Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Задатчик технологічний одноканальний тера б-зт-ав-и

Призначення. Прилад призначений для видачі струмового сигналу управління приладами в різних технологічних виробничих процесах.

Прилад дозволяє здійснювати наступні функції:

  • встановлювати діапазон вихідного струму;

  • зміщувати і змінювати нахил вихідної характеристики;

  • вводити шкалу індукованих значень;

  • змінювати вихідний сигнал за допомогою клавіш з відображенням на вбудованому світлодіодному цифровому індикаторі.

Функціональні параметри задаються користувачем і зберігаються при відключенні живлення в енергонезалежній пам’яті приладу.

Прилад може бути використаний для задачі та виконання різних технологічних процесів в промисловості, сільському та комунальному хазяйстві.

4. Опис роботи стенду

Об’єктом дослідження є залежність витрати від відкриття регулюючих органів, та швидкістю обертання насоса.

Вода надходить з водонапірного бака 1 через лічильник та витратомір, тобто вся система, в тому числі і насос 3 повинні бути під заливом! Далі потрібно поступово відкривати регулюючі органи 5 і 7 використовуючи задатчики 8. І спостерігається зміна витрати на вторинному приладі 9 та лічильнику 11.

5. Розрахунок регулювального органа

У системах автоматизації технологічних процесів, як правило, застосовуються серійно регулюючі органи, що виготовляються. Вибір конкретного типорозміру регулювального органа виробляється по каталогах і інших матеріалах у процесі виконання розрахунку, що виявляє придатність обираного органа в тих або інших конкретних умовах експлуатації. При цьому повинні враховуватися як властивості й робочі параметри середовища, що протікала через регулювальний орган, так і інші умови й вимоги, що є наслідком загальних вимог, пропонованих до системи автоматизації й до об'єкта керування в цілому.

На відміну від трубопровідних арматур серійні регулювальні органи характеризуються наступними додатковими показниками:

- умовною пропускною здатністю Kvy;

- пропускною характеристикою, що може бути лінійної або рівновідсотковою.

У такий спосіб у результаті розрахунку виробляється вибір конкретного типорозміру регулювального органа, характеризованого величиною Kvy, пропускною характеристикою й іншими показниками (умовним тиском, умовним діаметром і т.д.), передбаченими стандартами на регулювальні органи. Тому що умовна пропускна здатність однозначно визначає витрату через регулювальний орган тільки у квадратичній області турбулентного режиму руху рідини через регулювальний орган, установлений у трубопроводі, що має внутрішній діаметр, дорівнює умовному проходу регулювального органа, то у випадках роботи регулювальних органів в інших умовах виникає необхідність у додаткових характеристиках. До числа таких характеристик ставляться:

FL - коефіцієнт відновлення тиску рідини за регулювальним органом;

FP - виправлення на вплив перехідних патрубків, через які регулювальний орган

вбудовується в трубопровід;

xт - відносний критичний перепад тиску повітря для регулювального органа.

Застосування характеристик FL, FP і xт підвищує вірогідність визначення необхідноїпропускної здатності регулювального органа Kv у тих випадках, коли він працює не в квадратичній області турбулентного руху середовища й установлений через перехідні конічні патрубки.

У тих випадках, коли в каталогах і інших інформаційних матеріалах не зазначені величини цих характеристик, їхні орієнтовні значення можна приймати по додатках даного матеріалу.

Помітимо, що підвищення вірогідності розрахунку внаслідок обліку виправлень FL, FP і ін. буде мати місце тільки в тому випадку, коли вихідні дані для розрахунку (витрата, перепад тиску й ін.) досить точно визначають фактичні умови роботи регулювального органа.

Соседние файлы в папке Лабораторні_роботи_А-418