Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 8

Використання локальних регуляторів для управління, моніторингу, контролю і аварійної сигналізації система при управлінні охолоджувальною технікою

2011

Зміст

1. Загальні відомості 3

2. Перелік і технічна характеристика стенду та обладнання 6

3. Опис роботи установки 9

4. Порядок виконання лабораторної роботи 13

4.1. Використання приладу «ОВЕН» ТРМ 974 для управління холодильною технікою 13

4.2. Використання приладу «Данффос» ЕКС 301для управління холодильною технікою 23

4.3. Моніторинг, контроль і аварійна сигналізація система при управлінні холодильною технікою - система m2«Данффос». 29

5. Отримання експериментальних данних 41

Тема: Використання локальних регуляторів для управління моніторингу, контролю і аварійної сигналізації система при управлінні охолоджувальною технікою.

Мета: Навчитись працювати з локальними регуляторами для управління, моніторингу, контролю і аварійної сигналізації система при управлінні охолоджувальною технікою.

1. Загальні відомості

Холодильні установки – це невід’ємна частина як великого виробництва, так і обладнаного за останнім словом техніки комплексу для зберігання продукції.

Сучасні вимоги до промислових холодильних агрегатів змушують виробників застосовувати все більш досконалі технології у виготовленні холодильного обладнання різних температурних рівнів, від низькотемпе-ратурних до середньо температурних і агрегатів малої продуктивності. Тому ви можете підібрати оптимальний для вас варіант холодильного обладнання, що задовольняє всім потребам зберігання, транспортування та виробництва продукції. Холодильний агрегат складається з компресора, його приводу, нагнітального трубопроводу, конденсатора і ресивера. За своїм прямим призначенням існують різні типи холодильного обладнання, але найбільшого поширення набули саме промислові холодильні агрегати, які призначені для установки у великих морозильних камерах, складах, холодильних камерах та інших ізольованих приміщеннях, основною функцією яких є зберігання продуктів харчування чи іншої продукції при певному температурному режимі. Невід'ємною частиною будь-якого торгового підприємства є грамотно спроектована система охолодження.

Холодоагенти. Хоча в конкретних холодильних пристроях можуть використовуватися найрізноманітніші леткі рідини, деякі специфічні вимоги звужують кількість холодоагентів до однієї-двох рідин, придатних для широкого практичного використання. Ці рідини мають бути неотруйними, негорючими, не вступати в хімічну взаємодію з мастилом, мати високу теплоту випаровування, що підходять критичну температуру і температурну залежність тиску насиченої пари, мала питома обсяг. Як правило, бажано використовувати холодоагенти, що мають таку залежність тиску насичених парів від температури, щоб невеликий надлишковий тиск відповідало області розрідження компресора і не занадто висока - зоні стиску. Невеликий надлишковий тиск у зоні розрідження дозволяє уникнути проблем, які виникають, якщо тиск розрідження нижче атмосферного, а помірний тиск в зоні стиску дозволяє полегшити конструкцію і знизити її вартість. Найбільш уживаними холодоагентами є повітря, вода, аміак, вуглекислота, хлористий метил, сірчистий ангідрид і різні фреони. Повітря використовується головним чином в системах охолодження в авіації, тоді як аміак знаходить найбільше застосування у великих холодильних камерах. Вуглекислота свого часу широко застосовувалася в установках на морських суднах через свою нетоксичність і негорючості, однак внаслідок дуже високого тиску її насичених парів при нормальних температурах (більше 7 МПа) була практично витіснена фреонами (хладонами). Холодоагент, найбільш широко використовується в системах кондиціонування, - фреон-22 (діфтормонохлорметан) - нетоксична, негорюча рідина, що має відповідної температурної залежністю тиску насичених парів. Інші фреони широко застосовувалися в системах, що працюють при низьких температурах випаровування або при дуже малих перепадах тисків розширення і стиснення (відцентрові компресори). У зв'язку з несприятливим впливом на стратосферний озон виробництво озоноактівних фреонів скорочується. Вода в якості холодоагенту не володіє задовільними температурними характеристиками по тиску, і її використання тому обмежене спеціальними установками, наприклад пароежекторним холодильними машинами.

Холодильний цикл. Простий паровий цикл механічної холодильної машини реалізується за допомогою чотирьох елементів, що утворюють замкнутий холодильний контур, - компресора, конденсатора, дросельного вентиля і випарника або охолоджувача. Пара з випарника поступає в компресор і стискається, внаслідок чого його температура підвищується. Після виходу з компресора пар, що має високі температуру і тиск, надходить у конденсатор, де охолоджується і конденсується. У деяких конденсаторах використовується режим переохолодження, тобто подальше охолодження сконденсировавшейся рідини нижче її температури кипіння. З конденсатора рідина проходить через дросельний вентиль. Оскільки температура кипіння (насичення) для даного тиску виявляється нижче температури рідини, починається її інтенсивне кипіння; при цьому частина рідини випаровується, а температура решти опускається до рівноважної температури насичення (тепло рідини витрачається на її перетворення в пару).

Процес дроселювання іноді називають внутрішнім охолодженням або самоохлажденіем, оскільки в цьому процесі температура рідкого хладагента знижується до потрібного рівня.

Холодне зберігання. Швидкість псування органічних продуктів зростає зі зростанням температури, хоча і не в прямій пропорції. Таким чином, охолодження, наприклад, харчових продуктів може сповільнити їх псування і продовжити термін придатності. Великі склади-холодильники використовуються як централізовані сховища, в яких для різних продуктів можуть підтримуватися необхідні умови зберігання. Хоча не існує єдиної думки щодо оптимальних температур зберігання будь-яких продуктів, для найбільш важливих - овочів, фруктів, м'яса і нехарчових продуктів, таких, як хутра та тканини, накопичений великий досвід, який дозволяє визначати відповідні умови зберігання. Найбільш поширеними холодильними установками для великих обсягів є:

1) установки, в яких змійовик випарника розташований безпосередньо в холодильній камері і обдувається потоком повітря.

2) камери, у яких в стінах або стелі перебувають контури циркуляції вторинного холодоносія, а внутрішня циркуляція повітря здійснюється за рахунок природної конвекції.

Проектування нашого стенду безпосередньо розпочалося з вибору об’єктів автоматизації, а саме з виробника, оскільки одно з основних переваг виробництва є якість самого виробництва. Завдяки проведенню певного аналізу на ринку холодильної техніки, ми прийшли згоди що виробник «Данффос», «ОВЕН» , найбільш чітко можуть контролювати наші завдання.

Соседние файлы в папке Лабораторні_роботи_А-418