6.

Коефіцієнт обороту по прийому

9,1

15,3

10

-5,3

90

7.

Коефіцієнт обороту по звільненню

18,2

30,8

40

9,2

60

8.

Коефіцієнт загального обороту

27,3

46,2

50

3,8

50

9.

Коефіцієнт постійності

1,27

0,92

0,9

-0,02

99,1

10.

Коефіцієнт заміщення

0,2

0,3

0,4

0,1

99,6

11.

Коефіцієнт відновлення

0,5

0,5

0,25

-0,25

99,75

Провівши аналіз, зміни динаміки чисельність персоналу у 2011-2013 роках можна зробити висновок про те, що приріст по всіх коефіцієнтах у 2013 році є меншим, порівняно з попередніми звітними періодами. Аналіз показав, що коефіцієнт обороту по звільненню є вищим за коефіцієнт обороту по прийому, який у свою чергу є дуже низьким і набуває від’ємного значення. Плинність кадрів на підприємстві обумовлена явищем скорочення штатного персоналу. Не секрет, що в сучасних умовах керівники підприємств роблять усе, щоб звільнити працівника «за власним бажанням» замість скоротити його і, відповідно, взяти на себе встановлені чинним законодавством зобов'язання по його фінансовій підтримці у новому статусі безробітного. Для цього вживаються різні засоби. Таким чином керівники намагаються оптимізувати чисельність з меншими витратами, а становищем працівників не переймаються. Внаслідок цього і зростає плинність кадрів. Що стосується коефіцієнта заміщення, то він є не високим, це пояснює високу стійкість кадрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]