Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

5. Отримання експериментальних данних

Для проведення експерименту необхідно встановити безпосередньо пря параметри системи. Для доступу до параметрів необхідно натиснути і утримувати кнопку« SET» не менше 5 секунд. На екрані з'явиться [- - -]. Кнопками" " або “ ", потрібно встановити код 007. Якщо код встановлений правильно, то доступ до параметрів приладу відбувається при натисканні на кнопку . У цьому випадку зміни, зроблені в параметрі, з якого стався вихід, не будуть внесені в енергонезалежну пам'ять приладу. В системі налаштування необхідно встановити параметр: LSE=24⁰С; HSE=27⁰С; dit=1час; LAL=20⁰С; HAL=31⁰С; dSt=33⁰С. При даних налаштуваннях ми маємо можливість проводити експерименти, які будуть чітко описувати стабільність системи та одночасно будуть вимальовуватися її недоліки. Розпочнемо роботу з «ОВЕН» ТРМ 974, для

Динамічна характеристика залежності температури в холодильнику в залежності від настройок регулятора (SP+diF=31 SP=20 diF=3)

проведення роботи необхідно сконцентрувати уваго безпосередньо на інструкції, оскільки перед першим запуском система почне короткочасне охолодження яке спричинить безумовне короткочасну відтайка. Даний тимчасовий процес являється «експериментальним» , завдяки якого ми маємо можливість провірить заводські налаштування.

Під час визначення динамічної характеристики , спостерігається процес в цілому. При натисненні кнонопки «вкл.», наш цикл почнеться, одразу розпочнеться процес дослідження температури на чутливих елементах, завдяки яким контролер почне приймати відповідні дії.

В даному експерименті температура не відповідала заданому значенню тому система розпочала режим набору холоду, яке зумовило систему вийти на уставленне значення, 24⁰С. При виході на режим підтримка температури спостерігається коливання температур в межах налаштування тобто 24⁰С -27⁰С. В даному процесі система є цілком стабільна, і задовольняє наші вимоги цілком. Довгочасна підтримка температури вимагає відтайки, даний процес зумовлюється намерзанням льоду на охолоджувальних елементах.

Відтайка процес дуже відповідальний, тому затримка системи перед відтайкою є однією з безперечних умов. Відтайка призводить до тимчасового відключення компресора, вентилятора, та. вкл. нагрівника котрий швидко відновлює систему від намерзання охолоджуючих елементів. Після закінчення процесу відтайки система за лічені хвилини починає підтримки температури в камері.

Робота з «Данффос» більш реалістично може представити свої процеси в цілому. Для забиття даних необхідно зажати дві кнопки на 7-9 секунд, до появи першого налаштування «r01» Якщо жодна з кнопок не натиснута протягом 20 сек. - прилад переключається в режим перегляду списку параметрів і далі, через 20 сек. - в робочий режим

Макс. знач. температури r02 28

Мін. знач. температури r03 30

Калібрування дач. темпер. r04 0 к

Температурна шкала С/F r05 C

Аварійна сигналізація

Нижня межа А01 23

Верхня межа А02 34

Динамічна характеристика залежності температури в холодильнику в залежності від настройок регулятора з збуренням

Дана динамічна характеристика представлена завдяки довготривалому безперервному процесу, який включив в себе експериментальне збурення, на виробництві збурення такого типу може виступати відкриття дверей в камеру. На графіку відокремлена область стабільності в діапазоні 23⁰С -34⁰С. Якщо рухатися з початку ми чітко бачена, що процес затримки приймає безпосередню участь, котрий триває до 1 хвилини. По закінченню процесу опитування контролер починає приймати рішення, одним першим рішенням виступає включення вентилятора, за ним в мінімальному розриві почнеться процес охолодження, безумовне включення компресора. Процес охолоджен- ня в даній системі дозволяє контролювати температурний режим з точністю до десятих, завдяки цьому аварію більш точно та завчасно є можливість передбачити та прийняти відповідні дій, для її усунення. Оскільки система достатньо стабільна дає змогу не звертати увагу на невеликі коливання навколишніх збурень.

Макс. знач. температури r02 28

Мін. знач. температури r03 30

Калібрування дач. темпер. r04 0 к

Температурна шкала С/F r05 C

Аварійна сигналізація

Нижня межа А01 23

Верхня межа А02 34

В ролі збурення виступає відкриття дверей в камері, котре призводить до підняття температури в камері до 54.1⁰С

Динамічна характеристика в процесі безпосереднього збурення

В процесі дослідження на об’єкт було надано збурення, яке чітко відображається на малюнку, Оскільки межі допустимого є 23⁰С -34⁰С. При надані швидкого збурення на 8 хвилині досліду, спостерігаємо зростання температури котре на 9 хв. почало заходити за межі цим же і спричинило аварію. З 9-15хв. процес набирав обертів нагріву камери , 16-18хв- є піковим значенням. При досягненні таких значень система аналізує нестабільність в цілому яка на практиці виникає при відкриті дверей в камері. Ми чітко спостерігаємо що при усунені збурення система з 19 по 20 хв. стрімко приймає більш доречні значення, завдяки максимальному тимчасовому навантаженню на охолоджувач. Практично 15 ⁰С ми втратили за лічені хвилини це і є швидко дійна ефективність системи на збурення даного роду. За 3хв. система цілком виходить на допустиме значення, та поступово стабілізується на заданій відмітці.

Система в процесі стабільності

Макс. знач. температури r02 28

Мін. знач. температури r03 30

Калібрування дач. темпер. r04 0 к

Температурна шкала С/F r05 C

Аварійна сигналізація

Нижня межа А01 23

Верхня межа А02 34

Стабільність системи на чіткий контроль температури в діапазоні 28⁰С<T<29⁰C

Стабільність системи та калібровку датчика ми маємо можливість спостерігати завдяки тривалому циклу, один їх моментів викреслено нижче.

Динамічна характеристика в системі без збурень

Дана стабільність чітко вимальовується на графіку , оскільки перепад контрольованого значення не перевищує 1 ⁰С.

Соседние файлы в папке Лабораторні_роботи_А-418