Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

4. Порядок виконання лабораторної роботи

4.1. Використання приладу «овен» трм 974 для управління холодильною технікою

Робота стенду передбачає безумовне налаштування приладів. Розпочнемо з «ОВЕН» ТРМ 974

Функції і параметри програмування Програмування приладу має 2 рівні: - рівень користувача - зміна контрольної точки (уставки) - рівень налагодження - зміна всіх параметрів приладу (крім уставки), або завантаження значень виробника. Режим зміни контрольної точки (рівень користувача) Для зміни контрольної точки (уставки) короткочасно натисніть кнопку «». На екран буде виведено значення контрольної точки, при цьому всі розряду повинен блимати. Використовуючи кнопки "" або ""встановіть нове значення, а потім натисніть і утримуйте кнопку «» до тих пір, поки екран не перестане блимати. Припинення мигання означає, що зроблено запис нового значення в енергонезалежну пам'ять і прилад почав підтримання температури, а на екран виведено значення температури в камері.

Режим зміни всіх параметрів (рівень налагодження)

Для доступу до параметрів необхідно натиснути і утримувати кнопку«» не менше 5 секунд. На екрані з'явиться [- - -]. Кнопками"" або "", потрібно встановити код 007. Якщо код встановлений правильно, то доступ до параметрів приладу відбувається при натисканні на кнопку«». Якщо код введений невірно, прилад повертається в режим підтримки температури.

Якщо код введений вірно: прилад переходить в режим перегляду списку параметрів, при цьому прилад продовжує працювати в поточному режимі.

Для перегляду списку параметрів використовуються кнопки, "" або "". Після вибору необхідного параметра натисніть кнопку «»- на індикатори буде виведено значення цього параметра"" або "". Для зміни значення параметра використовуйте кнопки,. Для запису нового значення слід натиснути і утримувати кнопку «»до тих пір, поки не з'явиться назва записуваного параметра.

Режим завантаження значень виробника(завантаження значень- табл. 1)

Для запису в енергонезалежну пам'ять приладу значень, зазначених у табл. 1, необхідно натиснути і утримувати кнопку «» не менше 5 секунд. На екрані з'явиться [- - -]. Кнопками "" або ""потрібно встановити код 100. Якщо код введений правильно, то запис табличних значень буде зроблена при натисканні та утриманні кнопки «» протягом 3-х секунд. При відпусканні кнопки «» прилад почне працювати відповідно до табличними значеннями параметрів.

Вихід при затримці введення числового значення параметра Якщо жодна з кнопок не натиснута протягом 20 сек. - прилад переключається в режим перегляду списку параметрів і далі, через 20 сек. - в робочий режим. У цьому випадку зміни, зроблені в параметрі, з якого стався вихід, не будуть внесені в енергонезалежну пам'ять приладу. Кнопка «» у режимі програмування не працює. Таблиця 1

Таблиця параметрів електронного блоку ТРМ974

Код

Зміст

Одиниця

Діапазон

Встановлене значення

SP

Контрольна точка (Set Point)

градус

LSЕ ... HSE

+3

LSE

Мінімум контрольної точки

градус

-50 ... +50

+24

HSE

Максимум контрольної точки

градус

-50 ... +50

+27

diF

Диференціал (гістерезис для SP)

градус

0... +50

1

dСt

Спосіб відліку часу роботи

0 = норм .. 1 = digifrost

0

dit

Інтервал між оттайке

годину

1 ... 99

1

СdP

Затримка запуску компресора

хв

0 ... 30

1

COn

Робота компресора без датчика

хв

0 ... 120

0

COF

Стоянки машин компресора без датчика

хв

0 ... 120

0

FnC

Режим роботи вентиляторів

0 = комп, 1 = завжди

0

FSt

Температура зупинки вентиляторів

градус

-50 ... +50

24

Ot

Калібрування датчика термостата градус

градус

-12 ... +12

0

OE

Калібрування датчика повітроохолоджувача

градус

-12 ... +12

0

ALC

Код типу параметрів тривоги

0 = від SP, 1 = абс

0

LAL

Тривога: переохолодження

градус

-50 ... +50

20

HAL

Тривога: перегрів

градус

-50 ... +50

31

ALd

Затримка тривоги

хв

0 ... 120

0

dAO

Затримка тривоги при запуску

годину

0 ... 12

0

CCt

Час набору холоду

годину

0 ... 24

0

dAF

Затримка оттайки після непрер. циклу

хв

0 ... 120

0

dPO

Перша оттайке після запуску

0 = 30 с, 1 = dit, 2=dit (C відпрацю-ванням CdP)

2

ddL

Висновок температури при оттайке

0, 1, 2, 3

0

tdF

Спосіб (тип) оттайки

0 = ТЕН, 1 = газ

0

EdF

Тип закінчення оттайки

0 = dEt, 1 = dSt, 2 = dEt + dSt

0

dEt

Максимальний час відтаювання

хв

1 ... 120

1

dSt

Температура закінчення оттайки

градус

-50 ... +50

33

dt

Час дренування

хв

0 ... 120

5

Fnd

Затримка вентиляц. після відтаювання

хв

0 ... 120

1

Функціональна схема управління

РОБОТА ПРИЛАДУ В РЕЖИМІ ТЕРМОСТАТА При роботі в режимі термостата прилад може перебувати в наступних станах: - відліку 30 секунд перед першою відтайки при включенні приладу; - підтримки заданої температури в камері; - відтаювання; - зливу конденсату; - набору холоду; - Затримки після набору холоду.

Відлік 30 секунд перед першою відтайкою при включенні приладу Стан компресора - вимкнений. Стан вентиляторів - вимкнений. Стан електро нагрівачів - вимкнений. Прилад переходить в цей стан після подачі на нього живлення у випадку, якщо параметр dPO встановлений рівним 0. При цьому всі виконавчі реле приладу знаходяться в знеструмленому (вимкненому) стані, а на індикатори виводиться поточна температура. Після відліку 30 сек. прилад самостійно почне виконувати відтайки і після закінчення почне підтримання температури.

Підтримка заданої температури в камері Робота компресора Управління проводиться відповідно до вимірами температури датчиком термостата з позитивним диференціалом від контрольної точки: якщо температура підвищилася і досягла значення контрольної точки плюс диференціал, то компресор запуститься і вимикається лише тоді, коли температура знову опуститься до значення контрольної точки. У випадку поломок датчика термостата запуск і зупинка компресора автоматично проводиться у відповідності зі значеннями параметрів COn і COF, при цьому на екран виводиться "Er1". Цей процес повторюється до відновлення працездатності датчика, при цьому прилад перейде в режим підтримки температури після відпрацювання параметра COF.

Робота вентиляторів Тип управління вибирається за допомогою параметра FnC: FnC = 0 вентилятори вмикаються і вимикаються разом з компресором FnC = 1 вентилятори працюють безперервно. В обох випадках вентилятори не працюють під час відтаювання; після завершення відтайки , для зливу, є час затримки вентиляторів, що задається у хвилинах параметром Fnd. На додаток параметр FSt дозволяє задавати температуру, яка визначається датчиком повітря охолоджування , вище за яку вентилятор завжди відключений. Це дозволяє бути впевненим, що вентиляція відбувається тільки коли температура нижче, ніж задана в FSt. У разі поломки датчика повітроохолоджувача прилад відключає вентилятор і видає на екран повідомлення "Er2". Стан електро нагрівачів - вимкнені.

Відтайка Стан вентилятора - вимкнений. Стан компресора і електро нагрівача задається параметром tdF. При tdF = 0 відтайка ведеться електро нагрівачем (компресор вимкнений, електро нагрівач - включений). При tdF = 1 відтайка ведеться гарячим холодоагентом компресора (компресор працює, електро нагрівач-включений). При початку відтайки запускається відлік часу між відтайкою dit. Тип закінчення відтаеки задається параметром EdF​​. При EdF = 0 за часом dEt, EdF = 1 по температурі повітроохолоджувача dst, при EdF = 2 по dEt і dst. Після закінчення оттайки включається відлік затримки включення вентиляторів після розмерзання на час Fnd. Контроль перегріву і переохолодження відключений.

Злив конденсатуСтан компресора - вимкнений. Стан вентилятора - вимкнений. Стан електро нагрівача - вимкнений. Призначений для зливу води з повітря охолоджувач , яка могла скопитися там в процесі розмерзання. Контроль перегріву і переохолодження відключений. Набирання холоду Стан компресора - включений. Стан вентилятора - включений, але можливо відключення при перевищенні температури повітроохолоджувача значення параметра Fst, або при поломці датчика повітроохолоджувача.

Стан електро нагрівача - вимкнений. Режим призначений для охолодження камери, заповненої новим (теплим) продуктом. Контроль перегріву і переохолодження відключений. Затримка після набору холоду Стан компресора - вимкнений. Стан вентилятора - вимкнений. Стан електронагрівача - вимкнений. Проводиться відлік часу в dAF, після чого прилад починає оттайке. Контроль перегріву і переохолодження відключений.

Режим тривоги ALC Значення параметрів тривоги: визначає, чи буде тривога з температурі відраховуватися від контрольної точки або буде використовуватися звичайне значення температури (0 = щодо контрольної точки, 1 = абсолютне значення). LAL Тривога при переохолодженні: (-50 ... +500 С). При досягненні цієї температури після затримки на час ALd на індикаторі з'являється миготливе повідомлення ErL. НAL Тривога при перегріві: (-50 ... +500 С). При досягненні цієї температури після затримки на час ALd на індикаторі з'являється миготливе повідомлення ErH. ALd Затримка температурної тривоги: (0 ... 120 хв) інтервал часу між виявленням умов тривоги і сигналізацією тривоги. dAO Затримка температурної тривоги при запуску: (від 0 до 12 год.) інтервал часу між визначенням умов тривоги по температурі після включення приладу і сигналізацією тривоги.

Діагностичні повідомлення "Er1"- виводиться у разі відмови датчика термостата "Er2"- виводиться у разі відмови датчика повітроохолоджувача "ErL"- виводиться у разі переохолодження продукту в камері "ErН"- виводиться у разі перегріву продукту в камері "ErС"- виводиться у разі відмови (помилок) в незалежній пам'яті приладу. При появі даного повідомлення слід перейти в режим зміни всіх параметрів, перевірити і відкоригувати їх у разі потреби. Або завантажити значення, зазначені в табл. 1, використовуючи режим завантаження табличних значень.

Соседние файлы в папке Лабораторні_роботи_А-418